Νομοθετική παρέμβαση για οριστική ρύθμιση όλων των κόκκινων δανείων ζητά η Ε.Μακρή-Θεοδώρου

Λαμία, 13 Οκτωβρίου 2014
«Νομοθετική παρέμβαση για οριστική ρύθμιση όλων των ΄΄κόκκινων δανείων΄΄ ζητά η Ε.Μακρή-Θεοδώρου».
         Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συνυπέγραψε η Βουλευτής Φθιώτιδας κα Ε.Μακρή-Θεοδώρου, ζητώντας τη νομοθετική ρύθμιση των ‘κόκκινων δανείων’ και για τους δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση. Τονίζοντας αφενός, τη μειονεκτική θέση των παραπάνω δανειοληπτών και τον ουσιαστικό «εγκλωβισμό» τους στο καθεστώς εκκαθάρισης, και αφετέρου, την υποχρέωση της πολιτείας στην ίση μεταχείριση όλων, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, οι πέντε συνυπογράφοντες βουλευτές, ζητούν από τον κο Δένδια να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου η σχετική ρύθμιση.


Συγκεκριμένα, η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
 κ. Νικόλαο Δένδια

Θέμα: «Ρύθμιση για τα ‘κόκκινα’ δάνεια των δανειοληπτών των    
             Συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση»


Τη χρονική αυτή περίοδο, η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο σχετικά με την οριστική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν, χωρίς παράλληλα να προκαλούνται παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Στη ρύθμιση αυτή είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν ανακληθεί οι άδειες σε έξι συνεταιριστικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2012 ανακλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι άδειες λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου), τα πελατολόγια και οι καταθέσεις των οποίων κατευθύνθηκαν προς την Εθνική Τράπεζα και τον Δεκέμβριο του 2013 ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας τριών ακόμα συνεταιριστικών τραπεζών (Ευβοίας, Δωδεκανήσου και Δυτικής Μακεδονίας), τα πελατολόγια και οι καταθέσεις των οποίων κατευθύνθηκαν προς την Alpha Bank.
Οι τράπεζες αυτές αποτελούσαν πηγή χρηματοδότησης για δεκάδες χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις. Ένας από τους κύριους λόγους της ανάκλησης των αδειών τους ήταν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ήταν αναγκαία η κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Με την ανάκληση των αδειών των τραπεζών αυτών, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρέθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, «εγκλωβισμένοι» στο καθεστώς εκκαθάρισης και αποκομμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς, υπό αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στην ίδια δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από τις προαναφερόμενες συνεταιριστικές τράπεζες.
Οι ρυθμίσεις των δανειοληπτών των τραπεζών σε εκκαθάριση διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς. Εάν δεν γίνει συγκεκριμένη αναφορά και νομοθετική ρύθμιση για αυτούς τους δανειολήπτες, δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την επικείμενη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Το γεγονός αυτό θα επιτείνει την οικονομική ασφυξία στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές και παράλληλα θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Για λόγους δεοντολογίας, ίσης αντιμετώπισης των πολιτών και ουσιαστικής ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στην ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και οι δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.  

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, με τους ίδιους όρους, και τα αντίστοιχα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση;


Οι ερωτώντες βουλευτές

1)      ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ  βουλευτής Δωδεκανήσου
2)      ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  βουλευτής Ευβοίας
3)      ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ  βουλευτής Φθιώτιδας
4)      ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  βουλευτής Αχαΐας
5)      ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ βουλευτής Λέσβου

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη