Header Ads

Λαμία: Εορταστική Εκδήλωση Λήξεως Ενοριακών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής

Άλλη μία επιτυχημένη εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητροπόλή μας, με την προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου, το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου.

            Η Εορταστική αυτή εκδήλωση σήμανε την λήξη των Ενοριακών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής για το έτος 2016- 2017.

            Το θεοσεβές ακροατήριο αποτελούσαν αντιπροσωπείες πιστών από όλη σχεδόν τη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, οι συμμετέχοντες στις Ενοριακές Συνάξεις Μελέτης Αγίας Γραφής, συνοδευόμενοι από τους υπευθύνους Ιερείς και λαΐκούς των Συνάξεων, οι οποίοι και κατέκλυσαν από νωρίς το Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

            Στο πρώτο μέρος της εκδηλώσεως ο ιδιαίτερος Γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Αθανάσιος Κυρίτσης εκάλεσε στο βήμα της σκηνής τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχι. π. Δαμασκηνό Ζαχαράκη, προκειμένου να αναπτύξει την θαυμάσια ομιλία του με τίτλο: « Ο Γέρων Βησσαρίων και η οικογένεια».

            Ο π. Δαμασκηνός με τον αληθινό, θεολογικό και γλυκύλαλο πατερικό του λόγο, αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση και ανάθεση της ομιλίας, στην συνέχεια επεσήμανε τα χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης κατά Χριστόν οικογένειας, όπως αυτά μας τα  διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας και συγκεκριμένα ο Ιερός Χρυσόστομος.

             Ακολούθως  ανέφερε προσωπικά περιστατικά από την οσιακή ζωή του Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του δικού μας Αγίου, μέσα από τα οποία φαίνεται πως  δίκαια ο όσιος Βησσαρίων ονομάζεται από την Εκκλησία και τον λαό μας,  Ελεήμων και προστάτης των ορφανών, των κατατρεγμένων  και των πτωχών.

            Συγκεκριμένα ο π. Δαμασκηνός ανέφερε:

            «Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της ιδεολογικής σύγχυσης, που χαρακτηρίζει την εποχή μας και της αλλοτρίωσης των αξιών και θεσμών, που κατοχυρώνονται, δυστυχώς, και νομοθετικά.

            Οδηγούμεθα και, μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, στη διάλυση του πανάρχαιου θεσμού του γάμου και της οικογένειας και υπονομεύονται συστηματικά η ιερότητα, η σταθερότητα και η συνέχεια της ελληνικής οικογένειας.

            Ο ιερός Χρυσόστομος, βαθύς γνώστης της ευεργετικής επίδρασης, που ασκεί και στα πρόσωπα και στην κοινωνία η γνήσια συζυγία και η οικογενειακή συνοχή, τονίζει την αναγκαιότητα της διατήρησης των θεσμών αυτών, του γάμου και της οικογένειας. Το κάθε σπίτι, για τον μεγάλο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας, πρέπει να είναι το υπήνεμο λιμάνι του καθενός μας και ταυτόχρονα παλαίστρα αρετής.

            Οι προτροπές του, για προσφορά θυσιαστικής αγάπης μεταξύ των μελών της οικογενείας, είναι συνεχείς. Την οικογένεια την «βλέπει» ως μυστήριο αγάπης. Την χαρακτηρίζει «μικρή εκκλησία», γι’ αυτό μας προτρέπει: «Εκκλησίαν ποίησόν σου την οικίαν».

            Θεωρεί, όμως, απαραίτητον τον σύνδεσμο της οικογένειας με την Εκκλησία και τη συμμετοχή των μελών της στην λατρευτική-μυστηριακή ζωή της.

            Ο π. Βησσαρίων δίκαια ονομάστηκε από τα πνευματικά του παιδιά: «ο άγιος των πτωχών οικογενειών και ο ειρηνάρχης των οίκων». Σαν καλόγερος που ήταν, δεν είχε, ασφαλώς, δική του οικογένεια. Βρήκε, όμως, με την πολλή αγάπη που είχε θησαυρισμένη μέσα στην άδολη ψυχή του, τον ευλογημένο τρόπο να

 κάνει οικογένειά του, την κάθε οικογένεια που συναντούσε στις ιερές και φιλάνθρωπες περιοδείες του.

            Σεβασμιώτατε,

Όλες οι ιστορίες που αναφέραμε είναι κάποιες από τις πολλές που γνωρίζουμε για τη σχέση του π. Βησσαρίωνα με την οικογένεια και τα προβλήματα της.

Έ­ζη­σα κοντά σε έναν α­λη­θι­νό άν­θρω­πο του Θε­ού, που ὅόλη­  του η ζω­ή ή­ταν αδι­ά­λει­πτη προ­σφο­ρά προς τους πο­νε­μέ­νους και τα­λαι­πω­ρη­μέ­νους από την α­μαρ­τί­α, από τα άγ­χη και τις δυ­σκο­λί­ες του πα­ρόν­τος βί­ου, συ­ναν­θρώ­που­ς  μας.

Γνώ­ρι­σα σε ό­λες τις πτυ­χές της πνευ­μα­τι­κής πα­ρου­σί­ας του τον ε­ξο­μο­λό­γο που με το πε­τρα­χήλι του ξε­κού­ρα­σε χι­λιά­δες ψυ­χές. Πα­ρα­κο­λο­ύ­θη­σα από κοντά τον ελε­ή­μο­να Γέ­ρον­τα, που ανα­κού­φι­σε, παν­τοι­ο­τρό­πως, το­υς πτω­χο­ύς και αδυ­νά­τους και στή­ρι­ξε σε και­ρούς δύ­σκο­λους ανα­ρίθ­μη­τες οικο­γένει­ες».

            Ακολούθησε το δεύτερο μέρος την εορταστικής εκδηλώσεως, το οποίο πλαισίωσαν χορευτές των τμημάτων της Σχολής Παραδοσιακών Χορών της Ιεράς Μητροπόλεως μας,  από την Ενορία των Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου.

            Μικροί και μεγάλοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από την Στερεά Ελλάδα, τα Νησιά, τον Πόντο και την Κρήτη, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Κωνσταντίνου Φλώρου.

            Τέλος την εκδήλωση έκλεισε, απευθύνοντας  πατρικό χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε:

            «Αυτό που έγινε απόψε είναι μια μεγάλη πνευματική πανδαισία. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της ωραίας αυτής εορταστικής εκδηλώσεως, με πρώτο τον π. Δαμασκηνό ο οποίος πραγματοποίησε την ωραιοτάτη και λίαν συγκινητική ομιλία για τον δικό μας Άγιο τον π. Βησσαρίωνα και την οικογένεια.  Επίσης την Ενορία των Αγίων Αποστόλων και τον χοροδιδάσκαλο κ. Κωνσταντίνο Φλώρο για την παρουσίαση των ωραίων χορευτικών.

           Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους, χαρακτηριστικά ετόνισε:

            "Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την επιμέλεια που επιδείξατε καθ' όλη την διάρκεια του έτους στην μελέτη του Λόγου του Θεού.

            Η Ενοριακή Σύναξη είναι μια μεγάλη οικογένεια, ένας σύνδεσμος Αγάπης. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την Ενορία. Να μην είναι η Ενορία μια Σύναξη της Κυριακής και των κοινωνικών εκδηλώσεων, να γίνει ένας τόπος ζωντανός που να ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο και κυρίως τους νέους.

            Κάνουμε προσπάθεια από ετών και έχει αποδώσει καρπούς. Βλέπετε τα παιδιά του χορευτικού τα οποία τα καμαρώνουμε όλοι. Η Σχολή Παραδοσιακών Χορών της Ιεράς Μητροπόλεως μας αριθμεί 500 παιδιά, στα οποία η Μητρόπολη στέκεται και θα στέκεται  πάντοτε δίπλα τους. Σας παρακαλώ να στελεχώνεται τις Ενορίες γιατί αγωνία μας είναι, μέσα στην παράλογη και συγκεχυμένη  κοινωνία που ζούμε, ο κόσμος πρέπει να βρίσκει στην Ενορία ανάσα, δύναμη ψυχής, οικονομική συμπαράσταση, φιλανθρωπία και αγάπη. Μέσα από την Ενορία ενισχύεται όλη η κοινωνία."

            Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους καλό μήνα και καλό και ευλογημένο καλοκαίρι.

            Η όμορφη αυτή βραδιά, έκλεισε με πλούσιο κέρασμα εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως προς όλους.

imfth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.