Κυδωνόπαστο


ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ ή ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ
Υλικά

2 κιλά κυδώνια

1 κιλό περίπου ζάχαρη

λίγη αρμπαρόριζα

1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα και ψημένα

Ατομα: Γίνονται 80 μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια

Χρόνος προετοιμασίας: 15'

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30'
Εκτέλεση

Πλύντε τα κυδώνια, σκουπίστε τα και τρίψτε τα, να φύγει το χνούδι. Βάλτε τα σε ταψί με λίγο νερό και ψήστε τα στο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου, ώσπου να μαλακώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και κόψτε τα σε κομμάτια. Αφαιρέστε και πετάξτε τα κουκούτσια με την καρδιά. Περάστε τα κυδώνια από μύλο λαχανικών ή λιώστε τα σε πολυμίξερ, να γίνουν λείος πολτός. Ζυγίστε τον και προσθέστε ίση ποσότητα ζάχαρης. Βάλτε τον πολτό με τη ζάχαρη σε αντικολλητική κατσαρόλα, επάνω σε μέτρια φωτιά. Βράστε, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό με ξύλινη σπάτουλα, ώσπου να γίνει μάζα τόσο πηχτή, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προς το τέλος, ρίξτε την αρμπαρόριζα. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά κι ανακατέψτε, αν θέλετε, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια. Απλώστε το κυδωνόπαστο σε ταψί 30x35 εκ., στρωμένο με λαδόχαρτο βουτυρωμένο. Στρώστε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα που θα τη βουτάτε σε λίγο κονιάκ. Αφήστε το 2-3 μέρες να στεγνώσει. Κόψτε το σε κομμάτια ορθογώνια, τρίγωνα ή μπακλαβαδωτά, τυλίξτε τα σε χοντρή κρυσταλλική ζάχαρη, κι αφήστε τα μερικές ημέρες, να στεγνώσουν κι άλλο. Κλείστε τα σε κουτί. Διατηρούνται πολλούς μήνες.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε κυδωνόπαστο από τα κυδώνια που θα μείνουν, όταν φτιάξετε πελτέ. Δε γίνεται βέβαια τόσο νόστιμο.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη