Κυριακή των Αγίων Πατέρων στην Ελάτεια

Ποιμαντική επίσκεψη στην Ελάτεια πραγματοποίησε την Κυριακή 15 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ημέρα όπου η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων της Δ΄ εν Χαλκιδόνι Οικουμενικής Συνόδου.

            Ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, εκήρυξε του Θείο Λόγο στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας και ετέλεσε τα μνημόσυνα δύο κεκοιμημένων πιστών Ενοριτών.

            Στο Ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσρόστομος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τιθορέα, ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιος Γώγος και πλήθος πιστών.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σχολίασε τους στίχους της αναγνωσθείσης Ευαγγελικής περικοπής: «Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου». και  «οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσιν τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς». (Ματθ. Ε΄ 14, 16), και ωμίλησε για το αληθινό Φως του Χριστού, το οποίο 2000 και πλέον χρόνια τώρα φωτίζει τους ανθρώπους και τους δίδει τα μηνύματα εκείνα με τα οποία ο άνθρωπος οδηγείται στη σωτηρία.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Οι εντολές του Κυρίου μας, αγαπητοί μου αδελφοί,  έχουν αιώνια ισχύ. Δεν απευθύνονται σε ανθρώπους μιας περιόδου αλλά σε όλους τους ανθρώπους όλων των αιώνων. Και για εμάς τους χριστιανούς του 21ου αιώνος, αυτής της πολυταράχου εποχής, έχουν εφαρμογή.

            Οι Σύνοδοι συνεκροτήθησαν, διότι οι Θεοφόροι Πατέρες κατείχαν το Φως των εντολών του Θεού και έπρεπε να δώσουν την Αλήθεια στον κόσμο.

            Είναι δύσκολο πράγμα αγαπητοί μου αδελφοί, να λάβει ο άνθρωπος το Φως του Χριστού, διότι πλέον το σκοτάδι γύρω μας είναι πυκνό. Χρειάζεται προσπάθεια, αγάπη και θέληση. Αν ανάψεις ένα κεράκι μέσα στο σκοτάδι τότε παίρνεις ανάσα ζωής. Για ν’ αποκτήσει κανείς το Φως πρέπει να εφαρμόζει τις Εντολές του Θεού και να ζει τη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Οι εντολές του Θεού είναι το Φως που φωτίζει το περπάτημά μας και μας προφυλάσσει από τα ολισθήματα της αμαρτίας.

            Φως Χριστού επίσης είναι τα καλά έργα. Η Φιλανθρωπία είναι εκείνη η αρετή, η οποία δίδει λάμψη στη ζωή του ανθρώπου και ευτυχία στην καρδιά μας».

            Πριν την ολοκλήρωση του κηρύγματός του ο Ποιμενάρχης μας προέτρεψε τους πιστούς της Ενορίας και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να συμπαρασταθούν στο νέο τους Εφημέριο π. Οδυσσέα Γκούμα, ο οποίος προσφάτως διορίσθηκε ως Προϊστάμενος και Εφημέριος της Ενορίας και όλοι μαζί με ενότητα να εργασθούν δια τα καλά έργα της Εκκλησίας προς Δόξαν Θεού και οικοδομή των πιστών. Επίσης να θέσουν ως στόχο τους την ολοκλήρωση των έργων του υπό ανέγερση Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα κόσμημα για την Ελάτεια αλλά και ένα σπουδαίο εργαλείο για την πνευματική ανάπτυξη των μελών της Ενορίας και το ευρύτερο Ποιμαντικό έργο.

            Προ της απολύσεως ο π. Οδυσσέας με αισθήματα υικής αγάπης και σεβασμού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας δια την τιμητική και ευλογημένη παρουσία του στην Ενορία και του ευχήθηκε ολοψύχως έτη πολλά γεμάτα υγεία και δύναμη από τον Θεό δια να συνεχίσει την Θεάρεστο Αρχιερατεία του.

            Τέλος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρετέθη σε όλους πλούσιο κέρασμα, εις το οποίο παρευρέθησαν και Ιερείς των ομόρων Ενοριών.

imfth.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη