«Βιώματα και αναμνήσεις από τη σχολική ζωή στην επαρχία Δομοκού» στο Δημοτικό Σχολείο Φιλιαδώνας

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός
Δομοκός 21/8/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 19 Αυγούστου το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Φιλιαδώνας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Βιώματα και αναμνήσεις από τη σχολική ζωή στην επαρχία Δομοκού» και ήταν αφιερωμένη στον πανεπιστημιακό και συγγραφέα Βασίλη Αναγνωστόπουλο, (γεννημένο στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού).
Η  εκδήλωση διοργανώθηκε από  τον Αθλητικό & Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δομοκού, τη Γεωμυθολογική Εταιρεία και το Σύλλογο για την Ιστορία της Εκπαίδευσης «Μιχάλης Παπαμαύρος».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι της Φιλιαδώνας και της γύρω περιοχής αλλά και αρκετοί Λαμιώτες. Επίσης παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Ελένη Μακρή – Θεοδώρου και Βασίλης Κυριακάκης.
Πήραν μέρος ως εισηγητές οι:
•    Αναγνωστόπουλος Βασίλης, Ομότιμος Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Συγγραφέας
•    Δρ Μπενιάτα Ελένη, Προϊσταμένη Σχολικών Συμβούλων Στερεάς Ελλάδας
•    Μπαϊκούσης Σπύρος, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Εσπερινού Λυκείου Λαμίας
•    Καρέλης Δημήτρης, Υπάλληλος ΔΕΗ, Συγγραφέας


Αρχική ομιλήτρια ήταν η κ. Ελένη Μπενιάτα, η οποία αφού ανέπτυξε τη σημασία της έρευνας και μελέτης του παρελθόντος, ανέλυσε τους στόχους της εκδήλωσης αλλά και του Συλλόγου «Μ. Παπαμαύρος», οι οποίοι είναι: η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συστράτευση των κατοίκων της περιοχής Δομοκού για τη συλλογή, καταγραφή και διάσωση αντικειμένων και έκθεση αντικειμένων και γραπτών και προφορικών μαρτυριών, σχετικών με την ιστορία της εκπαίδευσης της περιοχής.
Κατόπιν πήρε το λόγο ο τιμώμενος κ Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μετέφερε με γλαφυρό τρόπο και γεμάτο συναίσθημα τρόπο, τις θύμησες της παιδικής του ηλικίας από το Δημ. Σχολείο Αγίου Γεωργίου, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά του «Καπέλα στο πέλαγο», με νοσταλγία, με πόνο αλλά και με χιούμορ.
Ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Καρέλης, αναφέρθηκε σε αναμνήσεις από τα μαθητικά χρόνια στο Γυμνάσιο Δομοκού αλλά και παρέθεσε γενικότερα στοιχεία από την ιστορία της εκπαίδευσης στην περιοχή, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας: Η ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού».
Τέλος το λόγο πήρε ο κ. Σπύρος Μπαϊκούσης, ο οποίος παρουσίασε την εμπεριστατωμένη έρευνα που έχει κάνει σχετικά με την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Φιλιαδώνας με βάση τα αρχεία του σχολείου, από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε αλλά και τις αναμνήσεις των δικών του μαθητικών χρόνων  και άλλων συγχωριανών του, σε αυτό.
Κατόπιν πήραν το λόγο και παλιοί δάσκαλοι της περιοχής, περιγράφοντας τις δικές τους αναμνήσεις από τα σχολικά  χρόνια παλιότερων δεκαετιών.
Τον Δήμο Δομοκού εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Αθλητικού & Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, κ. Ιωάννης Τράντας.
Στο ακροατήριο βρέθηκαν άτομα που έχουν αποφοιτήσει από σχολεία του Δομοκού. Μαζί τους ξαναθυμηθήκαμε και ξαναζήσαμε στιγμές από τις χαρές, την ξεγνοιασιά, αλλά και τις αγωνίες και τις στερήσεις των μαθητικών μας χρόνων, δασκάλους και δασκάλες που άφησαν το στίγμα τους στα σχολεία απ’ όπου πέρασαν και αξίζει να μνημονευθούν.
Η  βραδιά κύλισε και τέλειωσε μέσα σε ένα κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης, στο οποίο υπέβαλε, εκτός των άλλων, και το φωτισμένο και πρόσφατα ανακαινισμένο πετρόχτιστο κτήριο του Δημ. Σχολείου του χωριού και ο καλαίσθητα διαμορφωμένος περιβάλλων χώρος του. Οι διοργανωτές έγιναν αποδέκτες αρκετών προσκλήσεων για τη διοργάνωση  παρόμοιων εκδηλώσεων και σε άλλα μέρη της Φθιώτιδας.












Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη