Με 100 μηνιαίες δόσεις η αγορά από αγρότες παράνομων εκχερσωμένων χωραφιών

Δυνατότητα στους αγρότες να εξαγοράσουν σε 100 μηνιαίες δόσεις τα παράνομα εκχερσωμένα αγροτεμάχια παρέχει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες, την οποία είχε προαναγγείλει σε παλαιότερο άρθρο του ο ΑγροΤύπος. Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας και - όπου δεν έχει καθοριστεί αντικειμενική αξία - της αγοραίας, όπως αυτή θα εκτιμηθεί από την ΔΟΥ της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση το ύψος της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ.
Το σχέδιο νόμου εισέρχεται την Πέμπτη, 6 Απριλίου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Με βάση το σχέδιο νόμου δεν απαιτείται υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007 που είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ.

Ακόμη το νομοσχέδιο αναφέρει ότι εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες του 1945 (ή αν δεν είναι αυτές ευκρινείς του 1960), με αγροτική μορφή, που δασώθηκαν στην συνέχεια, στις οποίες το δημόσιο δεν έχει τίτλο κυριότητας, αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές, με απόφαση του γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον ο ιδιώτης προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, που είναι πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946.

Γίνεται ακόμη τακτοποίηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων που είναι πεδινές, αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες κατά το παρελθόν.

Ακόμη προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας μικρών εγκαταστάσεων (αντλιοστασίων, τυροκομείων κ.α.) σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί σαν δασικές.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με τις οποίες ρυθμίζεται η χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Διαβάστε το σχέδιο νόμου όπως έχει αναρτηθεί στη Βουλή
Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση
agrotypos.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη