Οι «κλοσάρ» και οι «αλήτες» της Ελληνικής πραγματικότητας



Πριν από λίγα χρόνια όταν άκουσα για πρώτη φορά τη γαλλική λέξη κλοσάρ (clochard), που στην κυριολεξία σημαίνει αλήτης, είχα στο μυαλό μου ένα μποέμ τύπο, καλλιτέχνη μουσικό ή ζωγράφο, που ζει κάτω από μια γέφυρα στο Παρίσι απλά για να σκοτώνει την πλήξη του…

Ακόμη κι όταν έμαθα ότι πρόκειται πράγματι για ανθρώπους που δεν έχουν «πού την κεφαλήν κλίναι» , δεν μπορούσα να καταλάβω, όπως κι οι περισσότεροι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό, τι πόνο, πίκρα και απογοήτευση μπορεί να κρύβει η ιστορία ενός τέτοιου πονεμένου ανθρώπου.

Και σίγουρα δεν πίστευα πως κάποτε θα το δω να συμβαίνει δίπλα μου, εκτός αν είχα την τύχη να ταξιδέψω στην «Πόλη του Φωτός» και να επισκεφτώ μια γέφυρα του Σηκουάνα για να δω από κοντά τους «μποέμ τύπους» που ζούσαν εκεί…

Όμως σήμερα διαπιστώνω με πόνο ψυχής ότι όλα αυτά δεν είναι κόπιες από «Film noir» αλλά εικόνες της δικής μου πραγματικότητας, της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας.

Εικόνες – μαχαιριά στην καρδιά, που όσο και να νομίζεις πως τις συνήθισες γιατί τις βλέπεις ακόμη και στη μικρότερη επαρχιακή πόλη, δεν φεύγουν στιγμή από το μυαλό σου.

Νέοπτωχοι και νεοάστεγοι, δυστυχώς όχι μόνο γέροι και ανήμποροι αλλά και νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και δεν είχαν αποταμιεύσεις ή οποιοδήποτε υποστηρικτικό περιβάλλον.

Οι κλοσάρ της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας, που καθημερινά ψάχνουν σκουπίδια και αποφάγια για να ζήσουν, είναι απότοκο των άθλιων πολιτικών των τελευταίων ετών, της κακοδιαχείρισης, της ρεμούλας και της κοινωνίας των βολεμένων που νόμιζε πάντα πως όλα θα κυλούν ήσυχα, πως η φωτιά στο σπίτι του γείτονα απείχε δεκάδες στάδια…

Όμως οι πραγματικοί «clochard», με την γαλλική έννοια του όρου, δεν είναι αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι αλλά όλοι όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτής της δύσμοιρης χώρας τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ας φύγουν λοιπόν αμέσως όλοι τους πριν καταντήσουν ολόκληρη την Ελλάδα σαν τις γέφυρες του Σηκουάνα, τις παραγκουπόλεις του Σάο Πάολο ή τα υπόγεια τούνελ της Νέας Υόρκης!

Laisser maintenant clochards!!!

Δημήτρης Β. Καρέλης



"clochard" της φωτογραφίας είναι από την περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα...)






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη