Η ομιλία του Γ. Μαρίνου στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σάββατο 26/4


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ μέλους του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ και Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΣΤΕΡΕΑΣ με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  
 (Σε εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα «Το όραμα  για την Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης 2014 -2019»)

Είναι  φανερό πως ο κάθε συνδυασμός που διεκδικεί τη διοίκηση της Περιφέρειας μπορεί να παραθέσει σειρά ζητημάτων και να αναφέρει ότι θα πάρει το άλφα η το βήτα μέτρο, για έργα και υποδομές, το περιβάλλον,  διάφορες υπηρεσίες, μπορεί να μιλήσει για «παραγωγική ανασυγκρότηση», «ανάπτυξη»  κλπ.
Επιτρέψτε μας, όμως, να πούμε πως αυτά είναι λόγια του αέρα αν οι ανακοινώσεις αυτές αποσυνδεθούν από τη στάση του κάθε συνδυασμού σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα όπως :  
Πρώτο, τη στάση απέναντι στην ουσία, στον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και στον δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα κέρδη της πλουτοκρατίας και  έχει οδηγήσει το λαό να στενάζει με 1.5 εκατομ. ανέργους , 30% στη Στερεά Ελλάδα ή 30% κάτω από το όριο της φτώχειας, χαμηλούς  μισθούς και συντάξεις, ξεκλήρισμα της μικρής αγροτιάς, κλείσιμο μικρών μαγαζιών, άθλιες κοινωνικές υπηρεσίες και άλλα οδυνηρά αποτελέσματα.
Δεύτερο, τη  στάση  απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.
Τρίτο, τη στάση απέναντι στην Ε.Ε , στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία που βρίσκεται πίσω από κάθε αντιλαϊκό μέτρο, με 30 εκατ. ανέργους, 30 εκατ. με μερική απασχόληση και 130 εκατ.  κάτω από το όριο της φτώχειας, παίρνοντας υπόψη πως το ένα η το άλλο μνημόνιο μπορεί να τελειώσει, αλλά η εποπτεία, η επιτήρηση της Ε.Ε θα είναι μόνιμη και θα διατηρηθεί το μόνιμο μνημόνιο των αντιλαϊκών συνθηκών και πολιτικών.      
Η στάση απέναντι στα παραπάνω καθοριστικής σημασίας ζητήματα καθορίζει, κατά τη γνώμη μας, τον προσανατολισμό, την πορεία του κάθε συνδυασμού στην Περιφέρεια –ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.
Αν είσαι υπέρ του δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος και την επιχειρηματικότητα, όπως το λένε κάποιοι «κομψά» , αν είσαι υπέρ της Ε.Ε και της διαχείρισης των μεγάλων συμφερόντων, μοιραία στην περιφέρεια που είναι ήδη μέρος του κρατικού μηχανισμού, θα λειτουργήσεις ως φορέας της αντιλαϊκής πολιτικής,  όπως γίνεται σήμερα, όπως έγινε με τις Νομαρχίες.
Η Περιφέρεια της ΣΤΕΡΕΑΣ δεν είναι αυτόνομη, είναι μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας γι αυτό δεν περιέχουν  κόκκο αλήθειας οι θέσεις των συνδυασμών που ισχυρίζονται πως θα μετατρέψουν τη ΣΤΕΡΕΑ σε «όαση» – θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν εργοστάσια και θα αντιμετωπίσουν τα λαϊκά προβλήματα.
Λέμε συγκεκριμένα πρώτα απ όλα για τους συνδυασμούς της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ , ότι  από τη στιγμή που στηρίζουν την Ε.Ε και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου η την «περιφερειακή πολιτική» που συνδέεται και με τον Καλλικράτη θα κινηθούν στην πράξη, στην  εξής κατεύθυνση :
=== Συνέχιση της πολιτικής που επιβάλλει αυξημένα τέλη για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, συνέχιση της «ανταποδοτικότητας» για τις υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης 
=== Διαχείριση του  ΕΣΠΑ προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και στήριξη των σχεδιασμών που θεωρούν ως επιλέξιμα έργα αυτά που υπηρετούν το κεφάλαιο και ως μη επιλέξιμα τα έργα  που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.
=== Εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής  της Ε.Ε, των κυβερνήσεων με κορμό τη Ν.Δ η το ΣΥΡΙΖΑ, των αποφάσεων των υπουργείων.
=== Διαιώνιση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως έγινε με τα γνωστά «Τοπικά Σύμφωνα» που χτύπησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις, διαχείριση των  5μηνων και άλλων προγραμμάτων μισής δουλειάς –μισής ζωής  με 490 ευρώ μισθό χωρίς ασφάλιση κλπ 
=== Συντήρηση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας αλλά και στο ΠΕΔΥ που χαρακτηρίζονται από επικίνδυνες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, επιβολή εισιτηρίων και άλλων χαρατσιών.
=== Αποδοχή του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αφού είναι υπέρμαχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ιδιωτικοποίηση της Κωπαΐδας.
=== Ανοχή στους βιομήχανούς που ευθύνονται για τη μόλυνση του Ασωπού, με τα συμφέροντα που γεμίζουν τους ορεινούς όγκους π.χ με ανεμογεννήτριες.
Παραθέτουμε αυτά τα λίγα μόνο παραδείγματα για να τονίσουμε ότι για να διεκδικήσεις μαζί με το λαό απαιτείται να αντιπαλεύεις τον βάρβαρο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την Ε.Ε και την αντιλαϊκή πολιτική, τα μεγάλα συμφέροντα.
Αυτό είναι στο κέντρο της προσοχής μας.  Γι’ αυτό λέμε στο λαό της περιοχής να μην χάσει άλλο χρόνο να στρατευτεί με το ΚΚΕ και τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στον αγώνα για :
  • Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Λυκοσυμμαχία γιατί έβαλλε και βάζει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.   
  • Μονομερή διαγραφή του χρέους γιατί δεν το δημιούργησαν οι εργατικές –λαϊκές οικογένειες.
  • Κοινωνικοποίηση των  οικονομικών εργαλείων,  του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι ,  με το λαό στην εξουσία.  
Σ αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε και υποστηρίζουμε πως μόνο όταν ο ορυκτός πλούτος  , η ενέργεια , οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, γενικότερα η βιομηχανία, το τραπεζικό σύστημα και άλλοι νευραλγικοί τομείς και κλάδοι της οικονομίας να γίνουν λαϊκή περιουσία, μόνο αν γίνουν λαϊκή περιουσία οι καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και συγκροτηθούν αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία σχεδιασμένα να αποφευχθούν κρίσεις, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη-σταθερή εργασία για όλους , δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και παιδεία , να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Το παράδειγμα της  ΛΑΡΚΟ, ενός σημαντικού εργαλείου που απαξιώνεται και οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση η κλείσιμο, το παράδειγμα της Αμυντικής Βιομηχανίας, της ΕΑΒ που συρρικνώνεται κι αυτή σύμφωνα με κατευθύνσεις της Ε.Ε, το παράδειγμα του Τσιμεντάδικου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα, της Σέλμαν,  της Νεοσέτ και των άλλων εργοστασίων  που κλείνουν οι καπιταλιστές γιατί έχουν άλλες επιχειρηματικές επιλογές , η γιατί εκτιμούν πως είναι χαμηλό το ποσοστό κέρδους, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ που η βάση της είναι τα λαϊκά συμφέροντα.             
Αυτή η πολιτική πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την πάλη μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας με κορμό την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους της πόλη, με ισχυρό ΚΚΕ.       
Στις εκλογές καλούμε τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες της περιοχής να στηρίξουν το ΚΚΕ και τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ακόμα κι αν δεν συμφωνούν στο σύνολο της πολιτικής μας πρότασης, ακόμα κι αν με την ψήφο τους  θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για την αντιλαϊκή πολιτική και την Ε.Ε.
Όμως, θέλουμε να τονίσουμε πως ακριβώς η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μας  δίνει δύναμη και αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή για κάθε λαϊκό πρόβλημα, χωρίς καμιά υποτίμηση. Κι αυτό αφορά το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, την τοπική διοίκηση. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα και θα μπορούσα να μιλήσω για ώρες για την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, σε εργατικούς αγώνες, στους αγώνες της αγροτιάς.
Στη βάση αυτή  δεσμευόμαστε ότι θα  τιμήσουμε την επιλογή του λαού, αν επιλέξει  τη  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στη διοίκηση της Περιφέρειας.
Θα την τιμήσουμε γιατί μαζί με το λαό, με το εργατικό, λαϊκό κίνημα η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συγκρουστεί με την Ε.Ε, τα μεγάλα συμφέροντα και τις κυβερνήσεις τους, θα είναι μέρος μιας ισχυρής εργατικής, λαϊκής αντιπολίτευσης αφού στην αντιπολίτευση και όχι στη διακυβέρνηση είναι ο λαός μας.  
Η διαφορά θα είναι μεγάλη, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες , οι ΕΒΕ , η νεολαία , οι γυναίκες θα έχουν στήριγμα στον αγώνα για τα δικά τους δικαιώματα. 
Η πάλη της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην Περιφέρεια και στους Δήμους θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις :
·        Διεκδίκηση των παρακρατημένων κρατικών πόρων της τοπικής διοίκησης που είναι περίπου 10 δις ευρώ,  χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αφού αυτά προέρχονται από τη φορολόγηση των λαών.  
·        Σύγκρουση με τη λογική της ανταποδοτικότητας, δωρεάν ύδρευση , αποχέτευση, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να παρέχει η τοπική διοίκηση.    
·        Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και στη διαθεσιμότητα. Άμεση προστασία και ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους – Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ιδιωτικοποίηση ή  το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. 
·        Στήριξη του αγώνα της αγροτιάς ενάντια στο ξεκλήρισμα, τη μείωση και τον αφανισμό των καλλιεργειών της περιοχής σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ,  να μην περάσουν τα σχέδια κατά των μικρομεσαίων αγροτών στην Κωπαΐδα και να εμποδιστεί η άλωση της από τα μεγάλα συμφέροντα, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του «Οργανισμού Κωπαΐδας», να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσιος οργανισμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων, έργα άρδευσης και αποστράγγισης του κάμπου.  
·        Στήριξη των μικρών Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων που στενάζουν από την ισχυροποίηση των μονοπωλίων , την αβάστακτη φορολογία, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και την τοκογλυφία των τραπεζών.
·        Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν  σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν φάρμακο, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, Πλήρη χρηματοδότηση και  στελέχωση των Νοσοκομείων (Λαμίας, Άμφισσας, Χαλκίδας, Καρπενησίου, Λιβαδειά, Θήβας, Καρύστου , Κύμης) και των Κέντρων Υγείας, με προτεραιότητα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα.  Για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων σε κλινικές, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή. Για την ανατροπή της απαράδεκτης κατάστασης που επιβάλλει στις εργατικές λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα για νοσήλεια, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα.
·        Αποκλειστικά δημόσια –δωρεάν παιδεία, ενάντια στην πολιτική του σχολείου της αγοράς, στήριξη των σπουδαστών των ΤΕΙ , των  ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και σύγχρονη υποδομή.   
·        Στήριξη των σχολείων ειδικής αγωγής, των θεραπευτηρίων χρόνιων παθήσεων, των γηροκομείων,  στήριξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των οικογενειών τους, στο πλευρό των ηλικιωμένων,
·        Στήριξη των  πολύτεκνων οικογενειών.  
·        Σύγχρονο οδικό δίκτυο και άμεσα μέτρα εκσυγχρονισμού των  απαρχαιωμένων και επικίνδυνων αξόνων της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φωκίδας, πάλη για την κατάργηση των διοδίων.
·        Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών, για το δικαίωμα στη ελεύθερη χρησιμοποίηση τους από τις λαϊκές οικογένειες.  
·        Για το δικαίωμα στην υγιεινή διαβίωση σε περιβάλλον που δε θα υπονομεύεται από τις χωματερές και από τη μόλυνση του νερού από τα απόβλητα, τα λύματα των βιομηχανιών, στον Ασωπό- Οινόφυτα, στα Μεσσάπια με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και για την αγροτική παραγωγή. 
·        Για τη διάσωση του Παρνασσού, της Οίτης, του Καλλίδρομου, της Δίρφης και των άλλων βουνών από τα μεγαλοσυμφέροντα, την υλοποίηση σχεδίου ουσιαστικής δασοπροστασίας.
·        Για Αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό, το Ληλάντιο πεδίο και σε άλλες περιοχές για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα με πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικίες.
·        Μέτρα αντισεισμικής προστασίας σε μια περιοχή με μεγάλη συχνότητα σεισμών όπως δείχνει η πείρα από την Αταλάντη,  την Αμφίκλεια κ.α.
·        Δωρεάν παιδικούς σταθμούς, με επαρκή  προσωπικό, χωρίς τροφεία.
·        Πολιτιστικές και Αθλητικές υποδομές και ανάπτυξη της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με επιμονή στην πρόληψη και στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.   
Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι άξονες πάλης της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και ο κάθε ένας συνοδεύεται από επεξεργασία επί μέρους θεμάτων, σταθμών και κλιμάκωση.
Προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και η δράση της μαζί με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα , τους νέους και τις νέες της περιοχής μας.  
Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλια που σχετίζεται  με την επικαιρότητα.          
Αυτές τις μέρες οργιάζει η κυβερνητική δημαγωγία.
H κυβέρνηση παρουσιάζει κυνικά τα αντιλαϊκά μέτρα που επέβαλλε δια πυρός και σιδήρου και οδήγησαν σε πτώχευση το λαό μας, ως δήθεν λαϊκή επιλογή που σήμερα πιάνει τόπο.
Από τη μια μιλάει για το τέλος της κρίσης και από την άλλη συνεχίζει να χτυπάει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, όπως έκανε πρόσφατα με το γνωστό πολυνομοσχέδιο που επιβάλλει προκλητικά στους εργαζόμενους να ζήσουν με 586 ευρώ μικτά και στους νέους με 511 ευρώ μικτά, καταργώντας επιδόματα, τριετίες, μειώνοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, ετοιμάζοντας νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.  
Προβάλλει το «πρωτογενές πλεόνασμα» που συγκεντρώθηκε μέσα από την πολύχρονη πολιτική της λιτότητας και της διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών προκαλώντας  πως θα πετάξει κάποια ψίχουλα στη θέση των δισεκατομμυρίων που αφαίρεσε από τις λαϊκές οικογένειες.
Γι’ αυτά και για άλλα ζητήματα ξεσηκώνεται ένας δικομματικός καυγάς μεταξύ της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να κρύψει τη σύγκλιση, τη συμφωνία των δύο κομμάτων σε κεντρικά ζητήματα.   
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «έξοδο στις αγορές», αλλά στην πράξη  στέλνει, με νέα δανεικά, μήνυμα για την ικανοποίηση των αναγκών της  πλουτοκρατίας που θα τα πληρώσει και πάλι ο λαό μας.           
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί συγχύσεις πως υπάρχει δίκαιος δανεισμός,  από τις τράπεζες η  άλλους αντίστοιχους μηχανισμούς.  
Ο ένας λέει ότι είναι υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, που είναι θέση της Ε.Ε και ο άλλος υποστηρίζει το κούρεμα που είναι θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Αμερικανών.
Και οι δύο ενοχοποιούν το λαό για τη δημιουργία του χρέους και τον καλούν να το πληρώσει.
            Ο λαός μας έχει πείρα, έζησε κάθε μορφής διαχείριση, έζησε πολλές κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις που εφάρμοσαν αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να δώσει αποφασιστική απάντηση με Ισχυρό ΚΚΕ και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, να οργανωθεί καλύτερα, να δυναμώσει την απαιτητικότητα του.  

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη