«Έφυγε» ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Λαμίας Λάμπρος Παπαδήμας

Η Φθιώτιδα έχασε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, τον Λάμπρο Παπαδήμα που "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 76 χρόνων, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα.

Η περιπέτεια της υγείας του ξεκινησε εδώ και λίγο καιρό από ένα πρόβλημα στη χολή. Νοσηλεύτηκε για λίγο αρχικά στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας και μετά στον Ερυθρό Σταυρό στην Αθήνα. Ο Λάμπρος Παπαδήμας άφησε για δεκαετίες το στίγμα του στη Λαμία κατά την διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως δήμαρχος και γενικότερα στη Φθιώτιδα και την χώρα ως βουλευτής και υπουργός.

Γεννήθηκε το 1939 στη Λαμία. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ιατρός - χειρουργός και επί σειρά ετών διηύθυνε την χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας. Την περίοδο 1978 - 1982, ήταν για δύο συνεχείς θητείες πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ειδικευμένων Νοσοκομειακών Ιατρών.

Εξελέγη δήμαρχος Λαμίας τρεις φορές για τρεις συνεχόμενες τετραετίες (1982, 1986, 1990) και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ελληνικών Δήμων για την Ευρώπη (1990 - 1993), ενώ υπήρξε ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος που αναδείχθηκε σε θέση αντιπροέδρου της Ένωσης Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CCRE) την περίοδο 1988 - 1990. Επί δημαρχίας του, στήθηκε άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην Πλατεία Λαού της Λαμίας. Το 1993 παραιτήθηκε από δήμαρχος Λαμίας και εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ. Επανεξελέγη το 1996, 2000 και 2004.

Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1996 - 1998 και 2001-2004) και υπουργός Υγείας και Πρόνοιας (1998 - 2000).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ :

Στις 17-10-1982 Δήμαρχος Λαμίας εκλέγεται ο Λάμπρος Παπαδήμας και επανεκλέγεται στις εκλογές της 10-10-1986. Ο Λ. Παπαδήμας από το 1983 μέχρι το 1993 κατασκεύασε πολλές παιδικές χαρές, διαπλάτυνε και ασφαλτόστρωσε πολλούς δρόμους και συμπλήρωσε το φωτισμό στους παλιούς και στους νέους αξιοποίησε το "Ισιαδάκι" στον Άγιο Λουκά, όπου δημιούργησε χώρους αναψυχής. Ίδρυσε 3 ΚΑΠΗ, κατασκεύασε μεγάλα αποχετευτικά έργα, συνέταξε τη νέα πολεοδομική μελέτη περιφερειακής επέκτασης του σχεδίου της πόλης στο διπλάσιο, κατασκεύασε ένα σύγχρονο κτίριο στην οδό Αινιάνων για τη στέγαση της Τράκειας Δημόσιας Βιβλιοθήκης και Δημητριάδειου Μουσείου Λαμίας, προς αξιοποίηση αντίστοιχων δωρεών. Σήμερα στη θέση αυτή στεγάζονται η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λαμίας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και τα Ιστορικά Αρχεία του Κράτους.

Στη θέση του κτιρίου των Δημοτικών Λουτρών στην οδό Αχιλλέως, στέγασε το Λαογράφικο Μουσείο, που δημιούργησε ο Δήμος (το παλιό δημοτικό κτίριο στην οδό Αχιλλέως 2 παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό κατά το 1981 επί δημαρχίας Φίλη). Οι εργασίες διαμόρφωσής του άρχισαν από τότε και περατώθηκαν επί δημαρχίας Παπαδήμα το 1983. Το έργο έγινε με τις ενέργειες του Μητροπολίτη Δαμασκηνού και των δύο Δημάρχων με δαπάνη Ηλία Α. Θεοδοσίου και με αφιέρωση στη μνήμη των Σταύρου και Ανάργυρου Θεοδοσίου.

Το Λαογραφικό Μουσείο, που εγκαινιάζεται, γειτνιάζει με το αρχοντικό Πλατή, το οποίο ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Γ. Πλατής δώρισε προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια ο Παπαδήμας, αξιοποιεί το Κάστρο της Λαμίας, όπου δημιουργήθηκαν αίθουσα συνεδρίων, αρχαιολογικό μουσείο, ανοιχτός χώρος, κέντρο αναψυχής και υπαίθριο θέατρο. Δημιούργησε το Κέντρο Νεότητας, που λειτούργησε έως το 2010 στην οδό Οθωνος 21. Αποπεράτωσε το Τουριστικό Περίπτερο του Αγίου Λουκά και διαμόρφωσε τη συνεχιζόμενη πλατεία σε χώρο αναψυχής. Ίδρυσε το Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης, αναβάθμισε τη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμόνικης και δημιούργησε νέα τμήματα, τα οποία άρχισαν να λειτουργούν υπό την εποπτεία αναγνωρισμένων μουσικών πανελλήνιας ακτινοβολίας. Ξεκίνησε τη διαδικασία παραχώρησης στο Δήμο Λαμιέων, μεγάλης έκτασης του στρατόπεδου Τσαλτάκη, σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό μεταστεγάσεων των εκεί εγκατεστημένων Στρατιωτικών Μονάδων. Επισκεύασε και βελτίωσε τον εσωτερικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.

Άφησε πίσω του τη σύζυγό του και δυο παιδιά. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα στη Μητρόπολη Λαμίας ενώ η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου».

http://www.lamiastar.gr/

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη