Header Ads

Προστασία του Καλλίδρομου από τις εξορύξεις ζητούν φορείς της Φθιώτιδας

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Σήμερα, 12 Απριλίου 2017, εμείς, οι φορείς, σύλλογοι και πολίτες των χωριών που βρίσκονται στο Όρος Καλλίδρομο, που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα,

Αφού

Εκτιμήσαμε τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το τοπίο του βουνού, από την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη εξορυκτικής δραστηριότητας σε εκτεταμένες περιοχές του Καλλίδρομου,

Εκφράσαμε την αγωνία μας για τη βέβαιη, βαρύτατη υποβάθμιση της περιοχής, στην οποία θα οδηγήσει η εξορυκτική δραστηριότητα,

Λάβαμε υπόψη

την πολύ καλή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται το φυσικό περιβάλλον και τοπίο, καθώς και οι φυσικοί πόροι στην περιοχή του Καλλίδρομου,
το γεγονός ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένα μέρος της περιοχής έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών "Natura 2000",
τις ιδιαίτερες αξίες του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής,
το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το Καλλίδρομο έχει μείνει ανέγγιχτο από μεγάλα έργα και βαριές «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις,
τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες της περιοχής, και
τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών,

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή (και κατά συνέπεια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γενικότερα) έχει ήδη συνεισφέρει στην εθνική οικονομία με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της και παράλληλα έχει υποστεί τις σχετικές, βαρύτατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (Γκιώνα, Παρνασσός),

Αποφασίσαμε τα εξής:

Το φυσικό περιβάλλον του Καλλίδρομου πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί, προς όφελος της παρούσας και των επόμενων γενεών. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τονίζουμε ότι τα δάση, η καλλιεργήσιμη γη, τα νερά, το έδαφος και υπέδαφος και τα τοπία χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας και διαχείρισης.
Η ανάπτυξη οφείλει να αξιοποιεί τους τοπικούς πόρους με ήπιο τρόπο και να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αυτό θα επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού μοντέλου, που θα διαθέτει καινοτομικά χαρακτηριστικά και κυρίως θα είναι διαφορετικό από όσα μέχρι σήμερα εφαρμόσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Οι αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο ήπιες, απαλλαγμένες από βαριές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιβάλλεται η προώθηση του πρωτογενούς τομέα (γεωργίας και κτηνοτροφίας) ιδίως με την υποστήριξη των ολοκληρωμένων και βιολογικών καλλιεργειών και με την προώθηση τόσο νέων όσο και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής.
Η αναπτυξιακή αυτή επιλογή πρέπει να περιλαμβάνει και να συνδυάζεται με  την ενθάρρυνση δραστηριοτήτων παρατήρησης και απόλαυσης της φύσης, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία κ.α. Προς τον σκοπό αυτό είναι χρήσιμες και πρέπει να αξιοποιηθούν οι δράσεις και παρεμβάσεις του έργου Life "For Open Forests". Μπορούν ακόμη να προωθηθούν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η δημιουργία οικοτουριστικών καταλυμάτων μέσα στους οικισμούς, η υποστήριξη του ιστορικού, ιαματικού και θρησκευτικού τουρισμού κ.λπ.
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης καθώς και η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μέριμνας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Αυτή και μόνο αυτή η ανάπτυξη έχει θέση στη περιοχή μας και ειδικά στις σημερινές συνθήκες, κατά τις οποίες η οικονομική και γενικότερη κρίση έχει καταστήσει αναγκαίες τις έξυπνες, καινοτομικές και ήπιες αναπτυξιακές επιλογές, τη στιγμή μάλιστα που το περιβάλλον πλήττεται βάναυσα από παρωχημένες και αδιέξοδες παρεμβάσεις.

Εμείς, που υπογράφουμε το ψήφισμα αυτό, είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή του Όρους Καλλίδρομου. Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αντιμέτωποι με κάθε νόμιμο μέσο στην αλλοίωση και καταστροφή του όμορφου Καλλίδρομου από εξορυκτικές δραστηριότητες, που δεν εξυπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη και είναι σίγουρο ότι δεν υπηρετούν την περιοχή και το κοινό καλό, παρά μόνο δίνουν τόπο για εκμετάλλευση καταστροφική και ασύμβατη με τις αξίες της περιοχής και υποθηκεύουν το μέλλον της.

Ζητούμε από τους βουλευτές, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Αμφίκλειας -Ελάτειας, Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου, και Λαμιέων, να αποτρέψουν τις κάθε είδους εξορυκτικές δραστηριότητες και να ενεργοποιηθούν, ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, για την περιοχή του Όρους Καλλίδρομου.

Εμείς θα προσφέρουμε τη συνεργασία και βοήθειά μας σε κάθε σχετική πρωτοβουλία. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι οι σύλλογοι, φορείς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής, θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής, σθεναρά, με αποφασιστικότητα, ενότητα και αξιοποιώντας κάθε μέσο που μας παρέχει ο νόμος.

Το ψήφισμα αυτό να σταλεί προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι υπογράφοντες σύλλογοι, φορείς, τοπικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχωρίου Δωριέων

Δημοτικό Διαμέρισμα Μπράλου

Δημοτικό Διαμέρισμα Δρυμαίας

Δημοτικό Διαμέρισμα Τιθρωνίου

Δημοτικό Διαμέρισμα Ξυλικών
 
Σύλλογος Νέων -Φίλων Λίμνης Καλλιδρόμου

Σύλλογος Παλαιοχωριτών Δωριέων
 
Φιλοπρόοδος Ένωσις Μπράλου

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπράλου

Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Νευρόπολης - Μπράλου

Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών

Σύλλογος Απανταχού Τιθρωνιωτών Λοκρίδας

Οι Φίλοι του Καλλίδρομου Όρους

Σύλλογος Γυναικών Σ.Σ. Μπράλου ΚΥΨΕΛΗ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοκαλλιεργητών ΜπράλουΔεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.