Εκτεταμένες προσβολές από μύκητες στα σιτηρά της Βόρειας Φθιώτιδας

Εκτεταμένες προσβολές από μύκητες στα σιτηρά της Βόρειας Φθιώτιδας
Σημαντικές είναι το τελευταίο διάστημα οι προσβολές μυκήτων (κατά κύριο λόγο σεπτόριας) στις καλλιέργειες σιτηρών (σιτάρι - κριθάρι) στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Σύμφωνα με αναφορές παραγωγών και γεωπόνων, οι προσβολές αυτές θα επηρεάσουν σημαντικότατα την παραγωγή σιτηρών. Ο υγρός καιρός των τελευταίων μηνών συνέτεινε στην εξάπλωση της ασθένειας των σιτηρών και στη βόρεια Φθιώτιδα, περιοχή του Δομοκού. Πιο ανθεκτικό εμφανίζεται στην ασθένεια το κριθάρι. Οι παραγωγοί εμφανίζονται ανήσυχοι για την μειωμένη ως μηδαμινή παραγωγή που περιμένουν, αλλά και για ένα ακόμη λόγο, καθώς ασθένειες όπως η σεπτόρια και σκωρίαση δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Η σεπτόρια (ή σεπτοριώσεις) είναι μία σημαντική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως το σιτάρι και το κριθάρι. Προκαλείται από τους μύκητες Septoria tritici Rob. & Desm. και S. nodorum Berk., οι οποίοι δημιουργούν κηλίδες με σκούρες παρυφές στα φύλλα και στα λέπυρα του σιταριού αντίστοιχα. Οι αρχικές μολύνσεις ξεκινούν από πυκνιδιοσπόρια που προέρχονται από μολυσμένα φυτά ή σπόρους που μολύνουν τα φυτικά όργανα νωρίς την άνοιξη και σχηματίζουν αρχικά μικρές κηλίδες που αργότερα μεγαλώνουν. Παράλληλα, στο κέντρο τους σχηματίζονται διάσπαρτα μικρά πυκνίδια. Η ασθένεια ευνοείται από δροσερό και υγρό καιρό, οπότε καταστρέφεται σημαντικό μέρος της φωτοσυνθετικής επιφάνειας και παράγονται σπόροι παραμορφωμένοι ή μικρού βάρους. Αντιμετωπίζονται με απολύμανση των σπόρων, καταστροφή ή αναστροφή στο έδαφος των μολυσμένων φυτικών υπολειμμάτων, αμιψεισπορά με μη αγρωστώδη και ανθεκτικές ποικιλίες.

Ένας μύκητας απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα από τα αυξημένα κρούσματα του Wheat Rust, σε καλλιέργειες σιτηρών ανά τον πλανήτη. Όπως αναφέρει το capital.gr, σε πρωτοσέλιδο του θέμα ο Independent της Κυριακής, αναφέρεται σε μια έξαρση αυτής της ασθένειας, που θα μπορούσε να εξαφανίσει από προσώπου Γης όλες τις σοδιές του πλανήτη.
Ο μύκητας Wheat Rust (που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η «σκουριά του σιταριού»), έλαβε το όνομα του από την χαρακτηριστική ζημιά που κάνει στα φυτά που προσβάλει, καθώς αυτά αποκτούν το χρώμα της σκουριάς.
Η ασθένεια που στους επιστημονικούς κύκλους είναι γνωστή και ως η «πολιομυελίτιδα της γεωργίας» λόγο της σοβαρότητάς της, μέχρι στιγμής έχει ανιχνευθεί σε καλλιέργειες στην Αφρική, στην κεντρική και νότιο Ασία, στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη.
Η επιπτώσεις του μύκητα είναι γνωστές από την δεκαετία του ΄50, όταν σάρωσε το 40% της σοδιάς των σιτηρών στην επικράτεια της Βορείου Αμερικής. Οπότε η δυναμική επανεμφάνιση της ασθένειας έχει σημάνει συναγερμό, καθώς αποτελεί απειλή για την παγκόσμια επάρκεια τροφίμων.


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη