Η νέα οδηγία για τον καπνό κάνει «τα στραβά μάτια» στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού που συμφωνήθηκε την Τετάρτη (18 Δεκεμβρίου) αφήνει στις εθνικές αρχές το περιθώριο να αποφασίσουν εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να θεωρούνται προϊόντα καπνού ή φάρμακα.

Η νέα οδηγία επιδιώκει να ρυθμίσει τα προϊόντα καπνού με στόχο να αποθαρρύνει τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα.

Ωστόσο οι διαφωνίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απείλησαν με εκτροχιασμό των συνομιλιών μεταξύ Ευρωβουλής και Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται κανονικά προϊόντα καπνού εάν περιέχουν νικοτίνη σε συγκέντρωση πάνω από 20 mg/ml.

Ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως τα φάρμακα, εάν παρουσιαστούν ότι έχουν θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες.

Τα επαναγεμιζόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα απαγορευθούν, ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύσουν συγκεκριμένους τύπους φυσιγγίων ηλεκτρονικών τσιγάρων, εάν μπορούν να δικαιολογήσουν την απαγόρευση λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Επιπλέον, εάν τουλάχιστον τρία κράτη μέλη υιοθετήσουν απαγόρευση για ένα συγκεκριμένο φυσίγγι, η Κομισιόν θα μπορεί να επιβάλει μονομερή απαγόρευση πανευρωπαϊκά, χωρίς την έγκριση της Ευρωβουλής ή των κρατών μελών.

Η νέα οδηγία περιλαμβάνει επίσης και απαγόρευση στα αρωματικά τσιγάρα, όπως αυτά που περιέχουν μενθόλη, και ζητά από τους κατασκευαστές να έχουν μεγάλες προειδοποιήσεις για την υγεία - εικόνα και κείμενο – που να καλύπτουν το 65% στο μπροστινό και πίσω μέρος των συσκευασιών.

Ο συμβιβασμός θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και την Ευρωβουλή.

EurActiv.gr   Πέμ, 19/12/2013

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη