Η μία φράση που θα σταματήσει αμέσως τη γκρίνια του παιδιού

Ναι, είναι φυσιολογικό όλα τα παιδιά να γκρινιάζουν. Ναι, είναι αναμενόμενο ότι κάποιες φορές θα γκρινιάζουν πιο πολύ απ’ το συνηθισμένο. Είναι εξίσου λογικό, όμως, κι εμείς να φτάνουμε στα όριά μας και τότε να αναζητάμε τρόπους να τα ηρεμήσουμε για να περάσει η… μπόρα. Μας νιώθετε; Την επόμενη φορά που θα τα βρείτε σκούρα, δείτε πώς με μία μόνο φράση σας, θα κάνετε το παιδί να σταματήσει τη γκρίνια.

Βήμα πρώτο: «Δεν καταλαβαίνω τι λες!»

Από το πρώτο λεπτό που το παιδί θα αρχίσει την αδικαιολόγητη γκρίνια, εσείς οπλιστείτε με ένα χαμόγελο και πείτε του, χωρίς φωνές, νεύρα και ειρωνεία, την εξής φράση: «Συγγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω τι λες όταν μιλάς έτσι. Σε παρακαλώ επανάλαβε αυτό που θες με κανονική φωνή.»

Βήμα δεύτερο: Τα χέρια στα αυτιά

© Shutterstock Η μία φράση που θα σταματήσει αμέσως τη γκρίνια του παιδιού Αν το παιδί συνεχίζει την γκρίνια, χωρίς να εφαρμόσει αυτό που του λέτε, κάντε λίγο πιο… θεατρική την παράστασή σας. Καλύψτε τ’ αυτιά με τα χέρια σας και πείτε του: «Ξέρω ότι προσπαθείς να μου πεις κάτι αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι λες. Μπορείς να μιλήσεις κανονικά;»

Βήμα τρίτο: Υπαναχώρηση

Σε περίπτωση που δείτε ότι το παιδί αρχίζει να αλλάζει τον τόνο της φωνής του, είναι η σειρά σας να… υπαναχωρήσετε. «Τώρα σε ακούω κανονικά. Σ’ ευχαριστώ που έκανες αυτό που σου είπα και που μου μίλησες με κανονική φωνή!»

Σε περίπτωση που το σχέδιο δεν «πιάσει» με την πρώτη

Αν το παιδί δεν αλλάξει στάση μετά τις πρώτες δύο προσπάθειες, δοκιμάστε να αγνοήσετε τι σας λέει μέχρι να ηρεμήσει. Να θυμάστε ότι πολλές φορές η αμέριστη προσοχή μας και τα συνεχή «ναι» στα θέλω του παιδιού, μπορεί να επιδεινώσουν την γκρίνια του.
Για τις φορές που η γκρίνια μετατρέπεται σε ανεξέλεγκτο κλάμα, υπαναχωρήστε πάλι αλλά έξυπνα. «Θέλω πολύ να καταλάβω τι μου λες. Αλλά πρέπει να μου μιλήσεις, όπως μιλάς πάντα». Αν δείτε ότι αυτή η τεχνική έχει αποτέλεσμα, συνεχίστε με το τρίτο βήμα. Στόχος σας είναι να βελτιώσετε σταδιακά τη συμπεριφορά του παιδιού. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε προσπάθεια απ’ το μέρος του να σας ακούσει, πρέπει να ανταμείβεται.
Απαραίτητες «προϋποθέσεις» επιτυχίας….
  • Όπως σε κάθε μορφή πειθαρχίας, είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να ακολουθήσουν αυτή την τεχνική, με τα ίδια βήματα και την ίδια σειρά. Έτσι μόνο θα μπορέσετε να δείτε ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά του.
  • Το πιο σημαντικό μυστικό της επιτυχίας είναι να έχετε πάντα σταθερό τόνο στη φωνή σας. Προσπαθήστε να μην εκνευριστείτε και φυσικά να μην φωνάξετε. Αν πέσετε (πάλι!) σ’ αυτή την παγίδα, θα έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα…
  • Φροντίστε να μην αφήσετε κανένα συναίσθημα να σας επιβληθεί- είτε του θυμού είτε της στενοχώριας. Όσο πιο αποστασιοποιημένη είστε εκείνη την ώρα, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να χειριστείτε την κατάσταση. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, αξίζει όμως να το δοκιμάσετε.
Πηγή: psychologytoday.com

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη