23ο Πανελλήνιο & Διαβαλκανικό Συνέδριο Σ.Σαρακατσαναίων

Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» σας ενημερώνει ότι, το 23ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Μαρτίου 2013, στη Λάρισα. Ενώ, στις 31/03/2013 θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΠΟΣΣ. Το οργανωτικό Συνέδριο της ΠΟΣΣ επιστρέφει έπειτα από 32 χρόνια στην πόλη που «γεννήθηκε» και για το Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του.
 Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τον αρχαιότερο Λαογραφικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων. Με την ίδρυση του, δόθηκε το έναυσμα για τη δημιουργία συλλόγων Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα. Υπήρξε δραστήριος σύλλογος μέσα στην πενηντάχρονη πορεία του και έδινε το παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις που είχαν σχέση με την παράδοση μας. Σε πολλές από αυτές μάλιστα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως στη διοργάνωση του 1ου και 2ου Οργανωτικού Συνεδρίου.
 Στις 30/03/1980 διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο της Λάρισας το 1ο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο GRAND HOTEL στη Λάρισα και στις 28 & 29/03/1981 στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ, διοργανώθηκε το 2ο και πάλι στη Λάρισα. Τα δύο αυτά συνέδρια θεωρούνται ιστορικά, καθόσον σε αυτά πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις για το σαρακατσάνικο στοιχείο. Η ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η ανέγερση ανδριάντα του Κατσαντώνη στην πόλη των Ιωαννίνων και η πρωτότυπη για την τότε εποχή εκδήλωση του Πανελληνίου Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα λιβάδια που πλέον αποτελεί την μεγαλύτερη υπαίθρια εκδήλωση της Ελλάδας και θεσμό για το σαρακατσάνικο, είναι μόνο κάποιες από αυτές τις ιστορικές αποφάσεις. 


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη