Επιστημονικές εκδηλώσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στις 9-10 Απριλίου 2016 στα Καμένα Βούρλα (ξενοδοχείο Galini)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΟΥ
«Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ 2016»

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη, θα έχουν το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, στο ξενοδοχείο Galini Wellness Spa & Resort Hotel στα Καμένα Βούρλα !

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, ώρες 10:30 – 14:00 και 18:30 – 21:00, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα για τους Ιατρούς και τους Επαγγελματίες Υγείας της περιοχής, ενώ την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, ώρα 10:30 – 14:00, θα ακολουθήσει Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό στον ίδιο χώρο.

Τις Ημερίδες έχει προσκληθεί να ευλογήσει και να προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. κ. Νικόλαος.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι διακεκριμένοι ειδικοί που συμμετέχουν θα ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της καλπάζουσας «επιδημίας» του Σακχαρώδη Διαβήτη, δίνοντας το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διεξαγωγής του Προγράμματος Ενημέρωσης τόσο των Ιατρών και Επαγγελματιών Υγείας, όσο και του ευρύτερου κοινού, με τίτλο «Η ζωή με τον Σακχαρώδη Διαβήτη 2016».  

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and ArtsE.A.S.A.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της E.A.S.A. (E.I.H.), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τα κατά τόπους Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα.

Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του (Π.Δ. 339, σε εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν. 2071/92 τ.Α’/123/92), το Ε.ΚΕ.ΔΙ. αποτελεί Κοινωφελές Ίδρυμα με Νομική Μορφή Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο λειτουργίας του, το Κέντρο έχει αναλάβει από το 1993 σημαντικές δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από τη νόσο.

Ενδεικτικά, κατά τα έτη 2012 – 2013 και 2014, το Ε.ΚΕ.ΔΙ. διεξήγαγε, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), και σε συνεργασία με πολλούς επιστημονικούς φορείς, μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με τίτλο «Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά». Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2012 στη Λάρισα, τα Χανιά, την Καβάλα, τη Δημητσάνα και την Αθήνα, το 2013 στη Λαμία, τις Σέρρες, τη Μυτιλήνη, το Βόλο και την Αθήνα, ενώ το 2014 στο Ηράκλειο, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.  

Παράλληλα, το 2015 ξεκίνησε το Πρόγραμμα «Η ζωή με τον Σακχαρώδη Διαβήτη 2015», το οποίο περιέλαβε τρεις (3) ενημερωτικές εκδηλώσεις σε αντίστοιχες πόλεις της Ελλάδας: τη Σητεία, την Αθήνα και το Ναύπλιο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ενημέρωσαν το ιατρικό δυναμικό και τους κατοίκους κάθε περιοχής για τις σύγχρονες εξελίξεις γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, και για το τρέχον έτος το Κέντρο συνεχίζει τη διεξαγωγή του Προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει άλλες τρεις (3) Ενημερωτικές Διημερίδες για τους Ιατρούς και τους Επαγγελματίες Υγείας, καθώς και για το ευρύτερο κοινό, σε ισάριθμες πόλεις της χώρας: τα Καμένα Βούρλα τον Απρίλιο, την Καλαμάτα το Μάιο και την Αθήνα το Νοέμβριο. Πρόκειται για άλλη μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στη σύγχρονη «πανδημία» του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος υπολογίζεται ότι πλήττει στις μέρες μας περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα σε διεθνές επίπεδο.     

Τα Καμένα Βούρλα αποτελούν τον πρώτο «σταθμό» του Ε.ΚΕ.ΔΙ. για το 2016, με πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που καλύπτει μερικούς από τους βασικότερους τομείς ενδιαφέροντος των Ιατρών και Επαγγελματιών Υγείας, των διαβητικών ατόμων, αλλά και του γενικότερου κοινού.

Στην πρωινή συνεδρία της Επιστημονικής Ημερίδας του Σαββάτου 9 Απριλίου 2016 (10:30 – 14:00) θα παρουσιαστούν τα θέματα:

·         «Μπορούν τα σύγχρονα εργαλεία της Μοριακής Βιολογίας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2;», από τον Καθηγητή (Ομότιμο) Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A. – Σάλτσμπουργκ, Αυστρία), Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ. κύριο Εμμανουήλ Γ. Φραγκούλη

·         «Διαταραχές του μεταβολισμού μετά τη λήψη γεύματος», από τον Καθηγητή (Ομότιμο) Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστήριο Έρευνας «Ν. Σ. Χρηστέας & Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.) κύριο Νικόλαο Λ. Κατσιλάμπρο
·         «Διαβήτης κύησης», από την Παθολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτιδα της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου, Μαρούσι, Αθήνα, κυρία Γεωργία Α. Αργυρακοπούλου

·         «Σύγχρονη ινσουλινοθεραπεία στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2», από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική – Μονάδα Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριο Αθανάσιο Ε. Ράπτη και

·         «Διαβητική νευροπάθεια», από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) κύριο Νικόλαο Κ. Τεντολούρη.  

Η απογευματινή συνεδρία, την οποία θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητής (Ομότιμος) Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A., Σάλτσμπουργκ - Αυστρία), Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης και ο Καθηγητής (Ομότιμος) Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.) κύριος Αθανάσιος Λ. Γιαννόπουλος, καθώς και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 – 21:00.

Κατά τη διάρκειά της, θα δοθούν οι διαλέξεις:
·         «Το νεοαγγειακό γλαύκωμα στον Σακχαρώδη Διαβήτη», από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο, Ειδικό στην Παθολογία και τη Χειρουργική του Γλαυκώματος, Διευθυντή του Τμήματος Γλαυκώματος Ενηλίκων και Παίδων, Ιατρικό Κέντρο, Μαρούσι, Αθήνα κύριο Νικόλαο Π. Ματθαίου και

·         «Η αποφασιστική συμμετοχή του γαστρεντερο-παγκρεατικού άξονα στην αναχαίτιση του καρδιομεταβολικού συνδρόμου», από τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητή κύριο Σωτήριο Α. Ράπτη.   

Παράλληλα, στην Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 (10:30 – 14:00) θα παρουσιαστούν τα θέματα:

  • «Γαστρεντερικός σωλήνας: ο “τροχονόμος” της εκκρίσεως της ινσουλίνης από το πάγκρεας», από τον Πρόεδρο του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητή κύριο Σωτήριο Α. Ράπτη

  • «Τα προσφυγικά ρεύματα και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Καθηγητή κύριο Αθανάσιο Λ. Γιαννόπουλο

  • «Διαβήτης κύησης», από την κυρία Γεωργία Α. Αργυρακοπούλου
  • «Σωστή διατροφή, άσκηση και αποφυγή καπνίσματος βασικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη» από τον Καθηγητή κύριο Ν. Λ. Κατσιλάμπρο και

  • «Οι ανάγκες και τα προβλήματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα» από την κυρία Α. Σ. Καρούνου.  

Θα ακολουθήσει γενική συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής κύριος Σ. Α. Ράπτης, «η νόσηση από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Το Ε.ΚΕ.ΔΙ., με πλήρη συναίσθηση της υψηλής αποστολής του, και σε συνεργασία με όλους τους άλλους φορείς, έχει αναλάβει κι εφέτος αυτές τις σημαντικές δράσεις, στοχεύοντας, πάντα, στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».   

Στην απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου έχουν προσκληθεί να παραστούν και να απευθύνουν χαιρετισμό:

  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κύριος Κωνσταντίνος Μπακογιάννης
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κύριος Ευθύμιος Καραΐσκος
  • Ο Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας κύριος Ιωάννης Σαρακιώτης
  • Ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας κύριος Δημήτριος Βέττας
  • Ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας κύριος Απόστολος Καραναστάσης
  • Ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας κύριος Αθανάσιος Μιχελής
  • Ο Βουλευτής Ν.Δ. Φθιώτιδας κύριος Χρήστος Σταϊκούρας
  • Ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κύριος Ιωάννης Συκιώτης
  • Ο Δήμαρχος Λαμιέων κύριος Νικόλαος Σταυρογιάννης
  • Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κύριος Μιχαήλ Μπαρμπαρούσης
  • Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κύριος Εμμανουήλ Ευδωρίδης
  • Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδας κύριος Νικόλαος Δασκαλόπουλος
  • Ο Διοικητής και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κύριος Γεώργιος Παπανάγνου
  • Ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κύριος Λεωνίδας Λαναράς
  • Το Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) κυρία Αθανασία Καρούνου και

·                     Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας κύριος Νικόλαος Τεντολούρης.    

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη