Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Οι υποψήφιοι απαντούν σε τρεις ερωτήσεις

Απαντήσεις για τρία φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Στερεά Ελλάδα δίνουν στα «ΝΕΑ» οι έξι υποψήφιοι Περιφερειάρχες.

Οι διεκδικητές διατυπώνουν τις απόψεις τους και προτείνουν λύσεις για το θέμα της ρύπανσης στον Ασωπό και την ευρύτερη περιοχή. Ένα θέμα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια και εξακολουθεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία των πολιτών. Προσφάτως μάλιστα επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η ρύπανση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι υποψήφιοι περιγράφουν επίσης ποια είναι τα σχέδια των συνδυασμών τους για την ενίσχυση και στήριξη του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας. Παραθέτουν σειρά δράσεων και έργων που κρίνουν ότι πρέπει να υλοποιηθούν. Στόχος τους είναι ο αγροτικός τομέας στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να προσφέρει θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, οι «μνηστήρες» της Περιφέρειας αναφέρουν πως - στο μέτρο των δυνατοτήτων τους - θα πιέσουν προκειμένου να δοθούν λύσεις σε μονάδες υγείας που έχουν προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργούν. Τονίζουν ακόμη πως θα διεκδικήσουν τη δημιουργία νέων υποδομών υγείας.

Υπάρχει λύση για την περιβαλλοντική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού;

- Κώστας Μπακογιάννης «Αλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας» (ΝΔ)

Υπάρχει λύση, η οποία θα έπρεπε να είχε δοθεί «χθες». Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Στο πρόγραμμά μας, υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Για την υλοποίησή του θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων. Δημόσιας διοίκησης, κατοίκων, επιχειρηματικών μονάδων. Οι άξονες είναι: Συνολική χωροθέτηση και καθορισμός ξεκάθαρων χρήσεων γης σε όλη την περιοχή που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Δημιουργία αξιόπιστου κεντρικού μηχανισμού διάθεσης των βιομηχανικών λυμάτων.
Υλοποίηση σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Συστημάτων Ασωπού. Θα αποκαταστήσει τον υπόγειο υδροφορέα μέσω εμπλουτισμού του με νερό καλής ποιότητας. Δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων.


- Βαγγέλης Αποστόλου «Η Στερεά σε νέα τροχιά» (ΣΥΡΙΖΑ)

Βεβαίως υπάρχει, εμείς προτείνουμε την υλοποίηση:
Α) Ενός ειδικού σχεδίου για την Ζώνη Οινοφύτων-Σχηματαρίου, βασισμένο στην περιβαλλοντική εξυγίανση -απορρύπανση και την οργάνωση Βιομηχανικής Περιοχής και χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκούς Πόρους.
Β) Aναθεώρηση του εθνικού, περιφερειακού χωροταξικού και των εγκεκριμένων κλαδικών χωροταξικών για την οργάνωση και τον περιβαλλοντικό έλεγχο των συνολικών δραστηριοτήτων στη περιοχή
Γ) Στελέχωση και αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών που προβλέπει ο νόμος , για την δημόσια υγεία και προστασία του περιβάλλοντος - Δημιουργία Γραφείου Περιβάλλοντος στην Περιοχή Ασωπού.
Δ) Λήψη άμεσων μέτρων για τις μονάδες που ρυπαίνουν καθώς και ενημέρωση, υποστήριξη και έλεγχος των αγροτών της περιοχής για την τήρηση ασφαλών πρακτικών καλλιέργειας.


- Κώστας Χαϊνάς «Ενεργοί Πολίτες Στερεάς» (ΔΗΜΑΡ)


Το πρόβλημα Ασωπός πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μια ολιστική προσέγγιση. Και βέβαια δεν είναι απλά ένα πρόβλημα ελέγχου των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Η λύση πρέπει να είναι συνεκτική και να αντιμετωπίζει τις αιτίες που το δημιουργούν. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Περιοχής του Ασωπού. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τη χωροθέτηση των βιομηχανικών μονάδων. Τις αναγκαίες υποδομές. Κεντρική μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων. Κεντρικό διυλιστήριο για την ύδρευση. Μέτρα εξυγίανσης των νερών και της γης. Το πρόβλημα Ασωπός, δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια. Είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γι αυτό μιλάμε για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.


- Γιώργος Μαρίνος «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ)


Παλεύουμε ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη, για να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν «Ασωπούς», που καταστρέφουν το περιβάλλον, για ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος.
Η σύγκρουση είναι σκληρή, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ στηρίζουν τους βιομήχανους και την κερδοφορία τους, που βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του Ασωπού. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ώστε να μπουν εμπόδια στις βιομηχανίες που μολύνουν, αγωνιζόμαστε για εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο των αποβλήτων, την επεξεργασία και την ασφαλή μεταφοράς τους.
Να σφραγιστούν τα «βιομηχανικά πηγάδια», που χρησιμοποιούνται σαν «βόθροι», για υλοποίηση σχεδίου αντιρρύπανσης, απορρύπανσης και αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα, προστασία της υγείας του λαού.


- Θανάσης Γιαννόπουλος «Συμφωνία για τη Στερεά» (Ανεξάρτητος)

Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση. Αυτό το πρόβλημα το γνωρίζουμε πολύ καλά και το έχουμε καταγράψει. Απαιτείται δημιουργία βιολογικών καθαρισμών. Διαχείριση των λυμάτων στον τόπο δημιουργίας τους και οριοθέτηση των χώρων απόθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων. Τα έργα που θωρακίζουν κάθε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα από το πρόβλημα της μόλυνσης απαιτούν πόρους, δραστικές λύσεις και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Οι πόροι που απαιτούνται θα αντληθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα για να προσφέρουν μόνιμη και βιώσιμη λύση. Απαιτείται λοιπόν σχεδιασμός, προγραμματισμός και σταδιακή αντιμετώπιση κάθε εστίας μόλυνσης. Σε πρώτη φάση θα τηρηθεί ο νόμος και ο κάθε φορέας θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νόμου.


- Βασίλης Ζούμπος «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)


Το συνεχιζόμενο έγκλημα της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού με το καρκινογόνο και τοξικό εξασθενές χρώμιο, είναι αποτέλεσμα της αδίστακτης κερδοφορίας του κεφαλαίου. Tης συνειδητής χρόνιας συγκάλυψής του από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καθώς και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να σταματήσει η ρύπανση απαιτείται μαζικός και μαχητικός αγώνας του λαού με συγκεκριμένους στόχους πάλης που θα περιλαμβάνουν, χωροταξική εξυγίανση της περιοχής, εφαρμογή της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των εργοστασίων, επανεξέταση όλων των αδειών λειτουργίας, επιβολή δριμύτατων ελέγχων κατά την επεξεργασία και μεταφορά των αποβλήτων, άμεση επιβολή αυστηρών μέτρων στους υπεύθυνους για τη ρύπανση και την αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την ενίσχυση και στήριξη του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας;

- Κώστας Μπακογιάννης

Για να γίνει η Στερεά η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση, πρέπει να προσδώσουμε την αξία που έχει και στον αγροτικό τομέα. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει κατασκευή αρδευτικών και στραγγιστικών έργων, βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, ενίσχυση της ανάπτυξης Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Επιχειρήσεων, θεσμοθέτηση «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων» της Στερεάς Ελλάδας. Στόχος είναι η αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών για την προώθηση, τυποποίηση, πιστοποίηση, εμπορία και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Φορέας της προσπάθειας θα είναι μια νέα δομή, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς. Θα συνδράμει στην ενίσχυση παραγωγής προϊόντων που είναι δημοφιλή στις διεθνείς αγορές και την επιμόρφωση αγροτών σε νέες τεχνολογίες.


- Βαγγέλης Αποστόλου

Μεταξύ των κυριότερων μέτρων είναι η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, η δημιουργία περιφερειακών αγορών και η υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποδομών και ανάπτυξης. Επίσης η εφαρμογή σχεδίων ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, δασοπονίας, μελισσοκομίας και ενιαίου φορέα διαχείρισης των ιχθυοκαλλιεργειών. Η ενίσχυση των προσπαθειών καθετοποίησης της παραγωγής, των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και η θεσμοθέτηση περιφερειακών σημάτων, η προώθηση νέων μορφών συνεργατισμού και δικτύων παραγωγών.

Μεταξύ των θεσμικών παρεμβάσεων περιλαμβάνοντα: Δημιουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής & συντονισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους ΟΤΑ. Δημιουργία Εδαφολογικού Χάρτη και η υλοποίηση μέτρων προστασίας των υδατικών συστημάτων. Λειτουργία υποστηρικτικών μηχανισμών τεχνικής στήριξης των αγροτών. Θεσμοθέτηση εκθέσεων γεωργικών εφοδίων σε περιφερειακό επίπεδο.


- Κώστας Χαϊνάς

Εκτιμούμε ότι ο αγροτικός τομέας στην Στερεά μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας. Και αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με τους παλιούς τρόπους και τις επιδοματικές πολιτικές. Πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει τους νέους αγρότες που επιστρέφουν στη γη τους. Η Περιφέρεια έχει περιοχές στρατηγικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα. Χρειάζεται όμως να φροντίσει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα έγγειων βελτιώσεων, να βοηθήσει στην κατάρτιση και στην επιμόρφωση των αγροτών μας ώστε να αποκτήσουν επιχειρηματική κουλτούρα και να επενδύσουν στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.


- Γιώργος Μαρίνος

Εκτιμούμε ότι ο αγροτικός τομέας στην Στερεά μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας. Και αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με τους παλιούς τρόπους και τις επιδοματικές πολιτικές. Πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει τους νέους αγρότες που επιστρέφουν στη γη τους. Η Περιφέρεια έχει περιοχές στρατηγικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα. Χρειάζεται όμως να φροντίσει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα έγγειων βελτιώσεων, να βοηθήσει στην κατάρτιση και στην επιμόρφωση των αγροτών μας ώστε να αποκτήσουν επιχειρηματική κουλτούρα και να επενδύσουν στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.


- Θανάσης Γιαννόπουλος

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται δράσεις αποφασιστικής σημασίας. Η ενίσχυση της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας με έμφαση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με γεωργικές ενώσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Η παροχή κινήτρων και εκπαίδευσης των νέων για επαγγελματική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.
Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Η μεθοδική αξιοποίηση της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής στον τουριστικό τομέα. Μ' αυτές στοχεύουμε όχι μόνο στην ανάπτυξη του αγροτικού αλλά και του αγροτο-τουριστικού τομέα. Η παρουσία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων τυποποιημένων και μη στη σίτιση και εστίαση των τουριστών της περιοχής θα συντελέσει στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων.


- Βασίλης Ζούμπος

Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας εθελόδουλα την καταστροφική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια χώρα που για να μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της, εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές. Η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής προς όφελος του λαού απαιτεί κατάργηση των μνημονίων, έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής απαιτεί τον κοινωνικό ανασχεδιασμό της οικονομίας, που δεν θα υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ και των κερδών του κεφαλαίου. Απαιτεί αγροτική παραγωγή δομημένη σε συνεταιρισμούς βάσης και όχι συνεταιρισμούς όπως τους γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, «κομματικά παραμάγαζα», με τον πλούτο στα χέρια των παραγωγών.


Τι προτίθεστε να κάνετε για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα στις απομακρυσμένες περιοχές;


- Κώστας Μπακογιάννης

Έχοντας «οργώσει» την Περιφέρεια και προερχόμενος από την ορεινή Ευρυτανία, διαπιστώνω το τεράστιο πρόβλημα, κυρίως στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η λύση εξαρτάται από την επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, - ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Εμείς σχεδιάζουμε να καλύψουμε – έστω εν μέρει - αυτή τη ζωτική ανάγκη, με την παροχή υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών από ένα δίκτυο κέντρων κοινωνικής προστασίας. Θα λειτουργούν ως υπηρεσίες μιας στάσης. Θα δημιουργηθούν ιδίως σε απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές της Περιφέρειας παρέχοντας όλες τις βασικές υπηρεσίες υγείας. Μία Διαδικτυακή Πύλη Κοινωνικής Προστασίας, θα προσφέρει στους κατοίκους απομακρυσμένων ή ορεινών περιοχών πρόσβαση, μέσω διαδικτύου και κινητών, στις κοινωνικές υπηρεσίες.


- Βαγγέλης Αποστόλου

Το σύστημα υγείας στη περιφέρεια έχει καταρρεύσει εξ’ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Το πρώτο ζητούμενο σήμερα είναι η εγγύηση της στοιχειώδης λειτουργίας του και η λύση των τεράστιων προβλημάτων υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει. Επίσης η επανίδρυση και υποστήριξη όλων των ΚΥ & ΠΙ στην ύπαιθρο που έχουν υποβαθμιστεί μέχρι την αδυναμία στοιχειώδης υποστήριξης των κατοίκων. Προβλέπουμε μεταξύ άλλων: Την αναβάθμιση των κεντρικών νοσοκομειακών μονάδων κάθε ΠΕ, την παροχή φροντίδας στην 3η Ηλικία και την ολόπλευρη στήριξη των Kέντρων Υγείας, την υλοποίηση εφαρμογών Τηλειατρικής σε Οικιστικά Κέντρα και την ενεργοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και άλλων παρεμφερών προγραμμάτων υποστήριξης των πολιτών.


- Κώστας Χαϊνάς

Το θέμα των υπηρεσιών υγείας δεν αποτελεί άμεση αρμοδιότητα για την περιφέρεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και ενδιαφέρον πεδίο, αφού οι καλές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αποτελούν προτεραιότητα για τον πολίτη μας. Από την άποψη αυτή εκτιμούμε ότι στα άμεσα ενδιαφέροντα για την Περιφέρεια πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των έργων των νέων δομών νοσοκομειακής περίθαλψης που βρίσκονται υπό κατασκευή (Χαλκίδα κ.ά.), αλλά και η στελέχωση και ο εξοπλισμός των υπαρχόντων δομών που ορισμένες εξ αυτών υπολειτουργούν. Ειδικότερα οι απομακρυσμένες περιοχές όπως η Καρυστία ή η Ευρυτανία, αποτελούν προκλήσεις για την νέα Περιφερειακή Αρχή.


- Γιώργος Μαρίνος

Παλεύουμε για το δικαίωμα στη υγεία του λαού της Στερεάς με ιδιαίτερη φροντίδα στις απομακρυσμένες περιοχές. Συνεχίζουμε, μαζί με το λαό, για κατάργηση των χαρατσιών, για δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, με στελεχωμένα, εξοπλισμένα κέντρα υγείας, που σήμερα δεν υπάρχουν ή αντιμετωπίζουν διαλυτικές ελλείψεις. Άμεση κάλυψη των μεγάλων κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, σύγχρονο ΕΚΑΒ, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην Περιφέρεια και στους Δήμους, είναι προς όφελος του λαού στην πάλη για κάθε πρόβλημα, θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή του.


- Θανάσης Γιαννόπουλος

Τα θέματα της υγείας καθορίζονται από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η θητεία μου ως υφυπουργός υγείας και δημιουργός πολλών Κέντρων Υγείας μου επιτρέπει να έχω σαφή εικόνα των πραγμάτων. Σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τα στελέχη των περιφερειακών ενοτήτων και τους Δήμους να καταγράψουμε όχι μόνο τις ανάγκες αλλά και τις λύσεις που θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια παροχή υγείας αρχικά, και τη δευτεροβάθμια όπου απαιτηθεί. Έχουμε πρόθεση να εξασφαλίσουμε στους κατοίκους της Στερεάς ικανοποιητική έως εξαιρετική πρόσβαση σε κάθε δομή υγείας. Όπου απαιτηθεί , θα χρησιμοποιηθεί κινητή μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας για την εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας, με ειδική μέριμνα για τους ανασφάλιστους.


- Βασίλης Ζούμπος

Ο μόνος τρόπος για να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες ανάγκες του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία, είναι η μονομερής διαγραφή του παράνομου και τοκογλυφικού δημόσιου χρέους και η έξοδος από το σφαγείο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο έτσι μπορούν να αυξηθούν οι δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία. Όλα αυτά μπορεί να τα επιβάλλει μόνο ένα μαζικό, μαχητικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα που θα παλεύει ενάντια στη διάλυση του ΕΟΠΠΥ και στις συγχωνεύσεις - διαλύσεις των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Θα παλεύει για δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, δωρεάν περίθαλψη,ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσωπικό και υποδομές.

Πηγή: tanea.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη