Φθιώτιδος Νικόλαος: «Να εμπνεόμαστε από την δυνατή πίστη του αγίου Γεωργίου και να τον παρακαλούμε να ξεπεράσουμε τα δεινά που περνάμε ως Ορθόδοξοι Έλληνες»

Στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας μετέβη το πρωί της Δευτέρας 23 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος όπου ιερούργησε και ωμίλησε στην Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν: ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Δημήτριος Γρηγοριάτης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντινίτσης π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πελασγίας π. Δημήτριος Καρτέρης, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στυλίδος και μεγάλο πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδος.

          Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν του αγίου και ακολούθως προηξήρχε της ιεράς λιτανείας της Ιεράς Εικόνος του αγίου, η οποία έλαβε χώρα πέριξ της Ιεράς Μονής.

          Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο της Μονής τελέσθηκε αρτοκλασία κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε στους πιστούς για τον ιδιαίτερα λαοφιλή Μεγαλομάρτυρα άγιο Γεώργιο τον Θαυματουργό, την δύναμη του και τα θαύματα που επιτελεί.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Αγία Καθηγουμένη, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί μου, χαιρόμαστε σήμερα που εορτάζουμε πρώτον την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ο οποίος είναι ένας προστάτης για τις ανάγκες των ανθρώπων. Μεγαλομάρτυς άγιος, θαυματουργός , ο οποίος έδωσε μάχες με την ειδωλολατρία και ύψωσε την λαμπάδα της πίστεως και αυτό μας φέρνει αγαλλίαση και χαρά, διότι στην διαδρομή των αιώνων που η Εκκλησία μας αγωνίστηκε όπως αγωνίζεται σήμερα κατά της αθεΐας έχει και τον άγιο Γεώργιο ισχυρό προστάτη.

          Η χαρά μας έχει και έναν ακόμη λόγο,  που πανηγυρίζουμε την μνήμη του αγίου εδώ στο Ιστορικό μοναστήρι του, το οποίο άνθισε ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την παρουσία της Καθηγουμένης Γερόντισσας Θεοπίστης και των δύο μοναζουσών και επιτελεί ένα σπουδαίο έργο πνευματικό με την συμπαράσταση αρχικά του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου όρους π. Γεωργίου Καψάνη, με την συνέχιση της συμπαράστασης από τον διάδοχό του π. Χριστοφόρο και τους πατέρες της Μονής, τους οποίους χαίρομαι πολύ όταν βλέπω στην μονή να προσφέρουν την διακονία της εξομολογήσεως στους πιστούς προσκυνητές και κατοίκους της περιοχής.

          Ο άγιος Γεώργιος αδελφοί μου είναι ένας από τους λαοφιλεστέρους και θαυματουργούς αγίους. Οι άγιοι είναι ζωντανοί, είναι ανάμεσά μας. Η Εκκλησία του ουρανού και της γης είναι μία. Όλοι είμαστε ενωμένοι μέσα στο σώμα και το αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού. Καταφεύγουμε στους αγίους όταν χρειαζόμαστε βοήθεια και τους παρακαλούμε, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την αξία του προσώπου τους.

          Τιμούμε σήμερα τον άγιο Γεώργιο και τον παρακαλούμε να καθαρίσει από την ψυχή μας την ακανθώδη, σύγχρονη ειδωλολατρία από την οποία πλήττεται η σύγχρονη εποχή. Και σύγχρονη ειδωλολατρία είναι η πλεονεξία, η φιλαργυρία, η σαρκολατρεία και η λατρεία των υλικών πραγμάτων.

          Είμαστε αδύναμοι αδελφοί μου και χρειαζόμαστε θεϊκή δύναμη. Ο άγιος Γεώργιος είναι πρεσβευτής προς Κύριον γιατί θυσιάστηκε γι’ Αυτόν.

          Να εμπνεόμαστε από την δυνατή πίστη του αγίου Γεωργίου  και να τον παρακαλούμε να ξεπεράσουμε τα δεινά που περνάμε ως Ορθόδοξοι Έλληνες, όχι μόνο την οικονομική κρίση αλλά την ηθική κρίση, την κρίση αξιών.

          Εύχομαι όλοι μας να λαμβάνουμε δύναμη από τον άγιο Γεώργιο τον θαυματουργό και η χάρις του να σκεπάζει πάντοτε  το μοναστήρι του και όλους μας. Χριστός Ανέστη! και Χρόνια Πολλά».

             Εν συνεχεία ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Δημήτριο Γρηγοριάτη για την παρουσία του και τον παρεκάλεσε να μεταφέρει τις ευχές  και ευχαριστίες του εις τον άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Γέροντα Χριστοφόρο  για την πνευματική μεριμνά και προστασία που επιδείχνει στην Ιερά Μονή και στους προσκυνητές της.

          Στο τέλος του εορτασμού προσφέρθηκε εκ μέρους της αδελφότητος πλούσιο   κέρασμα σε όλους στο Αρχονταρίκι της Μονής. 

imfth.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη