Θετικές τάσεις στην απασχόληση «βλέπουν» κύκλοι του υπουργείου Εργασίας

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το υπουργείο εκτιμά πως τα σημερινά δημοσιευθέντα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Ιούνιο, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις στο πεδίο της απασχόλησης τους τελευταίους μήνες, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, με αποτέλεσμα την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος οι προσλήψεις να είναι κατά 102.580 περισσότερες από τις αποχωρήσεις.

Έτσι, για πρώτη φορά την τελευταία περίοδο, επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ αυτή η θετική εξέλιξη, καθώς στο σημερινό δελτίο αναφέρει ότι «τον Ιούνιο 2013 παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες)».

Ωστόσο, όπως συνεχίζει το δελτίο, «η μείωση αυτή δεν αντανακλάται στα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα διότι η εποχική διόρθωση απαιτεί ένα ικανό αριθμό «παρατηρήσεων» (μηνιαίων αποτελεσμάτων) για να διαγνώσει μεταβολή στην τάση εξέλιξης ενός μεγέθους».

Συνεπώς, για τον παραπάνω λόγο, η ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα και με βάση τις τάσεις των προηγηθέντων ετών προέβη σε μια αυξητική εποχική διόρθωση, ανεβάζοντας το δείκτη ανεργίας στο 27,9%.

Προκύπτει, ωστόσο, ότι μόλις διαπιστωθεί, με βάση τη στατιστική μεθοδολογία που αξιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, η διατηρησιμότητα της θετικής αυτής τάσης στην αγορά εργασίας θα ενσωματώσει στην προσαρμογή της εποχικότητας τα νέα δεδομένα.

Δηλαδή, κατά τους επόμενους μήνες τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναμένεται να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα.
 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη