Header Ads

Ε' Κυριακή των Νηστειών στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαμίας

Στον Ιστορικό & τ. Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου πόλεως  Λαμίας , ιερούργησε και ωμίλησε την Ε' Κυριακή των Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας), 2     Απριλίου,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την Ευαγγελική περικοπή χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή ο Κύριος μας, προαναγγέλλει στους μαθητάς του το πάθος του και η Αγία μας Εκκλησία τοποθετεί αυτή την ευαγγελική περικοπή μια εβδομάδα νωρίτερα για να προετοιμαστούμε κι' εμείς κατάλληλα να προσκυνήσουμε το άγιο πάθος Του και αυτή την ζωηφόρο ανάστασή Του.

            Ο Κύριος λέγει επίσης στους μαθητές του ότι στην Βασιλεία του Θεού εκείνος που θέλει να γίνει πρώτος πρέπει να γίνει δούλος πάντων. Πολλές φορές εμείς παρερμηνεύουμε τον πραγματικό μας προορισμό και το ρόλο της Εκκλησίας. Σκοπός της Εκκλησίας είναι η κατά Χριστόν ζωή και η θέωση μας.

            Το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας, η Πανοσία Μαρία η Αιγυπτία ήταν μια αμαρτωλή πόρνη, στο πρόσωπο της οποίας βρήκαν εφαρμογή τα λόγια του Κυρίου.

            Όσα χρόνια είχε εργαστεί στην αμαρτία άλλα τόσα χρόνια έζησε και εν μετανοία, διδάσκοντας σε όλους εμάς να μην απογοητευόμαστε, όσα βάρη κι ' αν έχουν συσσωρευτεί στην ψυχή μας, διότι η αγάπη του Θεού είναι ατέλειωτη.

            Εμείς σήμερα όταν βλέπουμε έναν αμαρτωλό άνθρωπο σπεύδουμε αμέσως να τον κατακρίνουμε, ενώ ο Κύριος δεν έκρινε ποτέ κανέναν και δέχεται στην αγκαλιά του όλους τους ανθρώπους και κυρίως τους αμαρτωλούς. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να γίνουμε ανώτεροι του Κυρίου.

            Εντολή του Χριστού είναι να συγχωρούμε, να αγαπάμε και να ανεχόμεθα όλους τους συνανθρώπους μας.

            Δεν υπάρχει άλλη θρησκεία σαν την χριστιανική, η οποία δέχεται στην αγκαλιά της τον αμαρτωλό άνθρωπο και με ένα πραγματικά δάκρυ μετανοίας μπορεί κανείς  να εξαγοράσει τον παράδεισο.

            Μια εβδομάδα μένει και ο καθένας πρέπει να κινητοποιήσουμε  τις δυνάμεις μας  έχοντας  εγρήγορση εσωτερική και  πνευματική ανησυχία για να εναρμονιστούμε εις το πνεύμα αυτό της Αγίας μας Εκκλησίας  και  να  εορτάσουμε τα πάθη του Κυρίου. Ας προσπαθήσουμε να χαρούμε τις ημέρες αυτές παρά το ότι έχουμε πάθος και σταύρωση για μας ήρθε η χαρά της σωτηρίας μας. Το Πάθος του Κυρίου ήταν απολυτρωτικό και σωτήριο για το ανθρώπινο γένος. Για όλους εμάς σταυρώνεται και ανασταίνεται.

             Εύχομαι σε όλους η  άνοδος μας εις τα Ιεροσόλυμα της χάριτος να είναι  θριαμβευτική, σωστική, αγιαστική, και αναστάσιμη».

            Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε σε κλίμα συγκινήσεως το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Παναγιώτη Φαρδή, υιού της ιατρικής οικογενείας Ιωάννου και Αναστασίας Φαρδή, παρουσία πλήθους συγγενών και φίλων της οικογένειας, πολλών επισήμων, ιατρών της πόλεως  και ευσεβών πιστών.

            Περί το τέλος του μνημοσύνου ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε να αναπαύεται η ψυχή του αειμνήστου Παναγιώτη στην αγκαλιά του Θεού αιώνια και στους αξιότιμους γονείς του και στα αδέρφια του , ο Θεός να τους δίδει δύναμη και την εξ ύψους παρηγορία εις το πένθος τους.

            Ακολούθησε καφές εις όλους τους παρευρισκομένους στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο και στον προαύλιο χώρο του Ναού.

imfth.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.