«Εγκεφαλικά» σε ιδιοκτήτες ακινήτων από γκάφα του ΥΠΟΙΚ με το φόρο ιδιοκατοίκησης

Μια απίστευτη γκάφα που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε σε «αβλεψία» κινδυνεύει να προκαλέσει «έμφραγμα» σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται ξαφνικά να πληρώσουν εκτός των άλλων φόρων...και φόρο ιδιοκατοίκησης.

Το «λάθος» οφείλεται στην παράλειψη μιας διάταξης κατά τη συγγραφή του νόμου για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία διάταξη εξαιρεί το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος.

Μετά τη γκάφα και τα «εγκεφαλικά» των ιδιοκτητών των ακινήτων το ΥΠΟΙΚ έστειλε επείγον σήμα στις εφορίες να μην πληρώνουν οι πολίτες το νέο φόρο.

Μόνο που αυτό αποτελει προσωρινή λύση αφού για να μην πληρωθεί ο συγκεκριμένος φόρος θα πρέπει υποχρεωτικά να υπογραφεί ή να ψηφιστεί μία νέα διάταξη, η οποία θα ξεκαθαρίζει πως το εισόδημα από ιδιοκατοίκηση δεν θα προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα των πολιτών.

Το λάθος εντοπίστηκε ήδη από λογιστές και φορολογουμένους, που κατέφυγαν στις εφορίες και έγιναν αιτία να δοθεί εντολή στους εφόρους να καθησυχάζουν τους πολίτες πως δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.

Αυτό οδηγεί αυτόματα φορολογούμενους που ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες να πληρώσουν φόρο ιδιοκατοίκησης επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 39), σαν εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται και «το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων». Υπολογίζεται μάλιστα με πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

Το γινόμενο που προκύπτει θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα από ακίνητα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι:

Διαψεύδεται κατηγορηματικά η επιβολή φόρου εισοδήματος για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση. Η απαλλαγή αυτή προβλέπεται ρητά στο νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής.

Κατά συνέπεια τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα.
koolnews.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη