«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 ΜΑΙΟΥ 2017
«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες:
Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορά στα μουσεία ή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2017, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν την δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιεί τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
1.    Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Υπάτη
Πέμπτη, 18 Μαΐου, ώρα 19:00

Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο: «Ο Αγώνας για Κοινωνική και Πολιτική Ελευθερία στο Εικαστικό έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη» με αφορμή την συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας.

 

Θα φιλοξενηθούν δεκαοκτώ (18) έργα του καλλιτέχνη, παστέλ σε χαρτόνι, από την ιδιωτική συλλογή του Δημητρίου Ζιώγα και επιμέλεια από την Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικό της Τέχνης καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και την συνδρομή του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ».

 

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως 30 Οκτωβρίου 2017 
 Ώρες επίσκεψης:  Τρίτη έως Κυριακή 8π.μ. – 3μ.μ.

 

Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Αθανασία Τσόκα

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας
Πέμπτη, 18 Μαΐου, ώρα 09:00-12:00
Θεματικές ξεναγήσεις σχολικών ομάδων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας. Θέμα των ξεναγήσεων: «Αντικείμενα με ‘αποτυπώματα’ ανθρώπινων στιγμών και βιωμάτων». Η ξενάγηση θα επικεντρωθεί σε αντικείμενα με ίχνη ανθρώπινων συναισθημάτων, βιωμάτων, σκέψεων, κρυμμένων νοημάτων».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Ελένη Φρούσσου

3. Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, Αταλάντη
Πέμπτη, 18 Μαΐου, ώρα 09:00-13:00
Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό - απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μαίρη Παπαγεωργίου






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη