70 Χρόνια μετά την Χιροσίμα η απειλή των πυρηνικών όπλων παραμένει

70 Χρόνια μετά την Χιροσίμα η απειλή των πυρηνικών όπλων παραμένει 

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την μαύρη 70η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Στις 6 Αυγούστου του 1945, το πρώτο πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε πόλεμο έπεσε στην πόλη της Χιροσίμα, σκοτώνοντας πάνω από 100.000 ανθρώπους. Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπεσε στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας μεταξύ 50.000 και 100.000 άτομα.

Όμως ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 16.000 πυρηνικές κεφαλές, με αρκετές εκατοντάδες από αυτές έτοιμες για άμεση χρήση. Και ενώ οι ισχυροί του πλανήτη διακηρύσσουν τη «μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων», το ενδιαφέρον τους είναι επιλεκτικό. Το Ισραήλ, το Πακιστάν, η Ινδία, έγιναν πυρηνικές δυνάμεις και πολλές άλλες χώρες το επιδιώκουν μέσα από τη λεγόμενη «ειρηνική χρήση» της πυρηνικής ενέργειας, η οποία και αυτή με την σειρά της εγκυμονεί καταστροφικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ συχνά είναι προπομπός της πολεμικής χρήσης της.
Με αφορμή την μαύρη επέτειο της Χιροσίμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να θυμηθούν τα αθώα θύματα αυτής της επίθεσης, επαναλαμβάνοντας το διαρκές τους αίτημα για συνολική απελευθέρωση του κόσμου από τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά:
"Λόγω των τραγικών ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών συνεπειών που εγκυμονεί η ύπαρξη των πυρηνικών όπλων αλλά και η πυρηνική ενέργεια γενικότερα, εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι επαναβεβαιώνουμε τη καθολική δέσμευσή μας για έναν κόσμο απαλλαγμένου από κάθε λογής πυρηνικά, ειρηνικά και πολεμικά."

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη