Πώς ένα έργο αξίας 1,5 εκατ. δολ. γίνεται... πίνακας ανακοινώσεων

 «Arab in Black»
Πώς ένα έργο αξίας 1,5 εκατ. δολ. γίνεται... πίνακας ανακοινώσεων


Μπορεί ένα έργο τέχνης, αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων, να γίνει... πίνακας ανακοινώσεων; Η προφανής απάντηση είναι «όχι», αλλά μην βιαστείτε να τη δώσετε καθώς αυτό συνέβη με τον πίνακα «Arab in Black», ο οποίος πέραν της καλλιτεχνικής του αξίας διαθέτει και πολιτική «βαρύτητα».

Ο πίνακας, έργο της Νοτιοαφρικανής ζωγράφου Irma Steyn, πωλήθηκε σε δημοπρασία στα τέλη της δεκαετίας του '50 προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το Treason Trial Defence Fund. Το εν λόγω κεφάλαιο είχε δημιουργηθεί προκειμένου να στηρίξει ακτιβιστές κατά του Άπαρχάιντ, μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Το έργο «ταξίδεψε» στη Βρετανία, όταν οι γονείς του τελευταίου ιδιοκτήτη μετακόμισαν εκεί από τη Ν. Αφρική στη δεκαετία του '80. Ο νυν ιδιοκτήτης προφανώς δεν γνώριζε ούτε την ιστορία αλλά ούτε και τη χρηματική αξία του πίνακα, με αποτέλεσμα να τον έχει κρεμάσει στην κουζίνα του και ενίοτε να τον χρησιμοποιεί και ως πίνακα ανακοινώσεων για να... κολλάει τους λογαριασμούς ή τις λίστες με τα ψώνια του.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι είναι ιδιαίτερα τυχερός, καθώς τον ανακάλυψαν οι ειδικοί και θα τεθεί σε δημοπρασία τον Σεπτέμβριο.


http://www.typos.com.cy

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη