«Πείνα» του Κώστα Μπιλίρη

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
O Αμερικανός καθηγητής ΝΚΟΛΑΣ ΜΑΝΤΙΣΟΝ σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει: "Τυχερός είναι ο άνθρωπος  όταν μπορεί και ικανοποιεί τα ένστικτά του. Η μη ικανοποίηση των ενστίκτων, οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές και επικίνδυνες αντιδράσεις. Η αξιοπρέπεια σαν άμυνα κάποτε σπάει και υποχωρεί". Τι θέλει να μας πει ο κ, Καθηγητής? Μήπως ότι θα φάμε ο ένας τον άλλον? Ας ευχηθούμε να μην ισχύσει για τα τόσα εκατομμύρια πεινασμένων που υπάρχουν στη χώρα μας, γιατί αν σπάσει το φράγμα αυτό της αξιοπρέπειας αλίμονό μας. Το ερώτημα πάντως  είναι τη βαθμό επίγνωσης της κατάστασης έχει η Κυβέρνησή μας. Αν πιστέψει κανείς τον υπουργό οικονομικών, βρισκόμαστε στην κόψη της κρίσης όπως το καλοκαίρι του 2015. Αν πιστέψει κανείς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης , βρισκόμαστε σ' αναμονή. Αν πιστέψει κανείς τον πρωθυπουργό, βρισκόμαστε στην ...Αβάνα. Και αν πιστέψει κανείς τον Κώστα Μπιλίρη στο χρονογράφημα που ακολουθεί, ...βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας!!!  (Δ.Ζ.)

                                                   Πείνα Γράφει ο Κώστας Μπιλίρης


Πείνα πολλή έπεσε στη γλώσσα μας. Πείνα μεγάλη και ιστορική. Κοντολογής πείνα και των γονέων.
Κι ευτυχώς που κάποιοι γονείς, έχουν ένα εισοδηματάκι και μπορούν να ταϊζουν  άνεργα παιδιά και ξενηστικωμένα εγγόνια. Σε μερικούς δε φτάνει μόνο η πείνα. Επικρατεί και η μόνιμη όρεξη.
Πείνα φίλε μου και χωρίς να έχουμε Κατοχή. Θα μου πει κάποιος, έχουμε Κυβέρνηση.
Πείνα επικίνδυνη. Η στέρηση τροφής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο Ησαύ της Παλαιάς Διαθήκης,  παρέδωσε τα πρωτοτόκια «αντί πινακίου φακής». Για ένα πιάτο φακές που μπορεί να είχαν και μουμούδια. Η πείνα βγάζει μάτια, ισχυρίζεται μια λαϊκή διαπίστωση.
Μόνο μάτια; Βγάζει και ζητιάνους, βγάζει και ρουφιάνους, βγάζει και κακοπράχτες, βγάζει και γυναίκες στο πεζοδρόμιο. Πάντως αυτός που εκμεταλλεύεται την πείνα των άλλων, βγάζει εκατομμύρια. Και τρώει με δέκα μασέλες. Η πείνα βγάζει και πινάκια υποσχέσεων. Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι. Πείνα! Μας πήρε και μας σήκωσε. Τόσο ανάλαφροι που γίναμε, πώς να μη μας σηκώσει; Θα έχετε ακούσει και το άλλο. «Ο φιδοδαγκωμένος κοιμήθηκε, ο νηστικός όχι». Έκανε  θόρυβο το γουργουρητό της κοιλιάς του. Αλλά και να κοιμηθεί κανείς, μήπως θα ησυχάσει; Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται.
Πείνα φίλε μου! Οι νηστικοί τριπλασιάστηκαν και κάνουν ό,τι μπορούν για να επιζήσουν. Μερικοί βρίσκουν τρόπο και τα καταφέρνουν. «Η πείνα τέχνες διάζεται κι η πουτανιά φτιασίδι». Διάζεται! Δηλαδή σχεδιάζει. Σχεδιάζει και προγραμματίζει. Προγραμματίζει και επινοεί συμβιβασμούς και παραχωρήσεις.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι το έλεγαν πιο συγκαλυμμένα. «Πενία τέχνας κατεργάζεται».
Τέχνας και καλλιτέχνας. Από τους δέκα καλλιτέχνες, οι εφτά είναι νηστικοί και οι τρεις  θεονήστικοι. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι  αν έμειναν νηστικοί επειδή είναι καλλιτέχνες, ή έγιναν καλλιτέχνες επειδή ήταν νηστικοί. Πείνα πανάθεμά την. Πείνα περιχυμένη παντού. Μισθοί πείνας, συντάξεις πείνας, διαβίωση στα όρια της πείνας. Μπαίνεις σ ένα λεωφορείο και σε παίρνει η μπόχα. Βρωμάνε ολονών  τα χνώτα. Από την πείνα παιδί μου.
Η κατάσταση της ανέχειας  σε παρασύρει και σε ακρότητες. Μας το θυμίζει και μια πολύ γνωστή υπόδειξη. « Η πείνα είναι κακός σύμβουλος». Άλλοι σύμβουλοι είναι τρισχειρότεροι. Ιδίως αυτοί που βρίσκονται δίπλα σε υπουργούς.
Σε χρήση και μια ακόμη υπόδειξη. «Αν δεν βρεις φαϊ, θα σε φάνε τα μαύρα σκοτάδια». Τι να περιμένεις; Το μάννα εξ ουρανού, ή πέσε πίτα να σε φάω;
Κακό πράγμα η πρόκληση στις αισθήσεις. «Τσιτσί κρέμεται, καρδιά μαραίνεται». Όχι σπάνια  , γινόμαστε και λαίμαργοι. Σύμφωνα με μια άλλη λαϊκή άποψη «κώλο να δούμε, τσιτσί θα πούμε».
Και σάμπως το εξασφαλίζουμε; Τι διδάσκει μια παροιμία? Όπου φτωχός και  η μοίρα του.
Δηλαδή η κακομοιριά του. Τι να πεις και για κείνους, που ενώ δεν έχουν ψωμί,  γυρεύουν ραπανάκια για την όρεξη; Κάθε φτωχός και η τρέλα του.
Σίγουρα ορισμένοι τα βολεύουν με κάποια δόση παλαβομάρας. «Εγώ με την τρελίτσα μου γεμίζω την κοιλίτσα μου». Είναι εξακριβωμένο. Άμα πουλήσεις τρέλα, θα βρεθούν αγοραστές. Αγοραστές, ψηφοφόροι, θύματα γενικώς.
Μερικοί βρίσκουν τρόπο και τα καταφέρνουν με έγκαιρη κινητοποίηση. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Η πείνα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Τη χρησιμοποιούν σαν μέσο πίεσης και εξαναγκασμού. Ειδικά στις ανακρίσεις.
-Μωρέ θα τον αφήσω νηστικό δέκα μέρες και θα το ξεράσει το μυστικό….

Είδες; Για να ξεράσεις το μυστικό , πρέπει να μη φας τίποτα! Κανένα δεν τιμωρούν με υπερβολική λήψη τροφής. Σε κανένα δε λένε «φάε να σκάσεις». Φάε και σκάσε, μάλιστα. Δηλαδή φάε και κάνε το κορόιδο. «Φάε και μίλα»  είναι άλλο. Εκείνο το φαγητό είναι καζάντια. Δε γεμίζεις το στομάχι. Γεμίζεις τσέπες. Υπάρχουν και φαγητά που τα έχουμε υποτιμήσει. Για να καταλάβεις την αξία τους πρέπει να πεινάς. Η πείνα είναι η καλύτερη σάλτσα. Έχεις φάει ψωμί είκοσι ημερών και να το νομίζεις παντεσπάνι;   Κάτσε μια βδομάδα νηστικός και δοκίμασέ το. Θα ευγνωμονείς όποιον σου το προμήθευσε.



 http://www.afieromata.gr/2016/11/blog-post_82.html

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη