Τοποθέτηση, της Λαϊκής Συσπείρωσης προ Η.Δ., της Λ.Σ. Λαμιέων

 Η "Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαμίας", στο Δ.Σ. που έγινε στις 22/5, έβαλε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τοποθετήθηκε για τα θέματα της διεύρυνσης του αντικειμένου της ΔΕΥΑΛ καθώς και για το θέμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Ακολουθούν οι τοποθετήσεις :
Τοποθέτηση, προ Η.Δ., της Λ.Σ. Λαμιέων μετά την ψήφιση του 4ου Μνημόνιου
Πολιτικές εξελίξεις
Η ψήφιση του 4ου μνημονίου προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο λαό. Σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου στηρίζουν αταλάντευτα το αντιλαϊκό σχέδιο της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Ο καβγάς τους δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, αλλά για το πώς καλύτερα θα υπηρετηθούν οι στόχοι των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τον ίδιο λόγο στηρίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και το σχέδιο ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο.
Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στο πλαίσιο του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης. Χρειάζεται να περάσει το κίνημα στην αντεπίθεση, να προετοιμαστεί για την αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί η Λ.Σ. Λαμιέων.
ΛΑΜΙΑ      22/5/2017
*********************************************************

Τοποθέτηση της Λ.Σ. στο Δ.Σ. στο θέμα: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΕΥΑΛ
  Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με τη λειτουργία της ΔΕΥΑΛ  σαν επιχείρηση, με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Επίσης και με την εμπορευματοποίηση του νερού το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο κοινωνικό  αγαθό.
Διαφωνούμε με τον ν. 1069/80, αλλά και με την αναμόρφωσή του από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που προσαρμόζει ακόμα περισσότερο την λειτουργία των επιχειρήσεων, και τη διαχείριση του νερού γενικότερα, με την αντιδραστική ευρωενωσιακή νομοθεσία, που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού  και την ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής φορέων και υπηρεσιών ύδρευσης.
Ανεξάρτητα από αυτό, θέλουμε να σημειώσουμε πως η  ΔΕΥΑΛ καλύπτει επαρκώς -σχετικά- τις ανάγκες του Δήμου στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με εντυπωσιακά λειψό προσωπικό.
Θεωρούμε, επίσης, πολιτικά απαράδεκτο να μιλάμε για τη διεύρυνση των σκοπών  της ΔΕΥΑΛ, χωρίς να έχουμε ποτέ συζητήσει, ως Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκληρωμένα για την επιχείρηση, που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα του λαού της Λαμίας. Για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα και τις προοπτικές της.
Σημειώνουμε, μάλιστα, πως, αυτό το έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον κ. Δήμαρχο, που στα λόγια μεν το αποδέχεται, αλλά στην πράξη το αρνείται.
Ξεκάθαρα και για την αποφυγή παρεξηγήσεων, σημειώνουμε, πως, οι αναφορές μας αυτές δεν αφορούν τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ, που σε κάθε περίπτωση κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την λειτουργία της, αν και είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που χρειάζονται.
Δεν απαξιώνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην πόλη μας στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης.
Πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί πλήρως το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός της Λαμίας για τη ΔΕΥΑΛ. Να εκτιμηθεί η πορεία της και να αντιμετωπισθούν τα όποια λειτουργικά της προβλήματα. Να εκφραστούν γνώμες και προτάσεις για την προοπτική της.
Σε αυτή μας την πρόταση επιμένουμε και ζητάμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον απολογισμό πεπραγμένων, τον ισολογισμό χρήσης και τον σχεδιασμό που υλοποιεί η συγκεκριμένη επιχείρηση. Για το βασικό της πρόβλημα, που είναι η έλλειψη προσωπικού.
Πώς άραγε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε, σήμερα, ως Δημοτικό Συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΛ και για τη διεύρυνση των σκοπών της; Για την αύξηση των υποχρεώσεων της,  αν δεν συζητήσουμε προηγούμενα την οικονομική κατάσταση και τα πεπραγμένα της; Αν δεν αντιμετωπισθεί η έλλειψη προσωπικού και δεν υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για την συμπλήρωση και την αύξηση του;
Στην συγκεκριμένη πρόταση  που γίνεται σήμερα :
  • Συμφωνούμε με την επέκταση της δραστηριότητας στον τομέα της άρδευσης και διαχείρισης του φυσικού αερίου, στο βαθμό που θα πάψει  να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Όταν και εφόσον αποκλειστεί η παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου. Όταν διασφαλιστεί η λειτουργία της σαν αποκλειστικά δημόσιος – δημοτικός φορέας.
  • Δεν συμφωνούμε με την εμπορευματοποίηση της ύδρευσης. Και πολύ περισσότερο δεν θεωρούμε πως είναι σωστό ένας Δήμος να γίνει επιχειρηματίας πουλώντας μπουκαλάκια νερό. Κατά την άποψη μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσουμε το νερό σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και των αναγκών του.
Σε αυτή τη βάση και επειδή η ΔΕΥΑΛ λειτουργεί σαν ΝΠΙΔ, με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, σε απόσταση από τον ουσιαστικό έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, θα απέχουμε από την διαδικασία τροποποίησης – συμπλήρωσης της Συστατικής  της Πράξης.
ΛΑΜΙΑ      22/5/2017
********************************************
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Λ.Σ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΜΕ   ΘΕΜΑ:  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το τμήμα Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που λειτουργεί εδώ και κάμποσα χρόνια στην πόλη της Λαμίας είναι μια πραγματικότητα.
Σε αυτό στηρίζουν τις ελπίδες τους, για σωστή μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση,  1700 εργατικές λαϊκές οικογένειες, που με χίλιες δύο στερήσεις στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν.
Αντιμετωπίζει τα προβλήματα, που όλα τα ΑΕΙ της χώρας μας αντιμετωπίζουν, στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε., όπως αυτές συγκεκριμενοποιούνται με τη διακήρυξη της Μπολόνια και τις αναδιαρθρώσεις στην εκπ/ση. Προωθούνται: Ιδιωτικοποίηση και συνεχώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, διείσδυση επιχειρηματικών κύκλων, αξιολόγηση στα μέτρα των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου, συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών, συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, που συνεπάγεται έλλειψη χώρων, μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, εποπτικών μέσων, εργαστηρίων και της αναγκαίας φοιτητικής μέριμνας ( σίτιση και στέγαση των φοιτητών ).
Μαζί με αυτά τα ζητήματα, το τμήμα Θετικών Επιστημών, που λειτουργεί στην πόλη μας, αντιμετωπίζει και κτηριακό πρόβλημα, αφού οι χώροι που διατίθενται δεν επαρκούν για τις λειτουργικές του ανάγκες που συνεχώς μεγαλώνουν. Λείπουν αίθουσες διδασκαλίας, οργανωμένες αίθουσες εργαστηρίων, επαρκής λειτουργική βιβλιοθήκη, χρήσιμοι χώροι για το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Το τμήμα Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του στην πόλη μας, ανταποκρινόμενο στον προγραμματισμό όσων το επέλεξαν για τη μόρφωση τους, αλλά και για την ανάπτυξη της επιστημονικής τους δραστηριότητας.
Σε αυτή τη βάση, έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί το κτηριακό του πρόβλημα, που αναμένεται να οξυνθεί με την εισαγωγή και νέων φοιτητών.
Αφού αναγνωρίσουμε πως υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, οφείλουμε να αναδείξουμε :
  • Την έλλειψη οποιουδήποτε ολοκληρωμένου σχεδίου για την εξέλιξη των σχολών που ιδρύθηκαν και λειτουργούν στη Λαμία, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων. Την απουσία οποιασδήποτε χρηματοδότησης για αυτό το σκοπό.
  • Το υποκριτικό ενδιαφέρον των τοπικών παραγόντων, που κόπτονται για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην πόλη μας στα λόγια, αλλά δεν έκαναν τίποτε για την λύση του προβλήματος. Για την άσκηση πολιτικών πιέσεων στην Κυβέρνηση για να το λύσει. Προτίμησαν να αναλάβουν την  ευθύνη  μιας πρόχειρης και στη βάση των περιορισμένων δυνατοτήτων τους λύση, που απάλλασσε την εκάστοτε Κυβέρνηση από τις ευθύνες της και, φυσικά, τη βόλευε.
  • Τη στάση των Πανεπιστημιακών Οργάνων απέναντι στα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις αναρμόδιων. Η  λογική της απραξίας και της αναμονής τούς καθιστά συνυπεύθυνους.
Η απόλυτη ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το κτηριακό, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και τα προβλήματα των φοιτητών από την ήδη υπάρχουσα έλλειψη χώρων έθεσαν το ζήτημα επιτακτικά.
Έτσι εξηγούνται οι  συσκέψεις που οργανώθηκαν, το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια και το Δήμο.
Η δική μας πρόταση για το κτηριακό ζήτημα του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που λειτουργεί στην πόλη της Λαμίας είναι ολοκληρωμένη.
  • Προβλέπει άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή κτηριακού συγκροτήματος ικανού να καλύψει τις ανάγκες 30 ετών τουλάχιστον, με ευθύνη και χρηματοδότηση  του Υπουργείου Παιδείας, σε έναν από τους διατιθέμενους χώρους της πόλης, που θα επιλεγεί ύστερα από μελέτη των ειδικών.
  • Προβλέπει, επίσης, εδώ και τώρα προσπάθειες για άμεση εξασφάλιση χώρων, που θα δοθούν για χρήση από το Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους, μια και υπάρχουν χώροι για αξιοποίηση ή ενοικίαση, που θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως τις κρίνουν οι ειδικοί. Υπάρχουν τα περιθώρια ακόμη και για βελτίωση τους με αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις, αν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.
  • Προβλέπει την ανάπτυξη επίμονων διεκδικητικών αγώνων προκειμένου να πιεσθεί η κυβέρνηση να δώσει λύση.
Κατά την άποψη μας ο λαός της πόλης, οφείλει να επεκτείνει το ενδιαφέρον του  στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν το ΑΕΙ της πόλης. Στα ζητήματα της παιδείας που είναι λαϊκό πρόβλημα και έχει ταξική διάσταση.  Να κάνουν δικό τους ζήτημα τα προβλήματα των νέων που σπουδάζουν.
Βασικά αιτήματα :
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Όλη η γνώση στο πτυχίο και όχι σε πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά!
  • Όχι στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της Ε.Ε.!
  • Καμία εμπλοκή επιχειρήσεων στη λειτουργία των Πανεπιστημίων!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Άμεση πρόσληψη μελών ΔΕΠ στο τμήμα της Πληροφορικής.
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, σε αξιοπρεπείς συνθήκες!
  • Να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των σχολών! Επαρκής κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών τους!
  • Χρηματοδότηση για σίτιση-στέγαση-βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μεταφορές!
  • Δημιουργία κτηρίων που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της Σχολής. Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία!
  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών στα κτήρια της Σχολής.
  • Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες στην ευθύνη του κράτους!
  • Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία!
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών των νέων ανθρώπων!
ΛΑΜΙΑ 22/5/2017
 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη