Ιαματικές πηγές - Θερμαλισμός Δήμου Δομοκού, του Νίκου Βασιλού

Ιαματικές πηγές - Θερμαλισμός Δήμου Δομοκού 
Γράφει ο Νικόλαος Βασιλός
Για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν, οι ιαματικές πηγές του Δήμου πρέπει πρώτα απ' όλα, να γίνει αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων, Να αποκτηθεί άδεια λειτουργίας και το σημαντικότερο να υπάρχει πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Την 1 Μαΐου του 2010 πάρθηκε μια απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το αν ο Θερμαλισμός θα ενταχθεί στο σύστημα υγείας της Ευρώπης. 
Στις 19 Ιανουαρίου 2011 εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και εντάχθηκε ο θερμαλισμός ως μορφή θεραπευτικής αγωγής» και τον Οκτώβριο του 2013 εντάσσεται ο θερμαλισμός στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εκάστοτε συστημάτων υγείας. Μέχρι σήμερα, ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε απαξιωμένος για πάνω από 40 χρόνια. «Αυτή τη στιγμή ο θερμαλιστικός τουρισμός κινεί περίπου 24 εκ. κόσμο στην Ευρώπη που ταξιδεύει για τη φροντίδα του. 
Αυτό περιλαμβάνει θεραπεία, πρόληψη και αποκατάσταση» και για μια τέτοια θεραπεία ο ΕΟΠΥΥ δίνει 150 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας του εξωτερικού (π.χ. Γερμανία, Ιταλία κ.α.) δίνει κοντά στα 1.700 ευρώ.
Αναγνώριση πηγών 
Από τις αρχές του έτους το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση και πιστοποίηση των ιαματικών πηγών της Ελλάδας, προκειμένου το τουριστικό ιαματικό προϊόν να εναρμονισθεί με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Υπάρχουν 720 πηγές μεταλλικών νερών εκ των οποίων οι 105 είναι ανακηρυγμένες. «Για τις 78 υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τις ιδιότητές τους και μέχρι τώρα οι 22 έχουν καταθέσει φάκελο για αναγνώριση εκ των οποίων οι 20 αναγνωρίστηκαν» Αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές είναι: Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι-Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα-Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι-Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος (Άρτα), Ν. Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός), Τραιανούπολη (Έβρος), Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό και πρόσφατα η πηγή Διαμάντη-Πεπόνα επίσης στην Αιδηψό και Αγίου Φωκά στην Κω, Αγραπιδιά Φλώρινας και Σκουρτανιώτη στην Αιδηψό.. 

 Στο Δήμο Δομοκού υπάρχουν πηγές στην,
 · Εκκάρα 
 Η ιαματικές πηγές της Εκκάρας τοποθετούνται στο χώρο της Δ.Ε. Θεσσαλιώτιδος και συγκεκριμένα δυτικά, μεταξύ των οικισμών Εκκάρας και Γαβράκιων . Στο σημείο αυτό αναβλύζουν σε τέσσερα σημεία υδροθειούχες πηγές, το νερό των οποίων αξιοποιούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για υδροθεραπεία. Την πηγή επισκέπτονται σε μεγάλο ποσοστό κυρίως νεαρά άτομα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για λόγους αναψυχής. Τα νερά της πηγής ενδείκνυνται για παθήσεις μυοσκελετικού, εκφυλιστικές αρθροπάθειες καθώς και δερματοπάθειες. 
Θερμοκρασία νερού: 28-29 0C
Χαρακτηρισμός νερού: Υπόθερμο - Ca - OH - Na - Cl - ολιγομεταλλικό - υποτονικό
 · Μακρυρράχη 
 Τα Λουτρά, προς το παρών, λειτουργούν από 1η Ιουνίου έως την 15η Οκτωβρίου έκαστου έτους. Οι εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας περιλαμβάνουν 23 ατομικούς λουτήρες ενώ τα νερά είναι αλκαλικά (Ψυχρά – Ca – Na – HCO3 – Br – F – Υδροθειούχο – Υποτονικό – Ολιγομεταλλικό), με θερμοκρασία 20 0C και πηγάζουν από υπερκείμενους ασβεστόλιθους και περιδοτίτες και ενδείκνυνται για χρόνιους ρευματισμούς, οσφυοϊσχιαλγίες, σπονδυλαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγίες, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις.
· Γερακλη. 
  Η ιαματικές πηγές του Γερακλίου τοποθετούνται στο χώρο της Δ.Ε. Δομοκού και συγκεκριμένα δυτικά, μεταξύ των οικισμών Γερακλίου και Πουρναρίου . Στο σημείο αυτό αναβλύζουν υδροθειούχες πηγές, το νερό των οποίων αξιοποιούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για υδροθεραπεία. Όσοι από εμάς είμαστε μιας κάποιας ηλικίας, θυμόμαστε καλά το αδιαχώρητο που δημιουργούνταν στον περιβάλλοντα χώρο των πηγών της Εκκάρας (πηγές Κολοβού ) και του Γερακλίου, τα λεγόμενα λουτρά. 
Την δεκαετία του 60 --άνθρωποι κάθε ηλικίας, και γεωγραφικής προελεύσεως εγκατεστημένοι σε πρόχειρα καταλύματα (τσαρδάκια), μαγείρευαν, κοιμόντουσαν και διέμειναν για 10-15 ή και περισσότερες ημέρες εκεί, για να κάνουν το καθημερινό θεραπευτικό τους μπάνιο στα λουτρά. Η γνώση είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας, και δίδαξε σ αυτούς τους ανθρώπους ότι το νερό των πηγών ήταν ιαματικό και θεραπευτικό. Μάλιστα ο ιατρός Γώγος έστελνε αρκετούς συντοπίτες μας για θεραπεία.
 Πάμε στο σήμερα : Μέχρι στιγμής για τις τέσσερες πηγές της Εκκάρας έχουν γίνει οι εξής ενέργειες για την αναγνώρισή τους: Τοπογραφικό διάγραμμα περιοχής ιαματικών πηγών. 
Οδοιπορικό διάγραμμα ιαματικών πηγών. Υδρογεωλογική μελέτη, Ραδιολογική έκθεση, 
Πρόσφατες μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις, καθώς και Υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου. 
 Τίτλοι Ιδιοκτησίας. (Αναμένονται εδώ και 8 μήνες).

 Πηγή ΚΑΙΤΣΑΣ -ΔΡΑΝΙΣΤΑΣ 
Λειτουργούν ως διαδημοτική επιχείρηση . Τα έτη 2013-2014 υπό την προεδρία του προέδρου Μακρυράχης με βεβαίωση από τον ΕΟΤ. Για την αναγνώριση τους έχουν γίνει οι εξής ενέργειες: Από το σύνδεσμο ιαματικών πηγών Ελλάδος έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα για την Υδρογεωλογική μελέτη. Από το δήμο έγιναν μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις (ψυχρές και θερμές ) έχουν αποσταλεί στο σύνδεσμο ιαματικών πηγών Ελλάδος για Ραδιολογική έκθεση, και Υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου το θέμα είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείτε για την ολοκλήρωση του.

Πηγή Γερακλή 
Από το δήμο έγιναν μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις (ψυχρές και θερμές ) έχουν αποσταλεί στο σύνδεσμο ιαματικών πηγών Ελλάδος για Ραδιολογική έκθεση, και Υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου καθώς και Υδρογεωλογική μελέτη ζητήθηκε οικονομική προσφορά για προγραμματισμό από το δήμο χρηματοδότησης των μελετών το θέμα είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείτε για την ολοκλήρωση του. 
 Νικόλαος Βασιλός
 Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δομοκού
Πηγή: neomonastiri.net

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!