Ομιλία του Βουλευτή Ι. Σαρακιώτη για τον Προϋπολογισμό του 2017

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Φθιώτιδας, κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, στην Ολομέλεια της Βουλής την 07/12/2016, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017":
       «Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 βρίσκει τη χώρα μας στη μέση μιας δύσκολης διαδρομής προς την έξοδο από την κρίση και το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Ο προϋπολογισμός του 2017 έρχεται να τονίσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, η κριτική της οποίας επαληθεύει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των προτάσεών της και υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιερό καθήκον να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του ελληνικού λαού στα επίπεδα του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
      Ο προϋπολογισμός του 2017 έρχεται να επαναβεβαιώσει την τοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε ασφαλείς ράγες. Οι πλασματικοί και ελλειμματικοί προϋπολογισμοί αποτελούν παρελθόν, δίνοντας τη θέση τους στην εμπέδωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των αγορών. Βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ρεαλιστικά πλαίσια. Τι εγγυάται την επίτευξη των στόχων; Η υπέρβασή τους το 2016. Τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε δίνοντας το έναυσμα για ρυθμούς μεγέθυνσης ύψους 2,7% και 3,1% για τα αμέσως επόμενα έτη.
     Το αναπτυξιακό πρόσημο και η αξιοπιστία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεισφέρουν όχι μόνο στην ανάκαμψη των αριθμών αλλά και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο των ξένων επενδυτών όσο και των ίδιων των Ελλήνων πολιτών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η οικονομία στηρίζεται στην ψυχολογία και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων, η εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους επόμενους μήνες και η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αποτελούν κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να εμπεδωθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης. Από την πλευρά τους, οι πολίτες δείχνουν να ανταποκρίνονται δίνοντας ανάσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την επιστροφή των καταθέσεών τους. 1 δις επιστράφηκε μόνο τον Οκτώβριο, ενώ η εισροή είναι διαρκής κατά τους τελευταίους 5 μήνες.
      Δε θα έπρεπε άραγε να στηριχθεί αυτή η θετική πορεία με την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης;  Ακόμη και αν δεν αποτελεί κυβερνητική επιτυχία αλλά είναι κάτι το τυχαίο, αμφισβητεί κανείς ότι αποτελεί θετικό βήμα; Πως, λοιπόν, στηρίζεται αυτό το θετικό βήμα όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις ελληνικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας ως «παράδειγμα εξωστρέφειας»;  Αυτό επιθυμείτε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Τη «βουλγαροποίηση» της ελληνικής οικονομίας;  Οι εν λόγω επιχειρήσεις αποχώρησαν λόγω των διαχρονικών πολιτικών επιλογών σας. Έφυγαν χρεωμένες, διωγμένες από το παλιό κομματικό σύστημα. Είναι παράδειγμα εξωστρέφειας αυτό;  Δεν ήταν επιλογή τους, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς τους εξωθήσατε και τώρα, τους λέτε και μπράβο.
        Η πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 2,7% συνοδεύεται από σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% σε σταθερές τιμές και ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου κατά 9,1%. Οι πραγματικές εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα κινηθούν αυξητικά κατά 5,3% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ και ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει μία αύξηση της τάξης του 0,6%. Η αύξηση του πληθωρισμού έρχεται να επικυρώσει τη μείωση της ανεργίας κατά 22,4% καθώς, ως γνωστόν, οι δύο συγκεκριμένοι δείκτες είναι αντιστρόφως ανάλογοι. Μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταφέρει να καταργήσει κάθε μακροοικονομική λογική δημιουργώντας ταυτόχρονα ανεργία και ακρίβεια.
       Οι θετικοί δείκτες δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Έχουμε μόλις αρχίσει να βλέπουμε φως στο τούνελ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε βγει ακόμα από αυτό. Χρειάζεται προσπάθεια και προσήλωση στους στόχους. Απαιτείται η απαρέγκλιτη εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους ασθενέστερους το συντομότερο δυνατό. Πεποίθησή μας είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε συνδυασμό με την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας, ήδη καλλιεργούν ένα θετικό κλίμα για την οικονομία.
     Ο προς ψήφιση προϋπολογισμός έχει τριπλή στόχευση. Παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία, οδηγεί στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας και θέτει ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης όσον αφορά το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διανομή του οφέλους της ανάκαμψης. Στο τελευταίο αυτό σημείο, συμπυκνώνεται και η χαώδης διαφορά μας με το νεοφιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας.
     Υπό τις παρούσες συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, θεσμοθετήσαμε και χρηματοδοτήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης με 760 εκατομμύρια για 250 χιλιάδες νοικοκυριά. Ενισχύσαμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό για τις δομές υγείας, παιδείας και πρόνοιας κατά 300 εκατομμύρια. Δημιουργήσαμε ένα πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας ύψους 100 εκατομμυρίων για τα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη.
    Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία έρχεται να υπερασπιστεί το success story του κυρίου Σαμαρά. Ποιο success story;;;;; Εκείνο που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%;;;; Πως θα επιτυγχάνατε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα;;;;; Ποια θα ήταν η τύχη του κοινωνικού κράτους;;;; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 5,4 δισεκατομμύρια συμφωνώντας σε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
      Έρχεστε πάλι, ενθυμούμενοι τα «Ζάππεια», να υποσχεθείτε μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το λεγόμενο spending review, δηλαδή η επισκόπηση δαπανών, έχει ήδη προχωρήσει από την κυβέρνησή μας και έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικής βάσης των υποσχέσεών σας. Τα 4 δισεκατομμύρια θα περικοπούν, όπως λέτε, από ένα πόσο 6 δισεκατομμυρίων, το οποίο κατευθύνεται σε φάρμακα, θέρμανση και υλικά για τα σχολεία, καθώς και διάφορα άλλα αναλώσιμα. Θυμηθήκατε πάλι τις κυβερνητικές πρακτικές σας του κλεισίματος νοσοκομείων και σχολείων;;;; Θα κάνετε κάτι τέτοιο ή θα περικόψετε πάλι μισθούς και συντάξεις;;;; Μήπως θα προχωρήσετε σε απολύσεις;;;; Μπορεί και όλα αυτά μαζί, από εσάς δε μου προκαλεί τίποτα έκπληξη.
     Αυτή είναι η διαφορά μας, λοιπόν. Μας κατηγορείτε ότι δε μειώνουμε τις δαπάνες. Πως θα μειώσουμε τις δαπάνες όταν αυτές αφορούν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, το οποίο έχτισαν οι εργαζόμενοι με τις θυσίες τους;;; Πρέπει να καταλάβουμε ότι, εκ των πραγμάτων λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, οι σπατάλες δεν αποτελούν πλέον τον κανόνα. Η περαιτέρω μείωση δαπανών ισούται με περικοπή ζωτικής σημασίας κονδυλίων. Αν περικόψουμε τις δαπάνες, ποιος θα ζημιωθεί;;; Η παιδεία, η υγεία, οι παροχές προς τους πολίτες θα δεχθούν το πλήγμα.Η ελληνική οικονομία, το 2017, θα σημειώσει ανάπτυξη 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Το 2016, άρχισε να σταθεροποιείται και να διαψεύδει τις μικρόψυχες, κακεντρεχείς, μα πάνω από όλα λανθασμένες προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Το 2017, θα κάνουμε το βήμα παραπέρα με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση. Η αριστερή παρένθεση μετατρέπει τελικά την περασμένη περίοδο σε μνημονιακή παρένθεση. Δε θα μας συγχωρεθεί ποτέ ότι πετυχαίνουμε. Τους είναι αδιανόητο ότι υπήρχε ταχύτερος δρόμος εξόδου και μάλιστα, με κοινωνικό πρόσημο. Ψηφίζω, λοιπόν, τον προϋπολογισμό πρωτίστως για τη δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού». 


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη