Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Ξυνιάδος Γιώργος Τσιαγκλάνης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Ξυνιάδος Γιώργος Τσιαγκλάνης

Γράφει ο Δημήτρης Β. Καρέλης


Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, ο πρώην Δήμαρχος Ξυνιάδας Φθιώτιδας Γιώργος Τσιαγκλάνης. Υπέροχος άνθρωπος και οικογενειάρχης, ο Γιώργος Τσιαγκλάνης υπήρξε για μένα πραγματικά μέντορας και δάσκαλός μου στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς, από την πρώτη μου μέρα ως Δημοτικός Σύμβουλος, μου εμπιστεύθηκε τη θέση του Αντιδημάρχου του Δήμου Ξυνιάδος, αλλά και εξαιρετικός φίλος. Αγαπητός ακόμη και στους περισσότερους αντιπάλους  του στην πολιτική, είχε παντού εκατοντάδες φίλους και ανθρώπους που είχαν ένα καλό λόγο για εκείνον, όπως είχε ο ίδιος για όλους. Αγάπησε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, τον υπηρέτησε πιστά και εργάστηκε για την ανάπτυξη και την πρόοδό του.
Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να εκφράσουν το μεγαλείο ψυχής του ανθρώπου και πολιτικού Γιώργου Τσιαγκλάνη, του αγαπημένου μας «Παππού» της Αυτοδιοίκησης κι από σήμερα η Φθιώτιδα είναι σημαντικά φτωχότερη, καθώς αποχαιρετά ένα άξιο τέκνο της.

Ο Γεώργιος Τσιαγκλάνης γεννήθηκε στην Παναγιά Δομοκού το 1932. Ήταν παντρεμένος με τη Βασιλική το γένος Σακελαρίου από τις Βελεσιώτες Δομοκού με την οποία απέκτησε τα δύο του παιδιά τον Θωμά και τον Κωνσταντίνο. Τέλειωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Παναγιά και εν συνεχεία φοίτησε στο Γυμνάσιο Δομοκού. Λόγω της Γερμανοϊταλικής κατοχής, το Γυμνάσιο Δομοκού ανέστειλε τη λειτουργία του και ο Γιώργος Τσιαγκλάνης αναγκάστηκε να καταφύγει, για τη συνέχεια των σπουδών του στην Αθήνα και την Πολυτεχνική Σχολή Νέας Ιωνίας, όπου φοίτησε και έλαβε υποτροφία, ως άριστος μαθητής. Όμως, κατ’ απαίτηση της οικογένειας, δεν αποπεράτωσε τις σπουδές του. Επέστρεψε στην Παναγιά και ασχολήθηκε με την τέχνη και τις οικοδομικές εργασίες ως ξυλουργός και στη συνέχεια ως γεωργός, βραβευμένος από το Υπουργείο Γεωργίας και κτηνοτρόφος. Ο Γιώργος Τσιαγλάνης πρωτοασχολήθηκε με τα αυτόδιοικητικά πράγματα το 1964, καθώς κατήλθε στις εκλογές στην κοινότητα Ομβριακής με το ψηφοδέλτιο του Ηλία Παπαχρήστου. Ενώ του προτάθηκε τότε θέση Αντιπροέδρου, ο ίδιος δεν την αποδέχτηκε, ζητώντας την έκδοση απόφασης για τον διαχωρισμό του συνοικισμού της Παναγιάς από την κοινότητα της Ομβριακής, πράγμα που έγινε ομόφωνα. Μετά από αγώνα και πολιτικές παρεμβάσεις, η Παναγιά αναγνωρίζεται ως ίδια κοινότητα και στις πρώτες εκλογές στις 10 Οκτωβρίου του 1966, ο Γιώργος Τσιαγκλάνης εξελέγη πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης κοινότητας. Έκτοτε, με ελάχιστες διακοπές, εκλέγεται επί σειρά ετών πρόεδρος της κοινότητας Παναγιάς. Ανέλαβε και διεκπεραίωσε στην συνέχεια το 1981, την μεγάλη ευθύνη της δημιουργίας και για πολλά χρόνια της διοίκησης του εργοστασίου τοματοπολτού, που κατασκεύασε η ΑΒΕΚ Γεώργιος Νομικός στην Παναγιά. Το 1998 ανέλαβε, παρότι αντίθετος με τη λογική του νομοθετήματος, τις τύχες του νεοσύστατου «Καποδιστριακού» Δήμου Ξυνιάδος, με ευρεία πλειοψηφία, ως πρώτος  Δήμαρχος Ξυνιάδος. Επανεκλέγεται το 2002 για δεύτερη συνεχή τετραετία. Στις εκλογές του 2006, παρότι δέχεται πιέσεις για το αντίθετο, αποσύρεται οριστικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπηρέτησε με εργατικότητα και ανιδιοτέλεια τον τόπο του, αφήνοντας πλούσιο έργο στο Δήμο και μεγάλη παρακαταθήκη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που εκτελέστηκαν την επόμενη περίοδο ήταν έργα δημοπρατημένα από τον ίδιο ως Δήμαρχο. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τον εμπλουτισμό και τη λειτουργία του «Μουσείου των οκτώ Παραλιμνίων χωριών», στην Παναγιά και το χώρο του παλαιού Δημοτικού σχολείου.

Η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Τσιαγκλάνη θα γίνει σήμερα Κυριακή 22 Ιουνίου στις 14.00 το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της αγαπημένης του πατρίδας, στην Παναγιά Δομοκού.
Ο Πανάγαθος Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του και ας δώσει κουράγιο στους οικείους του.
Καλό σου ταξίδι Δήμαρχε…

Δημήτρης Β. Καρέλης
Πρώην Αντιδήμαρχος
Δήμου Ξυνιάδος Φθιώτιδας

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη