Έλληνες επιστήμονες επιστρατεύουν τη νανοτεχνολογία κατά του γλαυκώματος


Την νανοτεχνολογία στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος και της ωχράς κηλίδας επιστρατεύουν Έλληνες επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών!

Ομάδα των δυο πανεπιστημίων προχώρησε στην  επινόηση ενός νέου συστήματος χορήγησης και απελευθέρωσης  φαρμάκων στο μάτι, το οποίο αντικαθιστά τις ενδοφθάλμιες ενέσεις με νανοσωματίδια που μεταφέρουν το φάρμακο στο εσωτερικό του.

«Σε συνεργασία με συναδέλφους από το  Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύξαμε σύστημα νανοσωματιδίων  στα οποία «φορτώσαμε» με λατανοπρόστη  (μια αντιγλαυκωματική ουσία) και το όλο σύστημα το χορηγήσαμε πειραματικά σε κουνέλια. Διαπιστώσαμε μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης η οποία διήρκεσε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης» αναφέρει ο . ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει

«Οι νέες οφθαλμικές φαρμακοτεχνικές μορφές που βασίζονται στη νανοτεχνολογία είναι μία από τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται και τελειοποιούνται τόσο για την πρόσληψη φαρμάκων στο πρόσθιο όσο και στο οπίσθιο τμήμα. Τα συστήματα με βάση τη νανοτεχνολογία με κατάλληλο μέγεθος σωματιδίων μπορούν να σχεδιαστούν για να εξασφαλίσουν χαμηλό ερεθισμό, επαρκή βιοδιαθεσιμότητα και συμβατότητα με τον οφθαλμικό ιστό».

Στόχος των Ελλήνων επιστημόνων με την  χρησιμοποίηση της νανοτεχνολογίας είναι η θεραπεία τόσο του γλαυκώματος όσο και των προβλημάτων που έχουν σχέση με την ωχρά (εκφύλιση, οίδημα).

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την συνεργασία οφθαλμιάτρων, φαρμακολόγων και στην συνέχεια την συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία η οποία θα συνδράμει την προσπάθεια και θα αξιοποιήσει το προϊόν με την μαζική παραγωγή και την διάθεση του στους πάσχοντες.  Προσβλέπει στην αξιοποίηση των τωρινών αλλά και μελλοντικών δυνατοτήτων που η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσφέρει.

Η χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας με αυτή την διαδικασία έχει στόχο να απαλλάξει τους ασθενείς από την καθημερινή πολλαπλή υποχρέωση της ενστάλαξης των οφθαλμικών σταγόνων και την ανάγκη συνταγογράφησης σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση και φιλοδοξεί να συμβάλλει σε αποσυμφόρηση των μονάδων παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οφθαλμική νόσο και φυσικά στην βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

«Με το νέο τρόπο χορήγησης φαρμάκων, η αποτελεσματικότητα της αγωγής θα είναι σταθερή και δεν θα εξαρτάται από την συμμόρφωση του ασθενούς, η οποία στην πλειοψηφία των ασθενών είναι μέτρια ή μικρή με αποτέλεσμα την αστοχία της φαρμακευτικής αγωγής» διευκρινίζει ο κ Κοζομπόλης.

                     ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ  ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με στατιστικά επιστημονικά στοιχεία  ητοπική ενστάλαξη είναι η συνήθης μη επεμβατική οδός χορήγησης φαρμάκου για τη θεραπεία ασθενειών που επηρεάζουν το πρόσθιο τμήμα του ματιού.

Οι συμβατικές μορφές θεραπείας, όπως οι οφθαλμικές σταγόνες, αντιπροσωπεύουν το 90% των οφθαλμικών σκευασμάτων που διατίθενται στο εμπόριο δεδομένης της ευκολίας στην χορήγηση και τη συμμόρφωση του ασθενούς.

 Όμως, η βιοδιαθεσιμότητα είναι πολύ χαμηλή με τοπική χορήγηση σταγόνων. Λιγότερο από το 5% της τοπικά εφαρμοζόμενης δόσης φθάνει σε βαθύτερους οφθαλμικούς ιστούς και είναι δύσκολο να επιτευχθεί θεραπευτική συγκέντρωση φαρμάκου σε οφθαλμικούς ιστούς του οπίσθιου τμήματος μετά από ενστάλαξη τοπικών οφθαλμικών σταγόνων.

Οι ενδοβόλβιες ενέσεις αποτελούν επιλογή και αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας.   Η θεραπευτική ουσία μπορεί να χορηγηθεί στους οφθαλμικούς ιστούς του οπίσθιου τμήματος με διαφορετικό τρόπο χορήγησης, όπως ενδοϋαλοειδικές ή περιβολβικές ενέσεις.

« Δυστυχώς οι παραπάνω μέθοδοι απαιτούν μηνιαίες επισκέψεις και υπόκεινται σε περιορισμούς. Για να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια όπως οι οφθαλμικοί φραγμοί και να βελτιωθεί η οφθαλμική βιοδιαθεσιμότητα, επιστρατεύουμε την νανοτεχνολογία» καταλήγει ο κ. Κοζομπόλης.

 Σύμφωνα με τους ειδικούςοι νέες οφθαλμικές φαρμακοτεχνικές μορφές που βασίζονται στη νανοτεχνολογία είναι μία από τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται και τελειοποιούνται τόσο για την πρόσληψη φαρμάκων στο πρόσθιο όσο και στο οπίσθιο τμήμα. Τα συστήματα με βάση τη νανοτεχνολογία με κατάλληλο μέγεθος σωματιδίων μπορούν να σχεδιαστούν για να εξασφαλίσουν χαμηλό ερεθισμό, επαρκή βιοδιαθεσιμότητα και συμβατότητα με τον οφθαλμικό ιστό.   

        http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  2130325910

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη