Ο Ερειπωμένος Άγιος Νικόλαος Σπερχειάδας Έχει Την Τιμητική Του, Για Πόσο Ακόμα Θα Στέκει ΟΡΘΙΟΣ; (Βίντεο)

18 Ιουνίου 1945 - 18 Ιουνίου 2015. 71 ολόκληρα χρόνια από την ολοσχερή καταστροφή της πόλης της Σπερχειάδας από την κτηνωδία των Ναζί.
Ήταν 18 Ιουνίου του 1944 όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν την πόλη,  με τραγικό απολογισμό την  καθολική ισοπέδωσή της…
Οι αριθμοί είναι τραγικοί. 489 σπίτια ισοπεδώθηκαν ενώ μεγάλος αριθμός αμάχων πολιτών φονεύτηκαν με απάνθρωπους τρόπους. Ο παλιός Άγιος Νικόλαος δεν γλίτωσε τον βομβαρδισμό και πλέον είναι ερειπωμένος,  αλλά διασώζεται μεγάλο μέρος του.Για πόσο ακόμα;;;
Το βίντεο  αποσκοπεί στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και στην σύγχρονη καταγραφή της που θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.
0285bc0f6369c6489dba0c9c0508db30_L - Αντίγραφο (2) - ΑντίγραφοΜε πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτών Σπερχειάδας και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για τον εορτασμό των 111 χρόνων από την μετονομασία από Αγά σε Σπερχειάδα, δημιούργησε ένα αξιοπρεπές βίντεο με αφήγηση και ξενάγηση από  την έμπειρη αρχαιολόγο κ. Αλεξία Υφαντή,  η οποία  καταγράφει τα ιστορικά γεγονότα του βομβαρδισμού της Σπερχειάδας και του παλιού Άγιου Νικόλαου το 1944.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα αναμφισβήτητα και καταγραμμένα  ιστορικά στοιχεία της τραγωδίας αυτής, δεν γίνεται ποτέ κάποια επίσημη ετήσια εκδήλωση μνήμης, ενώ παράλληλα άγνωστο γιατί, η Σπερχειάδα δεν έχει χαρακτηριστεί  Μαρτυρική πόλη.
Οι διοικούντες προφανώς θα πρέπει να μεριμνήσουν  προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να διατηρηθεί και να τιμηθεί όπως πρέπει ένα τόσο σημαντικό ιστορικό τοπικό αξιοθέατο, με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Φανταστείτε πόση  Ιστορία κρύβει καλά το Πουρνάρι στην είσοδο του Αγ. Νικολάου, στο πέρασμα των αιώνων, όπως καταδεικνύει ο υπερμεγέθης  κορμός  του.
0285bc0f6369c6489dba0c9c0508db30_L - Αντίγραφο - Αντίγραφο - Αντίγραφο Δυσάρεστο δε, είναι το  γεγονός ότι σε πρόσφατη πολιτιστική εκδήλωση της Αρχαιολογίας Φθιώτιδας  με αντικείμενο την επίσκεψη  στον Παλιό Άγιο Νικόλαο Σπερχειάδας, κανένας τοπικός φορέας δεν έδωσε το παρών…
Πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για το πως και γιατί (θεωρητικά) για πολιτισμική ανάπτυξη και διατήρηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς  αλλά λίγοι είναι αυτοί που κάνουν πράξεις και συνεχίζουν να το πράττουν ακόμη και όταν  αδίκως κατηγορούνται…. Και οι κατηγορίες απορρέουν από την κατάσταση ότι αφού δεν το κάνω εγώ, δεν με ενδιαφέρει αν το κάνει και πώς κάποιος άλλος…
Τρανταχτό  παράδειγμα η περίπτωση  των αιρετών Γ.Κατσίκα- Αθ. Μαγουλά …
( Αιρετοί  ”τραβουν” το χαλί στον συνάδελφό τους,  για ότι προτίθεται να κάνει!)
Η απαξίωση που έχει δεχθεί ο παλιός Άγιος  Νικόλαος οφείλεται στην όποια αδράνεια και αδιαφορία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Παρακολουθείστε  ένα αξιόλογο οπτικοακουστικό υλικό για τον Ιερό Ναό που καταγράφει τα ιστορικά στοιχεία και δεν θα χαθεί  με την πάροδο του χρόνου…
Σας θυμίζουμε εκδηλώσεις που έγιναν στον ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο
1

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη