Νέα ΜΕΡΑ: Αναστολή πλειστηριασμών ως το 2016 και προστασία από τα distress funds‏


Νέα ΜΕΡΑ: Αναστολή πλειστηριασμών ως το 2016 και προστασία από τα distress funds

Από το Γραφείο Τύπου του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως το 2016 από τους βουλευτές του Κόμματος κκ. Ν. Σταυρογιάννη και Γ. Κουράκο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κατατέθηκε σήμερα από τους βουλευτές της Νέας ΜΕΡΑς κκ. Νίκο Σταυρογιάννη και Γ. Κουράκο τροπολογία που προβλέπει την αναστολή πλειστηριασμών ως τον Δεκέμβριο του 2016.

Μια τροπολογία που υπηρετεί το αυτονόητο: την προστασία της πρώτης κατοικίας, την προστασία του δανειολήπτη, την προστασία της υπερχρεωμένης από τις Τράπεζες ελληνικής οικογένειας.

Ακολουθεί άμεσα νέα ρύθμιση που θα προστατεύει τους δανειολήπτες από τα distress funds και θα τους παρέχει προνομιακά την δυνατότητα επαναγοράς των δανείων τους στις τρέχουσες τιμές, που κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 10 και 30% της ονομαστικής τους αξίας.

Στις ώριμες προτάσεις που καταθέτει η Νέα ΜΕΡΑ για την ελληνική κοινωνία δεν περισσεύει ούτε η στήριξη των εγκλωβισμένων βουλευτών της συγκυβέρνησης ούτε και των όψιμων μιμητών μας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας.



ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης: «Αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης».



ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 λήγει η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που έχουν ενυπόθηκο δάνειο από τραπεζικά  ιδρύματα της ημεδαπής και δεδομένων των συνεχώς  ανανεούμενων από το 2008 αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων, βάσει των οποίων αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, κρίνεται αναγκαία η σε βάθος χρόνου αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να σχεδιάσουν σε μακροχρόνια βάση την δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους.

Επίσης, δεδομένων των αγωγών που έχουν κατατεθεί στα Ελληνικά Δικαστήρια από ξένους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής κα (distress funds) για την διεκδίκηση των δανείων που απέκτησαν από εγχώριους τραπεζικούς ομίλους σε τιμές υποπολλαπλάσιες της ονομαστικής αξίας των δανείων, και ενόψει επικείμενης πρότασης νόμου βάσει της οποίας θα προστατεύεται πλήρως ο δανειολήπτης έναντι αγοραπωλησίας του δανείου του και θα αντιμετωπίζεται προνομιακά η δυνατότητα επαναγοράς του δανείου του από τον ίδιο τον δανειολήπτη, κρίνεται απαραίτητη η μακροχρόνια αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ώστε αφενός να δύναται ο δανειολήπτης να σχεδιάσει μακροχρόνια και με ευνοϊκούς όρους την δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου του, και αφετέρου να παρέχεται στα τραπεζικά ιδρύματα ένα σταθερό πλαίσιο προγραμματισμού είσπραξης ληξιπρόθεσμών οφειλών των δανειοληπτών.

Επειδή από την παρούσα προσθήκη - τροπολογία δεν προκύπτει επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, προτείνεται η υιοθέτηση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης  «Αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» του άρθρου ως εξής:





ΆΡΘΡΟ ……………..



1. Η προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 ( Α” 262/2011) και όπως η Πράξη αυτή κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4047/2012 (Α” 31), και παρατάθηκε με το άρθρο 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Δεκεμβρίου 2012 ( Α” 246/2012) παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν. 3869/2010 (Α” 130), όπως ισχύει, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016».



Οι προτείνοντες βουλευτές





Νίκος Σταυρογιάννης

Βουλευτής Φθιώτιδας





Γιάννης Κουράκος

Βουλευτής Β’ Πειραιά


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη