Ο μεγάλος συμπατριώτης μας - Δημήτρης Παπαγεωργίου: Ο τελευταίος... El Greco!

«Ο μεγάλος συμπατριώτης μας - Δημήτρης Παπαγεωργίου: Ο τελευταίος... El Greco!»
Είναι πολλές οι δημιουργικές Δεκαετίες (σχεδόν 7) του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου - γνωστού στην Ισπανία και τους διεθνείς εικαστικούς κύκλου ως DIMITRI. Το εικαστικό του έργο έχει προσωπικό χαρακτήρα και ταυτότητα και η φήμη του έχει γεμίσει μουσεία και γκαλερί στην Ισπανία όπου ζει και εργάζεται -ακόμα- πάνω από 60 χρόνια αλλά και σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Πέρασε τα 85 χρόνια ζωής (γεννήθηκε στη Νέα Μάκριση Δομοκού το 1928) και δημιουργίας και όλο και πιο πολύ φουντώνει η αγάπη του για την τέχνη και την Ελλάδα. Ξαναγίνεται ρομαντικός. Ένα παιδί που ζωγραφίζει και χαράζει ακόμα γιατί εκεί το οδηγεί η ανάγκη της έκφρασης. Κάνει ότι κάνει για τη δίψα της τέχνης και όχι γιατί περιμένει «κάτι» άλλο τώρα πια!!!
Το περίφημο Πανεπιστήμιο του Αλκαλά (Universidad de Alcalá), διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου, με τίτλο Dimitri Papagueorguiu: El arte tradicional de la estampa. Η έκθεση, φιλοξενήθηκε στο Museo Luis González Robles του εν λόγω πανεπιστημίου, εγκαινιάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου και διάρκεσε έως το τέλος Απριλίου 2013.
Ο Δημήτρης, ο οποίος ζει μόνιμα στη Μαδρίτη και έχει διατελέσει Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, είναι διακεκριμένος χαράκτης με μεγάλη και αναγνωρισμένη προσφορά στην τέχνη της χαρακτικής και τις μεθόδους που καθιέρωσε, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτύπωσης των χαρακτικών. Στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά βιβλία για τον Ελύτη, τον Ρίτσο και άλλους Έλληνες ποιητές, φιλοτεχνημένα εξ ολοκλήρου από τον χαράκτη μας. Η έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας της Μαδρίτης.







Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη