Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Νοσοκομείο Καρπενησίου: Ένα ακόμα θύμα των περικοπών από καθυστερημένη άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

Τη χωρίς τέλος υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, μίας ακόμα Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που πληρώνει το μάρμαρο των περικοπών στα πλαίσια των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων», στηλιτεύει με νέα Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Εκλογική Περιφέρεια Ευρυτανίας.

Όπως αποκαλύπτει και ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνος Μπακόλας, «η εγκατάλειψη των κατοίκων του νομού, βρίσκεται σε τόσο οριακό σημείο που λίαν προσφάτως, θρηνήσαμε το θάνατο ενός οικογενειάρχη Ευρυτάνα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και τροχαίο στο κέντρο του Καρπενησίου, λόγω καθυστέρησης ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, το οποίο με ήρωες διασώστες και οδηγούς προσπαθεί να καλύψει με ελάχιστα έως μηδαμινά μέσα το σύνολο του νομού».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το περιστατικό στο κέντρο του Καρπενησίου, με απόσταση λιγότερη των 2 λεπτών μέχρι το Γ.Ν. Καρπενησίου, χρειάστηκαν 20 ολόκληρα λεπτά προκειμένου να ξεκινήσει η διακομιδή, καθότι προφανώς το Ασθενοφόρο θα απασχολείτο με άλλο περιστατικό.

Είκοσι κρίσιμα λεπτά της ώρας, που σύμφωνα με καταγγελίες στον τοπικό τύπο αλλά και στα περιφερειακά ηλεκτρονικά μέσα, το θύμα βρισκόταν στη ζωή!

Υπενθυμίζεται ότι το Γ.Ν Καρπενησίου, αντιμετωπίζει σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας, δεδομένου ότι το εργαστήριο λειτουργεί με ένα μικροβιολόγο αφού 2 άτομα της ιδίας ειδικότητας λείπουν με άδεια κυήσεως και μια τρίτη μικροβιολόγος, έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών, ενώ σε χειμερία νάρκη, έχουν πέσει και οι κλινικές Ουρολογικού και ΩΡΛ.

Εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος παραμένει όμως και ο αξονικός τομογράφος, που έξι ολόκληρα χρόνια μετά τα λαμπερά εγκαίνιά του παρουσία όλων των τοπικών παραγόντων του τότε και του σήμερα εξακολουθεί να μην λειτουργεί, παραπέμποντας για μια αξονική τους Ευρυτάνες στη Φθιώτιδα και στην Αιτωλοακαρνανία.

«Εδώ και περίπου ένα χρόνο το Νοσοκομείο Καρπενησίου ενώ επανέκτησε το αυτοδιοίκητο, παραμένει ακέφαλο με αναπληρωτή Διοικητή, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως το ονοματεπώνυμο του μόνιμου. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ορισμού Διοικητού του Γ.Ν. Καρπενησίου;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την ενδυνάμωση του κλάδου Πρώτων Βοηθειών Ευρυτανίας, την αναπλήρωση των κενών στο μικροβιολογικό, τη λήψη άμεσων μέτρων για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου αλλά και την πρόσληψη θέσεων τακτικού προσωπικού  για τις κλινικές ΩΡΛ και Ουρολογικού έτσι ώστε να δοθούν στην υπηρεσία των Ευρυτάνων πολιτών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗ-ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Παρά την εξασφάλιση του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Καρπενησίου από τις 31/3/13, η συγκεκριμένη Μονάδα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, παραμένει ακέφαλη, καθώς τόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας, όσο και ο προσωρινός Αναπληρωτής Διοικητής, δεν υπογράφουν καμία απολύτως πράξη.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνος Μπακόλας, «η εγκατάλειψη των κατοίκων του νομού, βρίσκεται σε τόσο οριακό σημείο που λίαν προσφάτως, θρηνήσαμε το θάνατο ενός οικογενειάρχη Ευρυτάνα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και τροχαίο στο κέντρο του Καρπενησίου, λόγω καθυστέρησης ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, το οποίο με ήρωες διασώστες και οδηγούς προσπαθεί να καλύψει με ελάχιστα έως μηδαμινά μέσα το σύνολο του νομού».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το περιστατικό στο κέντρο του Καρπενησίου με απόσταση λιγότερη των 2 λεπτών μέχρι το Γ.Ν. Καρπενησίου χρειάστηκαν 20 ολόκληρα λεπτά προκειμένου να ξεκινήσει η διακομιδή, καθότι προφανώς το Ασθενοφόρο θα απασχολείτο με άλλο περιστατικό.

Είκοσι κρίσιμα λεπτά της ώρας, που σύμφωνα με καταγγελίες στον τοπικό τύπο αλλά και στα περιφερειακά ηλεκτρονικά μέσα, το θύμα βρισκόταν στη ζωή!

Όπως είχα ενημερώσει και τον προκάτοχό σας, Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο (Ερ. 7243/15.2.2013), το Γ.Ν Καρπενησίου, αντιμετωπίζει σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας, δεδομένου ότι το εργαστήριο λειτουργεί με ένα μικροβιολόγο αφού 2 άτομα της ιδίας ειδικότητας λείπουν με άδεια κυήσεως και μια τρίτη μικροβιολόγος, έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών.

Άμεσο απότοκο των ανωτέρω, είναι η εξυπηρέτηση 10 περιστατικών ανά ημέρα από τον εναπομείναντα ιατρό, που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του, δεν καταφέρνει να επιλύσει τα προβλήματα του συνόλου των Ευρυτάνων πολιτών, οι οποίοι ενώ επισκέπτονται το Γ.Ν Καρπενησίου, τελικά δεν εξυπηρετούνται.

Ενημερώνω ξανά το Υπουργείο σας και εσάς προσωπικά αναφορικά με τον Αξονικό Τομογράφο στο Γ.Ν. Καρπενησίου όπου παρά τα λαμπερά εγκαίνια του το 2007 παρουσία όλων των τοπικών παραγόντων του τότε και του σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος παραπέμποντας για μια αξονική τους Ευρυτάνες στη Φθιώτιδα και στην Αιτωλοακαρνανία.

Τέλος, παρά τις εκκλήσεις μου και την επίμονη προσπάθειά μου, εξακολουθούν να μην λειτουργούν οι κλινικές του Ουρολογικού και του ΩΡΛ.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ξεκάθαρο πως οδηγείτε προοδευτικά και σταθερά στην πέραν των ορίων ανεκτικότητας και υπομονής των 20.000 και πλέον εξαθλιωμένων από πλευράς παροχών υγείας, μόνιμων κατοίκων, αλλά και επισκεπτών-παραθεριστών, οδηγώντας στην υποβάθμιση την νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ευρυτανία και εν γένει την ποιότητα ζωής στον ορεινό και πλειστάκις ξεχασμένο από το κράτος των Αθηνών Νομό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Εδώ και περίπου ένα χρόνο το Νοσοκομείο Καρπενησίου ενώ επανέκτησε το αυτοδιοίκητο, παραμένει ακέφαλο με αναπληρωτή Διοικητή, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως το ονοματεπώνυμο του μόνιμου. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ορισμού Διοικητού του Γ.Ν. Καρπενησίου;

2.Με ποια μέσα προτίθεστε να ενδυναμώσετε το νευραλγικό κλάδο των παροχών πρώτων βοηθειών στην Ορεινή και λόγω μορφολογίας δύσβατη Ευρυτανία; Θα επιλύσετε το σοβαρότατο ζήτημα στις διακομιδές λόγω ελλείψεων προσωπικού και τεχνικών μέσων, ή θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα πέρα από αυτόν του Ευρυτάνα οικογενειάρχη;

3.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναπλήρωση των κενών που έχουν προκύψει στο μικροβιολογικό, με πρόσληψη τακτικού ή έστω έκτακτου προσωπικού, γιατί η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη και επικίνδυνη;

4.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε όλες τι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος καθότι η διάγνωση στο συγκεκριμένο μηχάνημα αφορά απειλητικές κυρίως για τη ζωή των ασθενών καταστάσεων (όγκων, αιμορραγιών) και ως εκ τούτου απαιτεί σοβαρή προσέγγιση και διαχείριση που προϋποθέτει συγκέντρωση, ειδική γνώση και εμπειρία;

Θα προχωρήσετε σε  προκήρυξη των προβλεπομένων θέσεων ιατρών και χειριστριών (1ΕΑ, 1ΕΒ-2ΤΕ, 2ΔΕ χειριστριών) έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει για πρώτη φορά στο νομό Ευρυτανίας;

5.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε πρόσληψη θέσεων τακτικού προσωπικού  για τις κλινικές ΩΡΛ και Ουρολογικού έτσι ώστε να δοθούν στην υπηρεσία των Ευρυτάνων πολιτών;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

 1. o Κουικ καλό θα ήταν να διαβάζει και τις απαντήσεις των ανάλογων φορέων σχετικά με το περιστατικό... (http://ekabnews.blogspot.gr/2013/08/blog-post_562.html), μιας και τελικά ο χρόνος ήταν 12 λεπτά και όχι 20...
  >>>>>>>>>>>>>> το Δελτίο Τύπου του Ε.Κ.Α.Β.:
  Κατόπιν του χθεσινού σας δημοσιεύματος (http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2013/08/25.html) σχετικά με την 25λεπτη καθυστέρηση άφιξης του ασθενοφόρου σε περιστατικό στο Καρπενήσι,κατά το οποίο 75χρονος βρήκε τραγικό θάνατο όταν μετά από εγκεφαλικό το ΙΧ το οποίο οδηγούσε προσέκρουσε πάνω σε τοίχο σπιτιού,θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:...

  Στις 20 Αυγούστου 2013 και συγκεκριμένα στις20:04 το Ε.Κ.Α.Β. έλαβε κλήση σχετικά με το περιστατικό και στις 20:07 έγινε η διαβίβαση του σήματος στο πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο και έφτασε στο σημείο του συμβάντος στις 20:16, που σημαίνει πως ο πραγματικός χρόνος ανταπόκρισης ήταν τα 12λεπτά! (από την στιγμή της κλήσης, και όχι τα25 λεπτά που αναφέρθηκε).

  Όσον αφορά την απόσταση από το νοσοκομείο που αναφέρει το ρεπορτάζ, σας ενημερώνουμε πως τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. δεν παραμένουν(κατά την εκτέλεση την υπηρεσίας τους) στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας αλλά βρίσκονται διάσπαρτα ανά σημεία, βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Κεντρικής Διοίκησης έτσι ώστε αυτά να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίμετρο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που ανήκουν(κάτι το οποίο ισχύει και στην περιοχή του Ν.Ευρυτανίας).


  Κατόπιν αυτών, θα θέλαμε να γνωρίζετε πως Το Ε.Κ.Α.Β., είναι πάντα σε επαγρύπνηση σε όλες τις περιοχές της χώρας προσπαθώντας να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πληθώρα των καθημερινών περιστατικών που προκύπτουν σε απομακρυσμένες και μη περιοχές. Για τους λόγους αυτούς, η Κεντρική Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας έχει ήδη επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό (μέσω ΕΣΠΑ) για την τελική προμήθεια 186 νέων οχημάτων (167 Ασθενοφόρων +19 μονάδων) για όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού προσπαθεί συνεχώς να τονώσει τους τομείς του Ε.Κ.Α.Β. που παρουσιάζουν ανάλογες ανάγκες.


  Θα παρακαλούσαμε όπως δημοσιεύσετε την παραπάνω ανακοίνωση προς αποκατάσταση της πραγματικότητας των περιγραφόμενων γεγονότων.


  Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας , Κεντρική Υπηρεσία

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.