Είναι ή όχι απελευθερωμένη ήδη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα;

Είναι ή όχι απελευθερωμένη ήδη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα;
Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα του οποίου η απάντηση θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», της αποκοπής δηλαδή του 30% της ΔΕΗ και της δημιουργίας μιας νέας καθετοποιημένης επιχείρησης που με απλά λόγια θα παράγει και θα εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια.
Η εσπευσμένη και η εν κρυπτό, κατ’ ουσία, εισαγωγή για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως αδιαμφισβήτητα είναι αυτό της πλήρους ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν επέτρεψε την σφαιρική ενημέρωση του τελικού πελάτη – καταναλωτή για το τι ισχύει σήμερα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας προς την Ε.Ε. και σε ποιο βαθμό έχουν υλοποιηθεί ως σήμερα, ποιο είναι το πιθανό όφελος από τη δημιουργία, την πώληση ή παραχώρηση, κατ’ άλλους ξεπούλημα σε ιδιώτες, ενός σημαντικού μέρους της παραγωγικής διαδικασίας κλπ. Όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στους «κακούς συνδικαλιστές» που δεν επιθυμούν την πρόοδο και την ανάπτυξη, που θέλουν να αποδομήσουν τη χώρα και την οικονομία της. Καμιά κουβέντα για το ποιος δημιούργησε και εξέθρεψε το νοσηρό φαινόμενο του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, καμιά προσπάθεια (...γιατί άραγε;;;) να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στην κάθε πλευρά. Με τούτο όμως το ζήτημα θα ασχοληθούμε εκτενώς και σύντομα, ας επανέλθουμε τώρα στο θέμα μας.
Είναι ή όχι ήδη απελευθερωμένη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι ναι, σαφής και ξεκάθαρη και απορρέει από το θεσμικό πλαίσιο του Ν.2773/1999 και του Ν.4001/2011 (ΦΕΚ 179 Α’/22.08.2011) που διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια. Σύμφωνα με το νόμο η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αποφασίζει για τη χορήγηση, τροποποίηση και ανάκληση των αδειών  Παραγωγής, Προμήθειας και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Υπάρχουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται ήδη στην παραγωγή, αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα; Και εδώ λοιπόν η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ναι βεβαίως υπάρχουν:

ELPEDISON Power.
Με τις 2 ιδιόκτητες μονάδες της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη Θίσβη Βοιωτίας και τη Θεσσαλονίκη, με αποκλειστικό καύσιμο το φυσικό αέριο, διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 820 MW. Η ELPEDISON Energy καλύπτει τις ανάγκες τόσο οικιακών όσο και επιχειρησιακών πελατών. Μέτοχοι είναι έμμεσα ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό δημόσιο μέσω των ΕΛΠΕ, η ιταλική Edison, ο όμιλος Μπόμπολα μέσω της Ελλάκτωρ και ο όμιλος Βιοχάλκο (Στασινόπουλος) μέσω της Χαλκόρ.

Watt & Volt A.E.
Η εταιρεία ανήκει στις οικογένειες Χονδρή και Παπαναγιώτου και απέκτησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2011 (ως Black Pearl Energy, για 200 MW). Έχει πελατολόγιο περίπου 4.000 εμπορικών καταναλωτών κυρίως στη μέση και τη χαμηλή τάση, ενώ επιδιώκει να επεκταθεί και στους οικιακούς καταναλωτές.

Ηρων Θερμοηλεκτρική.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται τόσο στην προμήθεια ενέργειας σε μεγάλους πελάτες (εμπόριο, βιομηχανία) όσο και -κυρίως- στην παραγωγή ενέργειας μέσω δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων (Ηρων Ι και Ηρων ΙΙ), συνολικής ισχύος 582 MW.  Ελέγχεται κατά 50% από τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ του επιχειρηματία Γ. Περιστέρη, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και τη γαλλική Gaz De France Suez.

Greek Environmental & Energy Network.
H εταιρεία δραστηριοποιείται με το εμπορικό όνομα Green στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε οικιακούς και εμπορικούς πελάτες της χαμηλής τάσης όσο και σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές της μέσης τάσης. Εξυπηρετεί περί τους 1.500 καταναλωτές. Μέτοχός της είναι η ναυτιλιακή εταιρεία Antipollution ΑΝΕ, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων.

Volterra A.E.
Αποτελεί κοινή (50-50%) εταιρεία του κατασκευαστικού ομίλου J&P Αβαξ των Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και της ιταλικής Sorgenia Spa που ιδρύθηκε το 2010 και διαθέτει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 310 MW. Δραστηριοποιείται εμπορικά στη χαμηλή τάση σε οικιακούς καταναλωτές και στη μέση τάση σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Protegia.
Είναι ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Μυτιληναίου που διαχειρίζεται τόσο το παραγωγικό όσο και το εμπορικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Προς το παρόν δραστηριοποιείται μόνο στη χονδρεμπορική αγορά, με άδεια εμπορίας 310 MW, ωστόσο στρατηγικός στόχος της είναι να μπει και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Ο όμιλος διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1200 ΜW στη Βοιωτία και τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, καθώς και 54 MW ακόμη από μονάδες ΑΠΕ. Έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στον τομέα της ενέργειας, τόσο μέσω της μονάδας συνδυασμένου κύκλου 436,6 MW «Κόρινθος Power» (65%-35%) όσο και μέσω της κοινής εταιρείας «Μ&Μ Gas» που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία φυσικού αερίου.

Neco Trading.
Είναι εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας NEK EAD. Ιδρύθηκε με τη φιλοδοξία να ανταγωνιστεί μελλοντικά τη ΔΕΗ στο λιανεμπόριο ρεύματος, ωστόσο ανέστειλε πέρυσι τις δραστηριότητές της κρίνοντας ότι δεν ήταν βιώσιμες. Κύρια δραστηριότητά της ήταν η εισαγωγή και εμπορία ρεύματος από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και οι εισαγωγές–εξαγωγές από και προς την Ιταλία και την Τουρκία.

Μεγάλο κομμάτι της «πίτας» της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διεκδίκησαν μέχρι πρόσφατα οι εταιρίες Energa και Hellas Power, στελέχη των οποίων παραπέμφθηκαν σε δίκη με βαριά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, με απόφαση (βούλευμα) του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, καθώς φέρεται να υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων ήταν και το «Χαράτσι της ΔΕΗ», το οποίο εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο δημόσιο.

Όσοι λοιπόν ιδιώτες επιθυμούν να επενδύσουν, να παράξουν και να πωλήσουν ηλεκτρική ενέργεια, μπορούν να το πράξουν, καθώς εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η δυνατότητα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό γίνεται ήδη.
Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, ανήκουν σε μεγάλες κοινοπραξίες Ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων όπως: η ΓEK ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Gaz De France Suez, Ρόκας – Ibedrola, Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. – EDISON Italy.
Όσον αφορά τους Σταθμούς Παραγωγής από Φωτοβολταϊκά, περισσότερο από το 50% της εγκατεστημένης ισχύος ανήκει στις: ΓEK ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ – Μπόμπολας, Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. – EDISON Italy, ΕΝΕL Ιταλία – Κοπελούζος, EdF France κλπ.
Οι λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ανήκουν ακόμη σήμερα στη ΔΕΗ, όμως την παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών αποθεμάτων και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους, απαιτούσε ήδη από το 2008 η E.E. από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει όπως διατείνονται, ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. H E.E. απαιτούσε επίσης και κατάφερε τον αποκλεισμό της ΔEH από νέα λιγνιτικά κοιτάσματα, τα οποία θα πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς μαζί με άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» επιτρέπει πλέον την είσοδο του ιδιώτη, χωρίς ρίσκο και νέες επενδύσεις, στα λιγνιτικά αποθέματα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό τίμημα που πληρώνει ο λαός στους ιδιώτες για την υποτιθέμενη «απελευθέρωση»: Μόνο την τελευταία τριετία, οι κρατικές επιδοτήσεις που αποφάσισε και νομοθέτησε η ΡΑΕ και μέσω ΔΕΗ εισέπραξαν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί Φ/Α ανέρχονται σε 1,2 δις €., όσο περίπου θα πουληθεί το 30% της ΔΕΗ.
Ποιος ο λόγος λοιπόν της πλήρους απελευθέρωσης και της δημιουργίας ενός ή δύο ιδιωτικών κολοσσών που θα λυμαίνονται την ενέργεια στη χώρα μας, αν όχι μόνο και μόνο το κέρδος των ιδιωτών; Υπάρχει διαφαινόμενο όφελος για τον πολίτη και ποιο άραγε και από που θα προκύψει, εκτός από ευχολόγια;
Η ΔΕΗ συστάθηκε με το ΦΕΚ 109/ 07/08/1950 που αποτελεί πράξη εθνικοποίησης της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θεωρήθηκε τότε υπηρεσία ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ.
Σήμερα όμως που το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας ελέγχεται από ιδιώτες, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν αντιμετωπίζετε πλέον ως κοινωνικό αγαθό και η υπηρεσία παροχής του ως «κοινής ωφέλειας», όλα στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών οι οποίοι δεν αρκούνται στην μερίδα του λέοντος αλλά θέλουν ολόκληρο το «θήραμα».

Για το LamiaTimes.gr
Δ.Κ.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη