Αφιέρωμα στα λαγωνικά: Μπίγκλ (Beagle), το αγγλικό λαγωνικό


Είναι αλήθεια ότι τα Μπίγκλ είναι δημοφιλή κυνηγετικά σκυλιά και έχουν χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι για πολλούς αιώνες, είναι όμως επίσης θαυμάσια οικογενειακά κατοικίδια ζώα. Η καταγωγή του είναι από την Αγγλία, σύμφωνα όμως με πληροφορίες φτάνει από την αρχαία Ελλάδα, μέσω των Ρωμαίων. Το λαγωνικό αυτό έχει έντονα αναπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο. Σύμφωνα με το American Kennel Club απαντάται σε δύο μεγέθη, με δεκατρείς ίντσες και 13 - 15 ίντσες, ύψος. Εκτός από τη διαφορά μεγέθους, και οι δύο ποικιλίες Beagle είναι ταυτόσημες. Το λαγωνικό έχει σκούρα μάτια, πεσμένα αυτιά και μακριά ουρά. Το τρίχωμά τους, το οποίο προστατεύει τα σκυλιά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι κοντό και στιλπνό και ο χρωματισμός του είναι τρίχρωμος, σε ένα συνδυασμό καφέ, άσπρου και μαύρου χρώματος.

Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε πορτοκαλί, μαύρο, ή μαύρο με λευκά στίγματα. Το λαγωνικό μπορεί να προσαρμοστεί στη ζωή σε διαμέρισμα, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητικό για τους γείτονες όταν θα σας προειδοποιεί συνεχώς από παράξενους θορύβους. Αυτά τα σκυλιά είναι ακούραστοι κυνηγοί και χρειάζονται έναν τρόπο για να εκτονώσουν την ενέργειά τους, έτσι θα πρέπει να ετοιμάζεστε με το Beagle σας για μεγάλες βόλτες ή για μια επίσκεψη στο κοντινότερο πάρκο. Σκεφτείτε δύο φορές πριν αφήσετε το σκυλί αυτό από το λουρί του, δεδομένου ότι ένα λαγωνικό που είναι γεννημένο για να ακολουθεί ίχνη, για παράδειγμα ενός κουνελιού, θα ξεχάσει όλα όσα του μάθατε περί υπακοής, ενώ θα εντοπίζει πιθανότατα το «θήραμά» του.
Το Beagle αγαπά τα παιδιά και τα άλλα σκυλιά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα σε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία θα… «παρενοχλήσει» τη γάτα της οικογένειας. Αυτά τα σκυλιά είναι πολύ παιχνιδιάρικα και στοργικά, αλλά τείνουν να μελαγχολούν, αν δεν έχουν το χώρο τους και μια σχετική ελευθερία. Ίσως, γι’ αυτό το λόγο, χρειαστεί να προειδοποιήσετε τα παιδιά σας, για να αποφευχθούν τυχόν ανατροπές στις λεπτές ευαισθησίες του σκύλου σας. Όταν τα λαγωνικά αυτά βρεθούν στο βουνό παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά το ρόλο τους και είναι δύσκολο να υπακούσουν στις εντολές του Κυνηγού, ακόμα κι αν έχουν πάρει μαθήματα βασικής υπακοής. Απαιτείται λοιπόν υπομονή και σκληρή δουλειά για να διδάξετε το σκυλί σας, και ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε κάποια επαγγελματική βοήθεια.
Στο κυνήγι τα Μπίγκλ είναι υπερκινητικά και «φεύγουν μακριά» αλλά έχουν πολύ δυνατή όσφρηση και φοβερή καταδίωξη στο λαγό και…δυστυχώς για μας τους λαγοκυνηγούς και στην αλεπού, στις οποίας το κυνήγι έχουν οικογενειακή παράδοση καθώς είναι η ράτσα που κυρίως χρησιμοποιείται από τους Άγγλους στο γνωστό «Κυνήγι της αλεπούς». Όταν καταφέρετε πάντως να «στρώσετε» ένα Μπήγκλ στο κυνήγι του λαγού θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι! Στα Μπίγκλ αρέσει να τρώνε και δεν είναι επιλεκτικά στο φαγητό τους.
Αν βάλετε το σκυλί σας σε δίαιτα, θα φάει ακόμη και…σκουπίδια. Τα λαγωνικά συνήθως ασκούνται αρκετά για να φθείρουν τα νύχια τους, ίσως όμως πρέπει να ελέγξετε τα νύχια του σκύλου σας όταν αυτός δεν αθλείται συχνά και αν χρειάζεται να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Ασθένειες του Beagle

Τα λαγωνικά Beagles είναι γενικά υγιής ράτσα και ζουν σε μια αρκετά καλή ηλικία. Ωστόσο τα Beagles έχουν προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες, επομένως είναι σημαντική η προσεκτική τους παρατήρηση, όπως όλων των κατοικίδιων ζώων σας, καθημερινά. Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή σε αυτή τη ρουτίνα είναι αιτία εξέτασης.
Τα Beagles είναι επιρρεπή σε πολλές ασθένειες των ματιών, από μικροφθαλμία μέχρι καταρράκτη, γλαύκωμα και προβλήματα αμφιβληστροειδούς, καθώς επίσης από πιθανή πρόπτωση του τρίτου βλεφάρου (βλέφαρο κερασιού), που εμφανίζεται ως κόκκινη μεμβράνη πάνω από το μάτι. Κάθε φορά που το κατοικίδιο ζώο σας έχει έκκριση οφθαλμών, ερυθρότητα, ή πιέζει ένα από τα μάτια του, πρέπει να εξετασθεί άμεσα από κτηνίατρο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικά Beagles μπορούν να εμφανίσουν κάποια αιμορραγική διαταραχή. Έχουν επίσης ευαίσθητη σπονδυλική στήλη και πάσχουν συχνά από οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου). Κάθε φορά που ένας σκύλος παρουσιάζει σημάδια πόνου ή ανικανότητα να περπατήσει σωστά, μπορεί να είναι αυτή η αιτία. Η σωστή κτηνιατρική φροντίδα είναι σημαντική στη δισκοκήλη επειδή το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει το ζώο σε παράλυση.
Είναι επίσης επιρρεπή σε νεφρική νόσο. Τα συμπτώματα της νεφρικής νόσου ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση. Οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες των κατοικίδιων ζώων είναι αιτία εξέτασης, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ούρων, ακτινογραφίας και δείγματος αίματος.
Ένα άλλο, σχετικά κοινό πρόβλημα στα Beagles είναι η επιληψία, η οποία εκδηλώνεται ως κρίση. Κάθε φορά που το κατοικίδιο ζώο σας έχει μια τέτοια κρίση θα πρέπει να τεθεί υπόψη των ειδικών. Η επιληψία ελέγχεται με αντισπασμωδικά φάρμακα.
Μπορούν επίσης να εμφανιστούν παθήσεις του δέρματος, κυρίως προς την περιοχή της κεφαλής, που προκαλούνται από το ψωμί.
Υπάρχει επίσης μια καρδιακή νόσος που ονομάζεται πνευμονική στένωση που μπορεί να συμβεί στα Beagles. Τα συμπτώματα, αν εμφανιστούν, περιλαμβάνουν αυξημένη κοιλιά, δύσκολη αναπνοή, δυσανεξία στην άσκηση και, δυστυχώς, ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.
Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή ποσότητα θυροξίνης, οδηγώντας σε μια ασθένεια που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φτωχή τριχοφυΐα, λήθαργο και παχυσαρκία.
Όγκοι του δέρματος εμφανίζονται σε κάποια Beagles. Ένας όγκος ιδιαίτερης σημασίας είναι ο όγκος κυττάρων ιστού (MST), λόγω της πιθανότητας να είναι εξαιρετικά κακοήθης. Οποιαδήποτε δερματική μάζα στο Beagle θα πρέπει να εξεταστεί.
Φυσικά, με προσανατολισμό τους προς την υπερφαγία, τα Μπίγκλ, μπορούν επίσης να αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος.

Επιμέλεια: Δημήτρης Καρέλης









Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη