Βουλή: Δεκτές οι αλλαγές στη ρύθμιση για τους συμβασιούχους - «Μπορούν να αυξηθούν οι 2.500 θέσεις»

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε το απόγευμα της Τρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της στο ζήτημα με τους συμβασιούχους.
Καταθέτοντας το μεσημέρι της Τρίτης τις βελτιωτικές αλλαγές της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε ότι η ρύθμιση του υπουργείου για τον διαγωνισμό των συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το Ελεγκτικό Συνεδρίου και ταυτοχρόνως είναι κοινωνικά αποδεκτή.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, που κατατέθηκαν μετά από τη συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο διαγωνισμό δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας των συμμετεχόντων καθώς -όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών- με αυτό τον τρόπο εργαζόμενοι που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης και έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια -ακόμη κι αν δεν εργάστηκαν συνεχόμενα- στην ΤΑ, δεν αποστερούνται της μοριοδότησης.
«Κατά τα άλλα, ο διαγωνισμός αυτός είναι ανοιχτός» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και κάλεσε την ΝΔ να συμφωνήσει, τουλάχιστον στο τόσο μεγάλο αυτό ζήτημα, που άπτεται, αφενός του μέλλοντος ανθρώπων, αφετέρου σχετίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, με την δημόσια υγεία.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, κατηγόρησε την ΝΔ, ότι ετοιμάζεται - κατά την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ- να μην υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου για αναστολή της απεργίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την ΝΔ, ότι ετοιμάζεται -κατά την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ- να μην υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου για αναστολή της απεργίας. «Επιλέγετε αυτή την στιγμή, χάριν της ομηρίας σας σε ιδεοληπτικές απόψεις, να βυθίζετε η χώρα στα σκουπίδια για να παραδώσετε τον τομέα αυτό στα κερδοσκοπικά συμφέρονται που υπηρετείτε» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας: «Λέτε καμία πρόσληψη και να συνεχιστεί το καθεστώς που υπάρχει, για να βάλετε δικούς σας ανθρώπους να φέρουν ιδιωτικές εταιρείες». «Θέλετε απολυμένους 6.100 ανθρώπους; Θέλετε μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα από έναν ανοιχτό διαγωνισμό που όμως πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και την εμπειρία των ανθρώπων που δουλεύουν μέχρι τώρα; Αφήστε τις υπεκφυγές».
Διευκρίνισε ότι με την τροπολογία δίδεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, με τα μέσα που διαθέτει, να μην υπάρξει κάποιο κενό και να οδηγηθούμε σε νέες συμβάσεις για όσο διάστημα θα πρέπει να γίνει το αυτονόητο: Δηλαδή, μόνιμες και σταθερές θέσεις στην καθαριότητα, με βάση την νομοθεσία και με βάση τα αιτήματα που θα καταθέσουν οι Δήμοι.
Ο περιορισμός που υπάρχει είναι τα ανταποδοτικά έσοδα, μέσα από τα οποία πληρώνονται αυτές οι υπηρεσίες και πρέπει να καλύπτουν τον προϋπολογισμό των εργαζόμενων, εξήγησε ο υπουργός.
Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι οι δήμαρχοι έχουν την δυνατότητα, μέσα από τους Οργανισμούς -που τους δίνεται η δυνατότητα να επικαιροποιήσουν- να καταθέσουν τις ανάγκες τους και διευκρίνισε πως ξεκινάμε καταρχήν με 2.500 θέσεις εργασίας. «Μπορούν να γίνουν πολλές παραπάνω» ανέφερε ο υπουργός και προσέθεσε πως δίνεται η δυνατότητα, μέσα από γρήγορες αξιολογήσεις των νέων οργανισμών, επιτέλους να μπει ένας τέλος σε αυτό το θολό τοπίο.


ΝΔ: Φωτογραφική προκήρυξη
Της ομιλίας του κ. Σκουρλέτη προηγήθηκε τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Γεωργαντά, κατά την οποία είπε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι κλειστή και φωτογραφική, ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων έως τώρα.
«Παρατύπως εγκλωβίζει τους Δήμους και μεταφέρει το πρόβλημα» είπε ο κ. Γεωργαντάς και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία της ΝΔ, για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Μαζικά πυρά κατά της κυβέρνησης
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της στο θέμα με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που έχει κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται και θα ψηφιστεί σήμερα, μίλησε για απολύτως φωτογραφική τροπολογία που αφορά την πελατειακή τακτοποίηση, όπως είπε, συγκεκριμένων ανθρώπων, προκαλώντας την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.
Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως και η νέα τροπολογία θα δημιουργήσει εμπλοκή και ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα είναι θετικό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι» για μια ακόμα φορά στους συμβασιούχους στην καθαριότητα, για να ικανοποιήσει μικροκομματικά συμφέροντα:
«Θα εκπέσει η διάταξη αυτή. Πάλι τους ξανακοροϊδεύετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει. Γιατί κάτω από το καθεστώς πιέσεων, να αφορά μόνο αυτούς τους συμβασιούχους και όχι άλλους; Βάζετε απέναντι σας τους άλλους. Γιατί αυτοί οι συγκεκριμένοι που πήραν δύο οχτάμηνα να έχουν αυτό το συγκεκριμένο προνόμιο να αποκλείσουν τους υπόλοιπους;».
Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως δεν είναι η ΝΔ που παράτεινε τις συμβάσεις, αλλά η τωρινή κυβέρνηση: «Πρώτα ο κ. Βερναρδάκης και μετά η κ. Γεροβασίλη. Εμείς σας λέγαμε ότι είναι αντισυνταγματικό, θα δημιουργήσει εμπλοκή. Δεν μας ακούσατε τότε, δεν ακούτε και τώρα».
Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε τους δήμους να κάνουν τα οργανογράμματα, ώστε, όπως είπε, «να πάμε σε μια εύκολη και καθαρή λύση».
Πρόσθεσε ότι οι δήμοι θα πρέπει να βάλουν τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των οργανικών θέσεων, σημειώνοντας ότι με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση, από τις 2.500 που θα προσληφθούν σε σύνολο 10.000 εργαζομένων στην καθαριότητα, θα μείνουν απέξω 7.500 εργαζόμενοι.
Παράλληλα επισήμανε πως το άρθρο 61 λέει, ότι αν ο δήμος το επιθυμεί και αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο με 50 συν 1 και αιτιολογήσει την απόφαση, μπορεί να αποφασίσει να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες. «Πρέπει να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση. Να υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες των Δήμων να αποφασίζουν. Εσείς όμως τους θέλετε εγκλωβισμένους στην καταστροφή και στο χάος για να κάνετε ρυθμίσεις και να εμφανίζεστε ως σωτήρες» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι όμηρος των καταστάσεων που ίδια δημιούργησε, με ανέφικτες υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Απαντώντας ο Πάνος Σκουρλέτης αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πάει να επιβάλει νέους κρατικούς υπαλλήλους, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ νεοφιλελεύθερο δογματισμό.
Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Βορίδη, γιατί δεν έκανε δίμηνες ή επτάμηνες συμβάσεις, επεσήμανε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που λέει ότι πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις παραθεριστικών περιοχών, οι προσλήψεις πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
«Το άρθρο 61 λέει ότι πρέπει προηγουμένως να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες και αν οι Δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις, τότε μπορούν να προσφύγουν σε ιδιώτες για τα σκουπίδια» επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Αυτές οι υπηρεσίες είναι πλήρως ανταποδοτικές. Γι΄ αυτό συμφωνήσαμε να εξαιρούνται από τον κανόνα ένα προς 4. Με το παράλληλο πρόγραμμα εξαιρούσαμε από τον κανόνα των προσλήψεων την καθαριότητα».
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ότι η κυβέρνηση φέρνει στο παρά πέντε αλλαγές, ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «και στο παρά πέντε και στο και πέντε επιβάλλεται η κυβέρνηση, όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, να έχει αντανακλαστικά και να δίνει λύσεις». «Εσείς δυστυχώς συναγωνίζεστε να γίνετε πιο αυθεντικοί από τους νεοφιλελεύθερους» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι κανένας αιφνιδιασμός δεν υπήρξε.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα της μοριοδότησης, υποστήριξε ότι αφορά όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και επεσήμανε ότι κριτήριο δεν είναι μόνο όσοι είχαν οχτάμηνες συμβάσεις, αλλά και άλλα, όπως η ανεργία, που έχει περισσότερα μόρια όπως είπε, και οι πολύτεκνοι.
«Την ευθύνη την έχει το ΑΣΕΠ, άρα το επιχείρημα δεν ευσταθεί ότι πρόκειται περί κλειστού φωτογραφικού διαγωνισμού» τόνισε, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Πρόκειται για μια πρόταση που προσπαθεί τη δεδομένη στιγμή να προκρίνει τη βέλτιστη λύση. Δεν υποχρεώνει τους δημάρχους, αλλά δίνει διέξοδο και κυρίως βάζει τα πράγματα σε σωστή βάση, προωθώντας μόνιμες σταθερές βάσεις. Αφήστε τα επιχειρήματα που προσφέρουν μόνο στο να προωθήσετε την εμμονή σας να παραδώσετε τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, γι΄ αυτό αρνείστε την παράταση των συμβάσεων».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί δυόμιση χρόνια εμπαίζει τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και ότι εξακολουθεί να επιμένει σε μια πελατειακή λογική, που είναι κατώτερη των περιστάσεων.
«Η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι μέσω ΑΣΕΠ, με διαφάνεια και αξιοκρατία. Εμείς δεν έχουμε ιδεοληπτικές εμμονές. Εσείς καμώνεστε και δίνετε κάλπικες υποσχέσεις, αγνοώντας κάθε νομιμότητα. Με κουτοπόνηρες λογικές εξακολουθείτε να οδηγείτε σε ταλαιπωρία τους ανθρώπους αυτούς, από την πρώτη μέρα της θητείας σας» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι Δήμοι πρέπει να συνεργαστούν, οφείλουν να το κάνουν. Όμως δεν μπορούμε με παλαιοκομματικές λογικές να επιβάλουμε καταστάσεις. Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει το θέμα της καθαριότητας να τεθεί ως προτεραιότητα» κατέληξε.
Για κοροϊδία τόσο των συμβασιούχων στη καθαριότητα όσο και του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Η παράταση των συμβάσεων μέχρι το 2018, αφορά μόνο τους εργαζόμενους που οι Δήμοι θα τους καλύψουνε με οργανικές θέσεις, αφού τις καταθέσουν στο ΑΣΕΠ για τον διαγωνισμό. Αν δεν υπάρχουν όμως οργανικές θέσεις, δεν θα παραταθεί και η σύμβασή τους» υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης και πρόσθεσε:
«Οι οργανικές θέσεις των Δήμων έχουν καρατομηθεί από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ για να αποφασίσει ο Δήμος ότι θέλει οργανικές θέσεις για την καθαριότητα, θα πρέπει να έχει έγκριση της οικονομικής επιτροπής, με αιτιολογημένη απόφαση που θα ανταποκρίνεται στις πιστώσεις του προϋπολογισμού. Αυτή είναι η κοροϊδία της κυβέρνησης με τη παράταση των συμβάσεων».
«Δεν μπορεί να ανανεώνουμε συμβάσεις για να κάνουμε πελατάκια. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην κάνουμε μαϊμουδιές, ενώ εμείς είμαστε και καινούργιοι και καλύτεροι απατεώνες από τους προηγούμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. Παράλληλα, πρότεινε να βρεθεί ένας μέσος δρόμος και να διαχειριστούν οι Δήμοι τα απορρίμματα τους.
Έντονα επικριτική τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων όσο και στην αυταρχική λογική, όπως είπε, με την οποία νομοθετεί, ήταν και η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του είπε πως δεν είναι δυνατόν ο κ. Σκουρλέτης να φέρνει στη Βουλή νόμους αντισυνταγματικούς.

 eklogika.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη