Το μετρό στις ράγες, ικανοποιημένη η κυβέρνηση, προσφυγή των εργαζομένων στο ΣτΕ

Επαναλειτουργούν τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα (μετρό, ΗΣΑΠ, Τράμ) αλλά σε χαμηλούς ρυθμούς καθώς μεγάλη μερίδα των εργαζομένων του συνεχίζει την απεργιακή κινητοποίηση.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών. Θα εφαρμόσουμε το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Προσέθεσε πώς  «η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη γιατί οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ έβαλαν μπροστά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αλλά ακόμα πιο ικανοποιημένοι από εμάς είναι οι επιβάτες. Ο δρόμος έχει δυσκολίες, αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στο μεταξύ το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία να «παγώνει» τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και του  υπουργού Μεταφορών για την επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις αντισυνταγματικές  και υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

 Ο υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών –Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πως «η πολιτική των επιτάξεων της τρικομματικής κυβέρνησης συμπαρασύρει μαζί της και κάθε δημόσια επιχείρηση και υποδομή που λειτουργούσε εύρυθμα και απρόσκοπτα. Το Μετρό της Αθήνας αποτελεί μία βιώσιμη επιχείρηση, ενώ, παράλληλα, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του κλάδου.  Η κυβέρνηση με τις επιλογές της θεωρεί λανθασμένα ότι η αναβάθμισή του περνάει μέσα από τις σαρωτικές περικοπές μισθών των υπαλλήλων του, αγνοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους».
Η έκθεση Ρακιντζή και η ένσταση Ξυνίδη
Στο μεταξύ η Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, στην οποία καταγράφεται «πάρτι» προσλήψεων στο μετρό από την έναρξη λειτουργίας του και συνεχώς, με προεκλογική «ένταση» το 2009 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, κριτήρια που μόνο κομματικά μπορούν να χαρακτηρισθούν (καθώς δεν υπάρχουν τυπικά προσόντα), έφερε ενδοΠΑΣΟΚικές αντιδράσεις...
Ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης ασκεί δημόσια κριτική για «παλιοκομματικές πρακτικές» ζητώντας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει πρωτοβουλίες για...παραιτήσεις υπουργών!
«Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει υποχρέωση να απαιτήσει από τον κ. Σαμαρά να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για τις προσλήψεις αυτές. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι συνεργός της διαιώνισης του παλαιοκομματισμού που έφερε τη χώρα σε αυτή την απελπιστική κατάσταση. Αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει λόγους να το δέχεται και να το ανέχεται, ας συνεχίσει μόνος του στον δρόμο της πλέον φανατικής συνιστώσας της δεξιάς του Σαμαρά, που έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά.


 www.eklogika.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη