Τούρτα με νες καφέ και καραμέλα

 Γλυκά
Τούρτα με νες καφέ και καραμέλα

Υλικά:


    400 γραμ. σαβαγιάρ
    1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
    4 αβγά
    2 βανίλιες σκόνη
    1 βιτάμ
    2 κουταλιές σούπας στιγμιαίου καφέ ή κακάο
    1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (χοντροκομένα στο multi)

Για την καραμέλα:


    1 φλυτζάνι του καφέ νερό
    8 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:


    Στρώνουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα ή σε πυρέξ ή σε βάση για τούρτα μια στρώση σαβαγιάρ τα οποία έχουμε βουτύξει σε γάλα φρέσκο (που να έχει μέσα αν θέλετε και λίγο κονιάκ ή λικέρ, του πάει πολύ).
    Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμασουμε τα υπόλοιπα.
    Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη να γίνει αφράτο, ρίχνουμε τις βανίλιες, τον καφέ (που το έχουμε λιώσει με ελάχιστο χλιαρό νερό- ΠΡΟΣΟΧΗ πολύ λίγο νερό), τα καρύδια και στο τέλος την μαρέγκα και ανακατεύουμε σιγά σιγά. (Μπορεί να σας φανεί ότι η ζύμη νερουλιάζει μόλις ρίξετε την μαρέγκα αλλά θα πήξει στο ψυγείο).
    Στη συνέχεια τοποθετούμε την μισή περίπου ζύμη πάνω στην 1η στρώση σαβαγιάρ. Μετά βάζουμε 2η στρώση σαβαγιάρ και από πάνω την υπόλοιπη ζύμη.
    Προσθέτουμε από πάνω αν θέλουμε έξτρα καρύδια (ανάλογα με το πώς το θέλουμε) και ετοιμάζουμε την καραμέλα ως εξής : Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι μικρό, την ανακατεύουμε και περιμένουμε μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα και να αρχίσει το μείγμα να παίρνει την μυρωδιά της καραμέλας. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την καραμέλα σε μια ελαφρά λαδωμένη λαδόκολα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
    Μόλις κρυώσει, σπάμε την καραμέλα σε κομματάκια και στολίζουμε την τούρτα.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη