Το Ξεχασμένο (;) Κενοτάφιο Του Αθανασίου Διάκου Στην Λαμία

Με την μπροστινή σιδερένια πόρτα του μόνιμα κλειδωμένη με χοντρή αλυσίδα και κλειδαριά, στην πλατεία Λαού, βρίσκεται το Κενοτάφιο του εθνικού  ήρωα Αθανασίου Διάκου εντός ενός μικρού οικοπέδου.
_MG_0014
Πολλοί το ξέρουν, λίγοι όμως το παρατηρούν κατά το πέρασμά τους από τον πεζόδρομο της οδού Καλύβα Μπακογιάννη. Αποτελεί όμως ένα ξεχωριστό αξιοθέατο για την πόλη της Λαμίας αφού εκεί  ακριβώς είναι όπου έγινε, το  γνωστό από την ιστορία,  μαρτύριο του.
Ίσως όμως θα πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο και καλύτερα για πολλούς λόγους. Ιστορικούς, τουριστικούς, εκπαιδευτικούς….
(φωτο: Άρης Μαρτάκος / ARoTro Adv)
_MG_0013
Λίγα λόγια για την ιστορία του Κενοταφίου
_MG_0006Το έτος 1886, με πρόταση του Ταγματάρχη Ρούβαλη και αργότερα το 1889 με ενέργειες του Δημάρχου Λαμιέων Σκληβανιώτου,  κατασκευάστηκε το κενοτάφιο αυτό σε ανάμνηση της τραγικής θυσίας του Αθανάσιου Διάκου, μια από τις πιο συγκλονιστικές μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Είναι ένας Γολγοθάς, δηλαδή συσσώρευση μεγάλων λίθων, που έχει στην κορυφή του μαρμάρινο Σταυρό, τον οποίο περιβάλλουν φύλλα δάφνης. Στην πρόσοψη του Γολγοθά υπάρχει η επιγραφή: 
_MG_0011
“Ούτος ο τόπος ένθα τήν 23ην Απριλίου 1821 υπό των Τούρκων ανασκολοπισθείς εμαρτύρησε υπέρ Πίστεως καί Ελευθερίας ο Αθανάσιος Διάκος.”
Σε άλλη πλάκα, που τοποθετήθηκε το 1930 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων ελεύθερης Λαμίας, ο ποιητής Κωστής Παλαμάς έγραψε τους ακόλουθους στίχους: 
“Καί των ηρώων καύχημα στήν δόξα του Κυρίου Θανάση Διάκο σ΄ εφερεν ο δαρμός του μαρτυρίου, καί ενω σο`υ σπάραζε κακή φωτιά τό τίμιο σωμα τραγούδι αγγελικό φιλί σου μύρωνε τό στόμα.”_MG_0019
www.fonografos.net

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη