Θεσμική δέσμευση INTERAMERICAN για την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Εργαζόμενοι της INTERAMERICAN στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου.
Θεσμική δέσμευση INTERAMERICAN
για την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς


Τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας των Αρχών της Αειφόρου Ασφάλισης του περιβαλλοντικού τομέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance Initiative - PSI) τη σχετική με τη δέσμευση του ασφαλιστικού κλάδου, παγκοσμίως, για την Προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς συνυπέγραψε η INTERAMERICAN, μοναδική προς το παρόν ασφαλιστική εταιρεία από την Ελλάδα που ως συνιδρυτικό μέλος των Αρχών συντάχθηκε με αυτή τη σημαντική κίνηση. Η εν λόγω Πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε., συμπράττοντας με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προχώρησε στη Διακήρυξη μέσω της οποίας οι δυνάμεις της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς που την υπογράφουν, δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν διάφορες δράσεις, ώστε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί ο κίνδυνος ασφάλισης και επένδυσης σε επιχειρησιακές δραστηριότητες και έργα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αφετηρία της Πρωτοβουλίας αποτέλεσε η 42η συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στο Μανάμα του Μπαχρέιν. Η Επιτροπή συνεδριάζει σε ετήσια βάση για την υλοποίηση της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στον μεγάλο κατάλογο των Μνημείων περιλαμβάνονται 1.100 τοποθεσίες που είναι αναγνωρισμένες για το μοναδικό φυσικό κάλλος, την πολιτιστική αναφορά τους ή και τα δύο. Έμφαση δίνεται στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς, που παρέχουν ζωτικής σημασίας πόρους (τροφή, καύσιμα, νερό), συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ισορροπία -με σταθεροποίηση εδαφών, πρόληψη πλημμυρών, δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα- ενώ συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, του τουρισμού, της αναψυχής και των εξαγωγών. Τα μισά, σχεδόν, από τα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς απειλούνται από επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες όπως είναι η εκμετάλλευση και εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, η παράνομη υλοτόμηση, η υπεραλίευση, η μη βιώσιμη χρήση του νερού και τα έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας: φράγματα, αγωγοί, δρόμοι, λιμάνια κ.ά.

Για την INTERAMERICAN, η υποστήριξη της διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου αποτελεί προτεραιότητα που η εταιρεία συνδέει με την ποιότητα ζωής, την οποία πρεσβεύει στην ασφαλιστική και κοινωνική αποστολή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεισφορά της στην εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του περιβάλλοντος στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, που περιλαμβάνεται μεταξύ των πιο σημαντικών Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι οδηγοί οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αποτελούν δείκτες πολιτισμού. Η ασφαλιστική κοινότητα έχει προφανή ευθύνη να συμβάλλει στην προστασία τους» τονίζει ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της  INTERAMERICAN, σε δήλωσή του με αφορμή τη δεσμευτική συμμετοχή της εταιρείας στη Διακήρυξη.

Αναλαμβάνοντας τη διαχείριση κινδύνων ο ασφαλιστικός κλάδος προστατεύει, παγκοσμίως, την κοινωνία και τα περιουσιακά στοιχεία της επί πολλές γενιές. Η δέσμευση ασφαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση, υποστηρίζει τη συνέχεια της ζωτικής σχέσης των ανθρώπων με την παγκόσμια παρακαταθήκη τη φύσης και του πολιτισμού σε μοναδικούς τόπους. Μαζί με την INTERAMERICAN, τη Διακήρυξη συνυπογράφουν -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας PSI του Ο.Η.Ε.- μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως είναι οι: Swiss Re, Peak Re, National Reinsurance Corporation (Φιλιππίνες), La Banque Postale, Risk Management Solutions, Certified Sustainable Insurance Partners, Microinsurance Network, Philippine Insurers & Reinsurers Association, Earth Security Group, ICLEI και τοπικές αρχές για την Αειφορία. Η Διακήρυξη υποστηρίζει τον υπ’ αριθ. 11 (υποστόχο 4)από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του Ο.Η.Ε.

Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος INTERAMERICAN.






   


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη