Ιωάννης Σαρακιώτης: «Απεταξάμην τον Μαρτίνη»


Ιωάννης Σαρακιώτης
Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ
«Απεταξάμην τον Μαρτίνη»
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας. Η κατάθεση του πρώην προέδρου του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» ήρθε να επιβεβαιώσει τις υποψίες όλων για το πως συσσωρεύτηκαν τόσα χρέη και υπό ποιες συνθήκες το νοσοκομείο οδηγήθηκε τελικά στον πλειστηριασμό και στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς έναντι πινακίου φακής.
Ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης περιέγραψε με λεπτομέρειες τις μεθοδεύσεις των Υπουργών Υγείας πριν και μέχρι τη μέρα του πλειστηριασμού, καθώς και άλλων σημαντικών πολιτικών προσώπων. Μέσω της κατάθεσης του κ. Μαρτίνη – η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα συνεχιστεί – ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από ατασθαλίες χαρακτηριστικές του τρόπου λειτουργίας του μεταπολιτευτικού δικομματικού συστήματος.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η περιγραφή περιστατικών αλόγιστης σπατάλης με δωρεάν νοσηλείες πολιτικών προσώπων, καθώς και των συζύγων και των φίλων τους, όπως επίσης δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών. Τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ιδιωτείας δημιούργησαν μεγάλα χρέη για το νοσοκομείο, ενώ φυσικά έπληξαν το κύρος και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.
Μετέπειτα, γίναμε όλοι μάρτυρες της αποθέωσης της υποκρισίας. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι δημιούργησαν τα χρέη και αποτελείωσαν το νοσοκομείο με τις πρακτικές τους, έκριναν αναγκαία την φωτογραφική εκποίηση «άρον άρον» προκειμένου να απαλλαχθεί το δημόσιο από το βάρος. Μεθόδευση, αδιαφορία, ρουσφετολογικοί διορισμοί, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και εν τέλει, υπεκφυγή και αποποίηση της ευθύνης. Ουδεμία διάθεση για αυτοκριτική, όπως έχει συμβεί και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, οι οποίες μία προς μία έχτισαν τα διαχρονικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας.
Έναντι όλων αυτών, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντιτάσσουν ότι «δεν μπορούν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους καταθέσεις υποδίκων», καθώς και «καταγγελίες εκπορευόμενες από πρόσωπα αμφιβόλου αξιοπιστίας». Ο κ. Μαρτίνης – είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους – έχει χρηματίσει σε θέσεις ευθύνης επί σειρά ετών και μάλιστα έχοντας την υποστήριξη των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Είναι αδιανόητο η παράθεση αποδεικτικών στοιχείων να απαξιώνεται με έναν ψευδεπίγραφο καθωσπρεπισμό και δίχως διάθεση αυτοκριτικής κατά τη στιγμή την οποία η κοινωνία αναζητά τους λόγους που έχει φθάσει στο παρόν τέλμα. Είναι, επίσης, αξιοπερίεργο που η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ εθελοτυφλεί ενώπιον των συνταρακτικών αποκαλύψεων, οι οποίες γίνονται. Η αμετροεπής διαχείριση του θέματος αποτελεί ύβρη κατά των πολιτών και εν τέλει, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται οι εκπρόσωποι του μεταπολιτευτικού δικομματικού συστήματος.
Διακύβευμα των εργασιών της επιτροπής οφείλει να είναι η δίκαιη απόδοση ευθυνών και ο επιμερισμός τους σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο εκείνο της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ως έχουσα τη γενική εποπτεία. Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί στόχο η επίρριψη των ευθυνών μονομερώς σε έναν άνθρωπο, προκειμένου να απαλλαγούν κάποιοι άλλοι. Τα συγκεκριμένα φαινόμενα τα έχουμε δει στην «περίπτωση Τσοχατζόπουλου» και οφείλουμε να αποτρέψουμε την επανάληψή τους.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη