Συμφωνία μέχρι την Κυριακή ή Grexit

Τελεσίγραφο μέχρι την ερχόμενη Κυριακή για την επίτευξη συμφωνίας έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία Σύνοδο Κορυφής που φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο και εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δίλημμα. 
Από σήμερα το πρωί και μέχρι την Παρασκευή η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις που θα είναι ακριβείς, λεπτομερείς και αξιόπιστες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο μνημόνιο.
Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Ευρωζώνη έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εκείνο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με ταυτόχρονη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι επόμενες ημέρες, λοιπόν, θα είναι δραματικές καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει επίσημο αίτημα βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να εξεταστούν στη συνέχεια οι προτάσεις της. Αν γίνουν όλα αυτά, τότε θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τα μέτρα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή όπου θα κριθεί η έκβαση του ελληνικού ζητήματος.
Η αλήθεια είναι ότι η λέξη “Grexit” ακούστηκε περισσότερο από ποτέ και μάλιστα από επίσημα χείλη και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Κυριακή 12 Ιουλίου θα είναι ημέρα κρίσης για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι κατέθεσε τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο τις ελληνικές προτάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Τόνισε δε, ότι η διαδικασία θα είναι ταχύτατη και ότι η βασική κατεύθυνση είναι μία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις αλλά και δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, καθώς και επενδυτικό πακέτο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους έγινε σε θετικό κλίμα και στόχος πλέον είναι να επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο μέχρι την Κυριακή. Μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος γιατί από τις τοποθετήσεις συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό
στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Οι δηλώσεις, ωστόσο, της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ, ακόμη και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχαν μορφή τελεσίγραφου και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την ελληνική πλευρά να καταθέσει άμεσα αξιόπιστες προτάσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να διατυπωθούν με ακρίβεια την Πέμπτη» και ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και πήρε μια απόφαση που συνάδει με την αποστολή της και τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζω όμως ότι μέχρι την Κυριακή και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις θα διασφαλίσει αυτή τη ρευστότητα για την Ελλάδα».
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε «είμαι του υπέρ να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», έκανε σαφές όμως και ότι «έχουμε σενάριο για ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα». Ο πρόεδρος του Συμβουλίου έκανε σαφές ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το άσχημο σενάριο, την απουσία συμφωνίας μέχρι την Κυριακή».
Η Καγκελάριος της Γερμανίας έκανε σαφές ότι χθες δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στο πλαίσιο του ESM. Έκανε σαφές ότι η προηγούμενη πρόταση συνδεόταν με το δεύτερο πρόγραμμα και δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν από δέκα μέρες, είπε. Η Ελλάδα θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία πολυετή. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει κατά πολύ, είπε.

www.insurancedaily.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη