Η «Φθιώτιδα σε εικόνες»: H Πλατεία πάρκου στην Λαμία

ΛΑΜΙΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ 1936
Η Πλατεία πάρκου στην Λαμία (Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος) 
Λαμία 1937. Δήμαρχος της πόλης ήταν ο ΝΙΚΟΣ ΔΟΥΔΟΥΜΟΠΟΥΛΟΣ. Αυτός και οι συνεργάτες του αποφασίζουν την διαμόρφωση του χώρου σε πλατεία τέρψης και αναψυχής.
Το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Φτιάξανε σιντριβάνια, παρτέρια, ζαρντινιέρες, ανθοστόλιστα μονοπατάκια με όμορφα λουλούδια εποχής. Και τριαντάφυλλα πανέμορφα ποικιλόμορφα, διάσπαρτα τριαντάφυλλα. Γι’ αυτό και οι Λαμιώτες την είπανε πλατεία Πάρκου, όνομα και πράμα!!! 
Όμως σε τούτη την πλατεία έπρεπε πάντα κάτι να αλλάζει. Και αφού δεν της αλλάξανε το όνομα, άλλαξαν την μορφή της. Το πάρκο ξηλώνεται, οι τριανταφυλλιές επικηρύσσονται τα πανέμορφα μονοπατάκια κυνηγιούνται απ’ τους κασμάδες και τις μπουλντόζες!!! 
 Και στήνεται ο ανδριάντας του Έλληνα Τσολιά, θαρρείς και δεν μπορούσε να ανασάνει μέσα στην ομορφιά της φύσης. Θαρρείς κι αποζητούσε ο βαριόμοιρος την κάψα του πλακόστρωτου. Τα χρήματα κατασκευής του έργου μαζεύτηκαν από έναν μεγάλο έρανο και την ερανική επιτροπή αποτελούσαν: Ο Δήμαρχος Γιάννης Παπασιόπουλος, ο βουλευτής Φθιώτιδος Γιώργος Πλατής κι οι Δημήτρης Πιτσίκας, Ηρακλής Κωντόπουλος και ο Χρήστος Τσάλλης. Κατασκευάστηκε απ’ τον γλύπτη Νίκο Περαντινό στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν απ’ τον Δήμαρχο Λαμιαίων (χωρίς να είναι έργο του) Αποστόλη Κουνούπη στις 4 Οκτωβρίου 1964.

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ 


Η «Φθιώτιδα σε εικόνες» είναι το τίτλος της νέας ενότητας που ξεκινάμε στο LamiaTimes.gr. Παλιές κι άγνωστες φωτογραφίες της Φθιώτιδας, σκίτσα, ζωγραφιές και χάρτες, αλλά και γραφικά τοπία και στιγμές της αγαπημένης μας πατρίδας του σήμερα, θα παρουσιάζουμε σε τούτη την ενότητα.
Μπορείτε να στέλνεται τις δικές σας εικόνες και μνήμες, κοινωνικές ή ακόμη και οικογενειακές στιγμές της ζωής στη Φθιώτιδα, γιατί κάθε στιγμή είναι μοναδική.
Κι όπως λένε, «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις».
Δημήτρης Β. Καρέλης
info@lamiatimes.gr
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ 1940

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ 1950

ΠΑΡΚΟ 1960



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη