Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της στην Πανηγυρίζουσα Ενορία της Λαμίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία εκατοντάδων πιστών πανηγύρισε την Κυριακή 16 και την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου  ο Μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός της αγίας Σοφίας Λαμίας την Ιερά μνήμη  των αγίων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.    

      Πλήθος πιστών από όλη την Λαμία συνέρρεαν και τις δύο ημέρες στο Νέο περικαλλή Ναό των αγίων για να ανάψουν το κερί τους, να προσκυνήσουν την εικόνα τους και να λάβουν την ευλογία των αγίων.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ανήμερα της εορτής  χοροστάτησε στον όρθρο και προηξήρχε της λαμπρής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

            Τους Ιερούς ύμνους των ακολουθιών, οι οποίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm),  απέδωσαν θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης του Ναού Μουσικολογιώτατος κ. Χρήστος Τσιρίγκας, Πτυχιούχος της Σχολής Βελλά και  ο Λαμπαδάριος κ. Χρήστος Φωτόπουλος, συνοδεία ιεροψαλτών.

            Μετά την ανάγνωση του Ιερού ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφερόμενος στο μήνυμα που μας δίδει η εορτή , το οποίο είναι η ομολογία της πίστεως μας στον  Χριστό.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

    «Η Αγία Σοφία, αγαπητοί μου αδελφοί,  ομολόγησε και απέδειξε την αγάπη προς τον Κύριο με την θυσία των παιδιών της και την δική της καρτερία. Η αγία Σοφία είναι ένα πρότυπο μάνας για όλες τις γυναίκες, που αγάπησε περισσότερο τον Χριστό απ’ τα παιδιά της.

     Η ομολογία της πίστεως πρέπει να μας χαρακτηρίζει και με θάρρος θα πρέπει να δείχνουμε την ιδιότητά μας, αυτή του Χριστιανού. Αυτή είναι η ζωή της Εκκλησίας μας, δίδει εσωτερική ευτυχία στον άνθρωπο  και είναι  πολύ διαφορετική από τη νομιζομένη ως φυσιολογική.

     Στην πατρίδα μας πνέει ακόμα ο αέρας της ελευθερίας παρά τις προσπάθειες κάποιων να αποχριστιανοποιήσουν την κοινωνία μας. Η Αγία Σοφία ήταν μια γενναία χριστιανή και να την προβάλουμε  και να την μιμηθούμε για να μπορέσουμε να σταθούμε. Δεν μπορεί η κοινωνία να μείνει χωρίς ιδέες και ιδανικά.

    Η Εκκλησία είναι κιβωτός ιδανικών  και αξιών και ποτέ δεν θα προδώσει τις ιδέες αυτές. Εάν όλη η Ελλάδα αλλοτριωθεί,  μέσα στην Εκκλησία θα διατηρηθούν οι αξίες γιατί στηρίζονται στο Άγιο Πνεύμα.  Να εύχεστε αδελφοί μου μέσα στην καρδιά μας να μείνει άσβεστη η  φλόγα της πίστεως και οι ευχές και οι πρεσβείες των τιμωμένων Αγίων να είναι υπέρ της Πατρίδος μας, υπέρ της Μητροπόλεως μας, υπέρ της Ενορίας αυτής και υπέρ πάντων ημών».

     Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Χρήστος Τσιλοφύτης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εγκαρδίως τον ευχαρίστησε εκ μέρους ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας για την παρουσία του στον εορτασμό και για την πατρική αγάπη με την οποία περιβάλλει και αυτή την Ενορία  ευχόμενος  έτη πολλά και  πολύκαρπη και καλλίκαρπη  Αρχιερατεία.

     Ο Ποιμενάρχης μας αντιφωνώντας τον λόγο του π. Χρήστου τον ευχαρίστησε  για τις ευχές του και τον συνεχάρη για το πνευματικό και ποιμαντικό έργο, το οποίο επιτελεί  με τους συνεργάτες του στην Ενορία ευχόμενος να συνεχίσει μετά ζήλου και αγάπης να προσελκύει περισσότερους νέους πιστούς στην ζωή της Εκκλησίας.  Επίσης συνεχάρη τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς για την ευλαβική στάση και παρουσία τους στο Ναό.

      Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης ,ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κλειτσάκης, εκπρόσωποι του Στρατού και του Λιμενικού, καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών των 13ου και 16ου  Δημοτικών σχολείων και του 1ου Γυμνασίου. 

             Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε σε όλους τους εορταστάς πλούσιο κέρασμα στο ισόγειο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

imfth.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη