Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Γιάννης Σαρακιώτης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών

 
«Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Γιάννης Σαρακιώτης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. αφενός και της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης αφετέρου.

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις τεράστιες ευκαιρίες, οι οποίες ανακύπτουν και για τη χώρα μας, με αφορμή την εγκαθίδρυση στενής συνεργασίας με τα εν λόγω ασιατικά κράτη επί κρίσιμων τομέων όπως η διεθνής σταθερότητα, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια και η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, η συνεργασία είναι σε τέτοιο βαθμό εκτεταμένη και πολυεπίπεδη, ώστε περιλαμβάνει στην ατζέντα και ζητήματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας επί θεμάτων αλιείας, γεωργίας, ενέργειας, τουρισμού, θαλασσίων υποθέσεων, βιομηχανίας, μεταφορών, φορολογίας, δικαστικής συνεργασίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ιαπωνίας, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως Κυβέρνηση αναβάθμισε το επίπεδο συνεργασίας, επιτυγχάνοντας εκτός των άλλων τη χρήση του αποκλειστικού όρου Π.Ο.Π. για την ελληνική φέτα στην ιαπωνική αγορά. Μάλιστα, η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ιαπωνία το 2019, ήταν η πρώτη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην εν λόγω χώρα μετά το 1996.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Βουλευτή Φθιώτιδας, τόσο η Ιαπωνία όσο και η Σιγκαπούρη κατέχουν ηγετική θέση στο παγκόσμιο οικοσύστημα της Έρευνας και της Καινοτομίας, δεδομένο το οποίο δύναται να καταστεί ιδιαίτερα επωφελές για τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους ερευνητικούς φορείς, καθώς και τις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα για την περίπτωση της Σιγκαπούρης, στην οποία λειτούργησε Ελληνική Πρεσβεία για πρώτη φορά το 2017:

«Για την επερχόμενη περίοδο 2021-2025 έχουν δεσμευτεί στη Σιγκαπούρη συνολικά 25 δισ. δολάρια για δράσεις στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, ενώ η επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα έχει άμεσο αποτύπωμα στα πραγματικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, περίπου το 20% των δημοσιεύσεων σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Σιγκαπούρης συγκαταλέγεται στο 10% των πλέον παραπεμπόμενων δημοσιεύσεων παγκοσμίως».

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη