ΚΚΕ: Το “προσάναµµα” για τις μεγάλες πυρκαγιές είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε µέσα και προσωπικό στην Πυροσβεστική και τις δασικές υπηρεσίες




 ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το “προσάναµµα” για τις μεγάλες πυρκαγιές που παρακολουθούμε για ένα ακόμα καλοκαίρι είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε µέσα και προσωπικό στην Πυροσβεστική και τις δασικές υπηρεσίες, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας των δασών µε έμφαση στην πρόληψη.

Ομολογία της ενοχής της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων είναι ότι στις επανειλημμένες  προειδοποιήσεις του ΚΚΕ κρυβόντουσαν ή έλεγαν "όλα βαίνουν καλώς", συνεχίζοντας την ίδια ακριβώς “κοστολογημένη” πολιτική, δηλαδή την πολιτική της ανύπαρκτης πρόληψης, δασοπροστασίας και αντιπυρικής θωράκισης.

Οι φωτιές αποκαλύπτουν τις ελλείψεις…

• 3.500 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική.

• 1.500 ελλείψεις δασολόγων.

• 10.000 ελλείψεις δασεργατών.

• απουσία απαραίτητων και αναγκαίων υποδομών και µμέτρων όπως δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές κλπ.

• υποσυντηρηµένα δίκτυα του ∆Ε∆∆ΗΕ, ανεξέλεγκτη και χωρίς προστασία χωροθέτηση ιδιωτικών µονάδων ενέργειας.

Στην Ευρυτανία:

·        Υπάρχουν κενά στον Αντιπυρικό Σχεδιασμό. Οι δασικοί και οι αγροτικοί δρόμοι καθώς και οι λίγες αντιπυρικές ζώνες που υπάρχουν είναι σε άσχημη κατάσταση ενώ μεγάλα είναι τα κενά σε προσωπικό και υποδομές στην Πυροσβεστική, στις Δασικές Υπηρεσίες, στους ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού.

·        Λόγω της ελλιπούς βόσκησης αλλά και των ανεπαρκών μέτρων διαχείρισης η καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευτεί δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για ξέσπασμα και επέκταση πυρκαγιών.

·        Η μαζική ξήρανση ατόμων ελάτης καθιστά ακόμα πιο εύκολη την επέκταση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Η υλοτόμησή τους, η αποφλοίωση και η απομάκρυνσή τους αποτελούν άμεση ανάγκη που δεν μπορεί να θεωρείται κόστος, αφού οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και μεγάλοι.

·        Όπως έδειξε και η εμπειρία από την πυρκαγιά στη Βοιωτία που ξεκίνησε από το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, αποτελεί τεράστιο ρίσκο για την Ευρυτανία η χωροθέτηση Βιομηχανικού Τύπου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά) με όλα τα συνοδά έργα (πυλώνες και καλώδια μεταφοράς ρεύματος, μπαταρίες, αντλησιοταμιεύσεις).Είναι μεγάλη η ευθύνη όσων παρουσιάζουν αυτές τις «επενδύσεις» ως μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, αφού φέρνουν ανυπολόγιστους κινδύνους για τους πολλούς και οφέλη μόνο για λίγους. Πολύ περισσότερο, οι Δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων που ετοιμάζονται να χρεώσουν τους δημότες με 7,5 εκατομμύρια δάνειο θα πρέπει να ακυρώσουν τώρα το έγκλημα στο Νεραϊδοβούνι. Δεν μπορούν να υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου για τα κέρδη μιας δράκας ιδιωτών.

Έχουμε ανάγκη μια άλλη πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρό της τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτή την πολιτική δεν μπορεί να την υπηρετήσει το εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος και τα κόμματά του, αφού είναι στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μπροστά στους μεγάλους κινδύνους και τις  μεγάλες καταστροφές ο λαός µπορεί να υπερασπιστεί την ζωή και την προκοπή του, να διεκδικήσει ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο!

Η ίδια η ζωή διδάσκει όλα τα τελευταία χρόνια, ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους διάφορους «σωτήρες». Μόνο ο Λαός σώζει τον Λαό!



Καρπενήσι, 3-8-2026


Το Γραφείο Τύπου

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. «Περισσότερα»