Οι αποφάσεις της ΔΙΣ για τον μήνα Μάρτιο

 

Αναδημοσίευση από τον επίσημο ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος www.ecclesia.gr

Συνήλθε επί τριήμερο, από την Δευτέρα 6 έως και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

- Ενημερώθηκε περί της αποστολής συλλυπητηρίων Γραμμάτων για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ και Σερβίας κ. Πορφυρίου, των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Γεωργίου και Πολωνίας κ. Σάββα, καθώς και του Καθολικού πάντων των Αρμενίων κ. Karekin Β’ και του Καθολικού του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Aram Α’ και αποφάσισε την αποστολή Ευχαριστηρίων Συνοδικών Γραμμάτων.

- Συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για την άμεση ηθική και υλική συμπαράσταση του ιδίου, του περί αυτόν ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου λαού της Επαρχίας του προς τις οικογένειες των θυμάτων, των αγνοουμένων και των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και προς τους ιατρούς και τα μέλη των διασωστικών πληρωμάτων και του πυροσβεστικού σώματος. Τον όρισε δε εκπρόσωπο Αυτής και του Μακαριωτάτου Προέδρου κατά το εννεαήμερο Μνημόσυνο των θυμάτων, το οποίο θα τελεσθεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου στην περιοχή του δυστυχήματος.

- Αποφάσισε να αφιερώσει την έκδοση των Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2024 στην Διακονία στην Εκκλησία, με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 1990 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, αναθέτοντας την συγγραφή του σχετικού αφιερώματος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο.

- Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών περί της διοργάνωσης εικαστικής έκθεσης “ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ”, με θέμα «Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους», η οποία θα πραγματοποιηθεί περί τους μήνες Δεκέμβριο 2023 και Ιανουάριο 2024.

- Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Θεοκλήτου Ράπτη ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. κατήρτισε τον Συμπληρωματικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατόπιν της από 16ης Δεκεμβρίου 2022 δημόσιας ανακοίνωσης του Αγιωτάτου Πάπα της πρεσβυτέρας Ρώμης κ. Φραγκίσκου για την πρόθεση παραχωρήσεως στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ τριών φυλασσόμενων στα Μουσεία του Βατικανού αρχαίων κινητών μνημείων - θραυσμάτων από τον ναό του Παρθενώνα της πόλεως των Αθηνών και της δημόσιας δήλωσης αποδοχής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τα εν λόγω θραύσματα παραδόθηκαν, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, από τον εκπρόσωπο του Κράτους του Βατικανού στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αυθημερόν, πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό η τελετή επιστροφής των τριών παρθενωνίων θραυσμάτων. Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο καί την Εκκλησία της Ελλάδος ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και την Αγία Έδρα και τον Πάπα Φραγκίσκο ο Πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιος κ. Φερνάντο Βέρχεθ Αλζάγα, οι οποίοι υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο παραδόσεως.

Επίσης στις 7.3.2023 και σε εκτέλεση της προηγηθείσας από 6.3.2023 συμφωνίας απόδοσης των παρθενωνίων γλυπτών μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Μουσείου Ακροπόλεως τα τρία γλυπτά του Παρθενώνα παραδόθηκαν από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως Καθ. Νικόλαο Σταμπολίδη και υπογράφθηκε πρωτόκολλο παραδόσεως αρχαίων κινητών μνημείων.

Στο πρώτο άρθρο της προηγηθείσας από 6.3.2023 συμφωνίας Εκκλησίας της Ελλάδος και Μουσείου Ακροπόλεως, μεταξύ των άλλων, η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικώς ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, εύχονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου και άλλοι κάτοχοι παρθενωνίων γλυπτών ανά τον κόσμο και να επιστρέψουν στην Ελληνική Πολιτεία κατεχόμενα αρχιτεκτονικά γλυπτά από τον Ναό του Παρθενώνα προς τον σκοπό της επανενώσεώς τους με το αρχαίο μνημείο και της εκθέσεώς τους στο Μουσείο Ακροπόλεως.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη