Η παρέμβαση του Γιώργου Κοτρωνιά για το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών

   
 Η παρέμβαση του Βουλευτή Γιώργου Κοτρωνιά για το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

     ΄΄Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο απολύτως στις ανάγκες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας.
     Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υιοθετείται το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών (συνολικής αξίας: 12 δις ευρώ). Στοχεύει στην ελάφρυνση των τραπεζών από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
     Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των τραπεζών στο πρόγραμμα, οι διαδικασίες χορήγησης της εγγύησης Δημοσίου και η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του. Ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος στην ελληνική πραγματικότητα.
     Το πρόγραμμα έρχεται να εφαρμοστεί την ιδανική στιγμή, καθώς υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τίτλους με θετικές αποδόσεις.
     Με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος επιδιώκεται η απελευθέρωση κεφαλαίων των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να στραφούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
     Ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες μέχρι στιγμής, τις έχει καταστήσει εσωστρεφείς και φειδωλές στη χορήγηση νέων δανείων. Απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια, θα μπορέσουν να ξαναβρούν τον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές και να αντιμετωπίζουν τις μελλοντικές προκλήσεις.
          Το πρόγραμμα δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, απεναντίας θα εισφέρει στα κρατικά ταμεία ποσά της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.
     Οι ωφέλειες του προγράμματος είναι πολλαπλές όχι μόνο για τις τράπεζες και για τους πολίτες και τους επενδυτές.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία της Α΄ κατοικίας δεν συνδέεται με το παρόν πρόγραμμα αφού η παράταση του χρόνου προστασίας της ψηφίστηκε σε προηγούμενο νομοσχέδιο΄΄.



Λαμία, 13 Δεκεμβρίου 2019

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη