Ξέρετε ότι: Το μπουμπάρι είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο έδεσμα, με ιδιαίτερη γεύση, που συναντάμε σχεδόν σ’όλη τη Ελλάδα, με διαφορετικά ίσως ονόματα ανά περιοχή και με μικρές παραλλαγές στην συνταγή και τα υλικά. Εδώ, παρουσιάζουμε πως παρασκευάζεται σε περιοχές της Φθιώτιδας και κυρίως τη Βόρεια Φθιώτιδα και το Δομοκό.
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό μπλουγούρι (πλιγούρι)
- 4 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 πνευμόνι χοιρινό
- 1 παχύ έντερο από χοιρινό
- Έγγλισσες (Το λιπαρό μέρος του εντέρου)
- ½ κιλό κιμά χοιρινό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα «μπουμπάρια», το έντερο του χοιρινού, με μια παραμάνα γυρίζουμε την εσωτερική πλευρά του εντέρου και πλένουμε πολύ καλά. Ζεματίζουμε το πλιγούρι για περίπου 3 με 4 ώρες. Στραγγίζουμε πολύ καλά το πλιγούρι ώστε να φύγει το νερό. Βράζουμε το πνευμόνι και ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τις έγγλισες. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την όρεξη.
Παίρνουμε το έντερο το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε χλιαρό νερό για γεμίζεται πιο εύκολα και το κλείνουμε από την μια άκρη με σκοινάκι, από την άλλη πλευρά με ένα χωνί γεμίζουμε το έντερο (προσοχή να μην παραγεμίσει γιατί ανοίγει στο ψήσιμο) και κλείνουμε και την άλλη άκρη με ένα σκοινάκι. Τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τρυπάμε ανά 5 πόντους με ένα πιρούνι και αλείφουμε με βούτυρο. Ψήνουμε για 11/2 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρουμε με καλό κόκκινο κρασί και καλή σας όρεξη και Καλά Χριστούγεννα.
(Από την Κατερίνα Αντώνενα. Παραδοσιακή συνταγή από Νίκη Καρέλη και Ελένη Θεοδώρου).
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας τη γνώμη σας
Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.