Η ντάλια

Ο κηπουρός σας ενημερώνει…
ΝΤΑΛΙΑ

Είναι κονδυλώδες ανθοφόρο φυτό σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.
Ευδοκιμεί σε θέσεις με άπλετο ηλιακό φως και μετρίως υγρό έδαφος & καλά στραγγιζόμενο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με κονδύλους και το ύψος του φτάνει και ξεπερνά πολλές φορές το 1m.
Οι κόνδυλοι της ντάλιας τρέφονται επιφανειακά, δηλαδή οι ρίζες της δεν απλώνονται σε βάθος. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά λυγίζουν εύκολα από τους ανέμους και η υποστήριξή τους είναι αναγκαία.
Οι κόνδυλοι της ντάλιας σε αντίθεση με άλλους βολβούς, όπως π.χ. οι τουλίπες, πρέπει να φυτεύονται σε ζεστό χώμα. Με άλλα λόγια η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος αφού οι μέρες είναι μεγαλύτερες και θερμότερες.
Οι τρύπες που θα σκάψετε πρέπει να έχουν βάθος 12 με 15 εκατοστά. Βάλτε τον κόνδυλο στην τρύπα και απλώστε τον καλά με τα "μάτια" προς τα επάνω. Αν ο κόνδυλος έχει κοτσάνι 2-3 εκατοστά μακρύ, προσέξτε να μην το σπάσετε κατά την διάρκεια του φυτέματος και αχρηστέψετε τα "μάτια". Οι κόνδυλοι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία του εδάφους.
Καθώς τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται μπορείτε να ξεκινήσετε τα ποτίσματα κάθε λίγες μέρες. Το πότισμα θα είναι απαραίτητο στην διάρκεια του καλοκαιριού.
Όταν τα φυτά φθάσουν στα 30 με 40 εκατοστά ύψος, είναι σίγουρο ότι χρειάζονται δέσιμο. Ένας δυνατός άνεμος μπορεί να σπάσει τα φυτά σας. Γι' αυτό θα πρέπει να δένετε τα φυτά σε πασσάλους. Έτσι τα φυτά σας θα αναπτύσσονται ομοιόμορφα και θα σας χαρίζουν τα υπέροχα λουλούδια τους.
Απολαύστε τα!!!!


Αντώνενα Κατερίνα
Γεωπόνος Τ.Ε.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη